TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

To najhoršie z metalových hudobných klipov #5

Po týždňovej odmlke sa opäť hlási to najhoršie z metalových a rockových klipov. Tentokrát síce naposledy, ale o to s väčšou vervou a bonusovou anketou na konci, kde si môžete zahlasovať za všetkých 25 videí, ktoré sme do zoznamu (vrátane dnešných 5) za posledné týždne zaradili. Že to bola poriadne zábavná/trápna/vyčerpávajúca jazda ste sa mohli presvedčiť už od začiatku. Vo výberoch sa objavili legendárne blackmetalové videá (ak si ich nevidel, nie si metalista), Judas Priest a ich hrôza, Hammerfall so svojím podporným videom švédskym curlingovým reprezentantkám, Stratovarius alebo napríklad Megadeth s najväčším zastúpením. Bez zbytočného zdržovania sa pustíme do poslednej „zlej“ päťky, ktorá zahŕňa mená ako VENOM či BON JOVI.

Bon Jovi – Runaway

Začneme pekne zhurta a rovno s veľkým menom, ako je BON JOVI. Ide o klip ku skladbe Runaway, ktorý, ako sa s odstupom času od natáčania ukázalo, nenávidí aj samotný Jon Bon Jovi. Konkrétne sa k nej vyjadril: „Je to najväčší brak, aký som kedy videl. Je tam dievča, ktorej akože ide z očí oheň. Obliekli kapelu. Richie má na sebe kombinézu a topánky o tri čísla väčšie. Striekali na nás nejaký mastný roztok, aby to vyzeralo, že sa potíme. Všetci sme vyzerali ako kreténi.“ No a čo môžeme robiť po takom výroku, ak nie zaradiť ho do kompilácie? Má to ten správny nádych 80. rokov, kamera je zlá, strih ešte horší, pohyby hudobníkov strojené a pre efekt, o speve a synchronizácii ani nehovoriac. Esá videoklipu ale podľa nás nespočívajú ani v dievčine a jej horiacich očiach ako rovno v klávesákovi a bubeníkovi. Tí si totiž pretvárku a hranie na plné „gule“ užívali bezpochyby zo všetkých najviac.

REO Speedwagon – Can’t Fight This Feeling

Presladení chlapci z REO SPEEDWAGON si na seba klipom dosť naložili. Jedno je spraviť rádiovú odrhovačku s vloženým srdiečkom, druhou vecou je potom ukázať sa svetu v klipe, kde kapela hrá v ničote na čiernom pozadí a dokonale vynikne rádový vzhľad bežných chlapov 80. rokov. Spevák s účesom Jaromíra Jágra „vpredu biznis, vzadu párty“ a snímaný kamerou tak, ako by sme sa práve pozerali na TV predavača najlepších nemeckých mixérov za najlepšiu cenu. Gitarista zjavne poslúžil ako predloha pre Petera Jacksona pri obsadzovaní Sama do Pána Prsteňov a klavirista so svojím fúzom ako vystrihnutým z policajnej predlohy pre ukážkového násilníka tiež nepomáha. Bubeníkove pery ladiace s farbou jeho bicích už len dolaďujú všetky sacharidy v toto skvostnom klipe. Na vedľajšiu koľaj sa nedajú odsunúť efekty z tutoriálu „Ako to nerobiť pre začiatočníkov“. Herecké výkony zúčastnených sú len čerešničkou na torte, aby sme sa skutočne pri posluchu/pozeraní aspoň z niečoho rozplakali.

Candlemass – Bewitched

Jonas Akerlund je meno režiséra, ktorému sa podaril tento kúsok. Ak vám to nič nehovorí, nezúfajte, nie ste sami. Tento „zradca“, aký prívlastok od metalových fanúšikov určite už neraz dostal, sa totiž po určitej odmlke vrátil do sveta videoklipov, ale úplne z opačnej strany barikády. Ten Jonas Akerlund, ktorý sa postaral o video k Bewitched, sa s tým totiž nemaznal a prešiel k menám ako Lady Gaga, Beyoncé alebo Madonna. Vidíte, kam sa až dá prepracovať od režírovania jednej kultovej záležitosti. No a teraz k videu. Ak niekedy budem zakliaty, chcem, aby za mnou prišiel niekto, kto mi to povie minimálne s takým dôrazom, ako má spevák z CANDLEMASS. Najlepšie bude, ak bude mať v sebe rovno aj diabla, kučeravé vlasy a partiu, ktorá si s ním zakýva hlavou v rytme týchto krásnych gitarových partov. Kde a ako skrsol nápad zobrať skupinku metalistov, vyjsť na sneh a za velenia tohto „kněžího“ pochodovať v metalovom duchu, to asi zostane záhadou.

Venom – Nightmare

Cronosove (spevák) mimické výrazy v klipe ku skladbe Nightmare zo začiatku skladby pravdepodobne naháňajú hrôzu deťom už od 80. rokov, no a teraz, keď technika a štandardy o čosi poskočili, sa k nim pridajú zábery sporo odetých muzikantov hrajúcich v lese alebo transformácia mladého junáka na čarodejnicu jednoduchým strihom medzi zábermi. V dnešnom svete raritka vidieť niečo takéto, a to sa veru oplatí pozrieť. Minimálne raz.

Master’s Hammer – Géniové

MASTER’S HAMMER, dámy a páni. Pripravte sa na historicky poslednú ukážku z nášho seriálu, ktorú zakončíme domácou scénou a klipom ku skladbe Géniové. Je to vskutku legendárne video a už od prvých sekúnd udrie do očí a len tak nepustí. Scéna okultného niečoho pôsobí hrôzostrašne aj komicky zároveň. Znak ČT 2 v ľavom hornom rohu celej veci dodáva úplne nevídaný, no zato výživný rozmer. Za spevákove maľovanie na tvári by sa nemuseli hanbiť žiadne deťúrence na dňoch mesta, kedy sa na námestí ukáže teta s maľovačkami a vašim ratolestiam vykúzli na tvári hravého kocúrika či ješitného zajačika. Človek, čo leží na oltári, vlastne hrá akúsi dvojsečnú zbraň, pretože nikomu (vrátane protagonistov) nie je jasné, čo s ním. Na scéne sa vystriedajú predmety ako meč, kadidlo, sviečky, ale nikto naozaj nevie, či je človek mŕtvy, ide práve zomrieť, alebo ho chcú vzkriesiť z druhej strany. Všetkému vládne neschopnosť triafať sa otváraním úst do textu, čo z diela robí kandidáta na jeden z najhorších videoklipových playbackov vôbec.

A tak nadišiel ten čas, kedy sa musíme s našim mini-seriálom rozlúčiť, pričom vám ďakujeme za priazeň a dúfame, že sme sa nikoho (príliš) nedotkli. Vieme, že každý má svojich obľúbencov, no veci by sa nemali brať príliš vážne a pri takej téme, akou je hudba, to platí dvojnásobne. Ak ste sa ale cítili nejak dotknutí, berte záverečnú anketu o najhorší klip ako náplasť na dušu, kde môžete dať hlas iným ako vašim obľúbeným veciam. Vyberať je z čoho, tak neváhajte a odovzdajte svoj hlas.

Ďalšie časti seriálu: časť 4., časť 3., časť 2., časť 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *