TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

To najhoršie z metalových hudobných klipov #1

Keď sa klip nepodarí, to je úplne iné ráno, úsmev roztiahne mi spánok dokorán. Keď sa klip nepodarí, zistíš, že sa rozum splietol a ty si do omylu vlietol, preč.“

Toľko k mojej začiatočnej kreativite. Teraz si dáme pár skvostných zážitkov zo sveta metalových videoklipov. Bude to trápne, bude to drsné, pochytáme sa pri tom za hlavy, miestami sa zasmejeme, objavíme známky nevkusu a budeme sa pri tom miestami cítiť trápne aj za interpretov. Snažil som sa nájsť tie najlepšie z najhoršieho, no nedajú sa sem dať všetky. Aspoň nie naraz. Ešte dodám, že som sa zameral na klipy ako také, do hudby sa v tomto prípade nestarám. Začnime teda.

Immortal – Call Of The Wintermoon

Začnem zhurta a vytiahnem ťažký kaliber v podobe kráľov trápnosti a sebaparodovania IMMORTAL? Každý podobný zoznam potrebuje niečo od týchto nórskych zarytých black metalistov a ja dnes nemôžem spraviť výnimku. Po ktoromkoľvek videu od nich siahnete, nebude o zábavu núdza. Klip je hotové veľdielo trápnosti. Veľmi sa mi páči anglický výraz „clusterfuck“, ktorý translator prekladá ako „hrozne zvládnutá situácia alebo projekt“. Na nič iné sa mi toto kráse slovíčko nehodí lepšie, ako práve na každý klip, ktorý Immortal kedy vyprodukovali. Za kamerou (alebo hocičím, čo nahráva obraz) bolo asi náhodne vybrané dieťa z dediny, ktoré ako jediné pri rozhovore prejavilo známky znalosti strihu videa a práce s obrazom. Čo mu to je ale platné, keď ho chlapci po natočení a pozretí výsledku pravdepodobne obetovali, aby si kúpili vikingských bohov v snahe pomôcť im s točením tak náročných „umeleckých“ diel. Bezúspešne.

To najhoršie z metalových hudobných klipov #1

Všetko sa točí okolo nacvičených pózičiek otrhancov, ktorí akoby práve v nórskych lesoch objavili techniku a špeciálne kameru. Náhodou sa im ju podarilo zapnúť a chudáci nevedeli, ako sa správať, tak zvolili štýl Kromaňoncov – strhané pohyby, výpady spoza stromu a náhodný strih obrazu. Aby toho nebolo málo, tento podivný metalový kmeň sa naučil obliecť na seba handry, a tak si môžete vychutnať pomaľovaného čarodejníka v klobúčiku, ako beží po lese, neurčito sa pohybuje popri zrúcanine a, samozrejme, vrhá prísne pohľady na všetky neposlušné ovečky. Ako samozrejmosť a záruka zachovania značky sa pripravte na kyjaky, chrlenie ohňa, vybíjané opasky, kožené vestičky a krutoprísny facepaint. 

Hammerfall – Hearts On Fire

HAMMERFALL a švédsky ženský curlingový tím, to je podobné spojenie ako Miro Jaroš a kvalitná hudba, System Of A Down a nový album alebo ako Lars Ulrich a skromnosť. Majú od seba na míle ďaleko a predsa je tu nádej, že sa to môže stať. Hearts On Fire sa dočkala nevídaného klipu, v ktorom vystupuje skupina Hammerfall a hráčky curlingu. Neviem, curling som ešte nehral, tak asi nemôžem poriadne posúdiť, čo presne z tohto športu kričí do sveta „Hearts On Fire“? Viem, rozpočty kapiel nebývajú zväčša veľké, ale z toľkých športov vybrať k power metalu práve tento? Niekde sa asi stala chyba alebo len nechápem zvláštny humor Hammerfallu. Možno som len neokúsil ten pravý adrenalín tohto športu. Ľutujem fanúšikov, ktorí na koncerte bliakajú chytľavý refrén a idú sa potrhať za epickosťou piesne. Ešte že ma Hammerfall až tak hudobne nepriťahuje.

Chris Holmes – Let It Roar

Máte za sebou úspešnú gitarovú kariéru z legendárnej heavymetalovej kapely W.A.S.P, trošku starnete, rastú vám fúzy dlhšie ako vlasy a neviete, čo s načatým dňom? Pokúste sa o natočenie toho najhoršieho klipu. Chudák Chris asi zaspal dobu alebo mu nikto z realizačného tímu nepovedal, aké zlé to je. Keď už to bolo natočené, nechceli mu kaziť radosť, veď sa tak snažil. Hrá na gitaru, ktorá nie je do ničoho zapojená, lip syncing je v plnom prúde popri tom, ako sa snaží jesť a zároveň nám niečo povedať alebo si len tak papá zmrzlinu pred ružovým obchodíkom. Holmes pred kamerou rozhodne nie je ako doma, všetko vyzerá až príliš hrane a ani to, že to možno je zámer, nemení nič na odpudivosti videa. Po dopozeraní sa sám seba pýtam, aký zmysel to všetko malo? Hranie na gitaru na rôznych miestach, náhodné kŕmenie psa, kosenie trávniku, rybárčenie, a to všetko len preto, že v texte spieva „jebať na to, čo hovoria susedia“? Nie, ďakujem. Pobavil som sa a stačilo.

Trollech – Ve Stínu Starých Dubů

Chcete poznať tajomstvo, ako splynúť s lesom celým svojím telom aj dušou, prípadne sa stať Nórom? Hlásite sa na pozíciu do skupiny Immortal? Video od českých TROLLECH vám dá jasnú predstavu o tom, ako si splniť jeden z vyššie spomenutých snov. Najskôr sa musíte obliecť do starých vecí pozbieraných na potulkách dedinou. Uistite sa, že vyzeráte ako podomový predajca alebo stredoveký tulák. Vezmite si hudobné nástroje, pomaľujte si tvár a vydajte sa do lesa. Nezabudnite so sebou zobrať niekoho, kto vie zapnúť kameru a pridať efekt v špecializovanom programe, aby vás pri nasledujúcich činnostiach mohol natočiť. Keď už ste našli les, vstúpte do prvej rieky, ktorú uvidíte. Trošku si v nej postojte a zahrajte časť pesničky. Presuňte sa za stromy alebo na malú vyvýšeninu niekde v okolí (poradie môžete ľubovoľne zameniť) a aj tam zahrajte niečo z piesne. Na dokončenie diela si ľahnite na zem a spoločníci nech vás obhádžu lístím. Pri nefunkčnosti postupu kontaktujte niekoho z rodiny, nech vám tieto myšlienky z hlavy rýchlo vyhovorí. 

Judas Priest – Hot Rockin

Rob Halford oficiálne vyšiel na verejnosť so svojou orientáciou v roku 1998, no väčšina ľudí to vedela už predtým. Ako jedna z mnohých indícií určite slúžil aj videoklip k piesni Hot Rockin. Posilňovňa, samí sexi chlapi a spotené telá. Nestačí? Presunieme sa do spŕch alebo sauny. Toľká krása vtedajšej produkcie je na konci zakončená poriadnym koncertom s horiacimi gitarami, podlahou, mikrofónom… V Robovi to muselo neskutočne vrieť.

Dali by ste si podobnú nádielku aj nabudúce? V komentároch môžete zanechať tipy na vaše klenoty a ak budú spĺňať normy zlého videa, s radosťou sa do nich nabudúce pustím a podrobnejšie ich rozoberiem. 

Ďalšie časti seriálu: časť 5., časť 4., časť 3., časť 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *