TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

To najhoršie z metalových hudobných klipov #4

Prešiel týždeň od tretieho vydania toho najhoršieho zo sveta metalových klipov, a tak si opäť môžeme priniesť novú nádielku. Tentokrát ale o čosi zjemníme, prejdeme aj na tunajšiu scénu a ukážeme si niečo z neznámeho súdka ako aj zaručené klasiky, ktoré sa v takomto rebríčku jednoznačne dostanú pod vlnu kritiky fanúšikov hudby či staršej generácie poslucháčov. Na výbere sa tentokrát podieľala veľká časť redakcie, kde si každý hodil do pléna svojho favorita. V mene celej redakcie verím, že sa vám bude výber pozdávať, zaspomínate na staré časy, pobavíte sa a v neposlednom rade obohatíte o nové informácie či už o existencii takýchto videí, alebo aj o samotné kapely.

Team – Reklama na ticho

Začneme slovenskou „klasikou“ z vôd rockových, konkrétne Reklamou na ticho. Pre pamätníkov a staršie ročníky je klip určite prirodzený, prijateľný a vnímaný srdiečkom, no z pozície mladších poslucháčov ide o lahôdku, na ktorej sa nedá nesmiať. Z tohto pohľadu mi vyvstáva množstvo otáznikov nad niektorými scénkami, tak si ich prejdime hneď od začiatku videa. Čo sa asi honilo hlavou všetkým zúčastneným, keď nechali do pol pása vyzlečeného Paľa Haberu spievať z vody do mikrofónu zaveseného na konári? A tá teatrálnosť, keď vyletí z vody ako Poseidon? Scéna na lanovke je tiež len pre vyplnenie času alebo má nejaký hlbší zmysel, akože sa vezú z kopca dole do obchodu, aby nakúpili ticho ako prví? Tempo pritvrdilo, tak sa presuňme na kolotoč a roztočme to čo najviac, aby sme následne videli, ako si po oddretom dni chlapci posadali na loďky a dali si jemný “chill-out”. Kĺzačka v podaní gitaristu a následné sólo pre detské ihrisko, kde niet ani nohy, už len dopĺňa už tak náhodnú zmes nápadov. Finišuje sa ale vo veľkom štýle – koncert na lúke pre nikoho a chlapčenské radovánky vo vode. To nevymyslíš, to je rok 1988.

King – Metal Anthem

Na domácej scéne ešte zostaneme s kapelou KING a ich všetkým možným, len nie Metalovou Hymnou. Jedna malá rada na úvod: ak chcete spraviť metalovú hymnu, nepomenujte si tak pesničku, pretože sa ňou nikdy nestane.

A teraz ku klipu. Čím viackrát si ho pozriete, tým objavíte ďalšie a ďalšie skryté kúsky, ktoré nám kapela vo videu ponúkla, to mi verte. Už príchod muzikantov na scénu dáva tušiť, že ide o kultovú záležitosť minimálne pre tých 3700 ľudí, ktorí si to na YouTube pozreli (na jedného diváka pripadajú vždy minimálne 2 pozretia, som niekde čítal…). Spevák si to dáva len tak na ulici spolu s jeho dvomi SBS posilami, aby mu náhodou niekto nechcel pri natáčaní vysvetliť, že je to naozaj zlé a mali by to zabaliť, presunúť sa z ulice niekde do zátišia a najlepšie nič netočiť. Keďže ide o pokus stvoriť hymnu metalistov (asi len tých krčmových a pivových), ktorí na klipy nepozerajú, video tak môže byť len tak, aby bolo. Pohľady do kamery, spievanie do kamery, zábery na členov kapely (dávam do pozornosti najmä výkon v 1:08, kde si klávesák určite smaží prsty od náročného sóla alebo 2:20 a drsných chlapov na schodoch), to všetko je absolútne komické, ale pritom krásne naivné. Miestami máte pocit, že sa pozeráte na niekoho stužkovú, len si neviete spomenúť koho.

Najviac bomby ale idú od 3:08, kde vidíme krásny spevácky duet pred kamerou. Asi tak si predstavujem video z večera po niekoľkých poldecákoch a pivách, kedy sa kamery chopí najtriezvejší člen výpravy a na ráno vytvorí zúčastneným peknú alkoholickú spomienku. Sem-tam sa mihnú aj zábery z koncertu, aby bolo jasné, že s týmto aj reálne vystupujú.

Virgin Steel – Perfect Mansions

Vedeli ste, že Dio má dvojníka? A nie hocijakého, ale rovno člena legendárnej skupiny VIRGIN STEEL. Ak nie, pozrite si celých 9 minút Perfect Mansions a zamilujete sa na prvýkrát. Klip nás zavedie na neznáme pobrežie, kde to vyzerá skôr zle než dobre a pravdepodobne to je odľahlé miesto, kde sa nikto nemohol smiať natáčaniu, než frekventovaná pláž. Ďalej sa pozrieme do chaty skupiny či do útrob hradu. Tam všade sa hrá, tam všade to žije. Práca s filtrami na oživenie je naozaj bravúrna, takisto prelínanie obrazu s dvomi a viac scénami si priam pýta cenu za vizuálne efekty.

Najsilnejšie zážitky prinesie odhalenie celých spevákových paží a spievanie v tielku v spoločnosti horiaceho meča, konára, bakule… proste niečoho. Asi to ale bude dôležité, v klipe sa tento nástroj objavuje dosť často.

Attila – About That Life

Skúste si pustiť About That Life najskôr so stlmeným zvukom a „vychutnajte“ si len video. Ak vám to pripomína priemerný rádiový hip-hop hit s klipom, kde sa ukazujú zadky, peniaze, autá, určite nebudete sami. ATTILA je zoskupenie, ktoré ani samo nevie, ako sa brať, no nejakým spôsobom sa dostali k peniazom, tak to jednoducho potrebujú ventilovať „hudbou“. Rap a hip-hop scéna sú však podobnými videami preplnené, tak to skúsili na poli metalovom. Závisť? Kdeže, to je len jedno neznesiteľné video, ktoré si pomýlilo hudobný štýl a nešťastne sa k nemu dostali ľudia, ktorí by o existencii niečoho takéhoto vedeli len z tradovania hrôzostrašných legiend o zlých hudobníkoch s ešte horším vkusom a potrebou ukazovať peniaze v každom druhom zábere.

Fozzy – Sandpaper

FOZZY a ich Sandpaper odkazuje na hororové filmy odohrávajúce sa v chatkách, kde vás chce niečo, niekto alebo všetko zabiť. V tomto prípade ide o referencie k filmu Evil Dead, kultový starý horor, ktorý sa nedávno dočkal svojho znovuoživenia. V jednej takej opustenej chate si totiž borci rozložili aparatúru a prišli skúsiť šťastie. Ako posilu si zavolali speváka z A7X, aby pomohol s refrénmi (asi boli príliš vysoko, tak nejaký lepší vokál sa vždy hodí). Jedinci postupne zisťujú, že takýto lesný koncert asi nebol najlepší nápad, keď sa k nim niečo začína dobýjať. Síce sa bránia zubami-nechtami, na konci im to nebude nič platné. Pekne po jednom ich pohltí les a jediný, kto zostane nažive, je náš „fíčuring“ z A7X. Možno to bude preto, že bol jednoducho lepší muzikant, ale skôr by som vsadil na to, že do chatky na natáčanie ani neprišiel a svoje pôsobenie v klipe nahral niekde v teple štúdia. Väčšina jeho záberov je ako vystrihnutá zo zeleného plátna, takže by to bolo najlogickejšie vysvetlenie.

Máte aj vy klipy, ktoré by sa hodili do nášho zoznamu? Neváhajte sa o ne podeliť v komentároch.

Ďalšie časti seriálu: časť 5., časť 3., časť 2., časť 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *