TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Rockové hity vo zvučkách seriálov

K seriálom neodmysliteľne patrí aj zvučka, ktorá sa stáva ich poznávacím znakom. Niekedy však nedajú tvorcovia zložiť zvučku presne na mieru, ale siahnu po overenej rockovej klasike alebo sa zo „šitej na mieru“ stane rockový hit.

 

 

 

 

 

That ‘70s Show (Tie roky sedemdesiate) – In The Streets od Alexa Chiltona

Seriál Tie roky sedemdesiate s Ashtonom Kutcherom či Milou Kunis už má svoje roky (sedemdesiat ešte nie), no mnohým prirástol k srdcu. Úvodná skladba In The Street je z pera Alexa Chiltona a Chrisa Bella z kapely Big Star. Skladba sa nachádza na ich debutovom albume #1 Record. Chilton zarobil 70 dolárov za každé vysielanie seriálu. Vo zvučke však nepočuť originálnu verziu piesne. V prvej sérii znel cover od Todda Griffina, od druhej série to bola verzia od CHEAP TRICK. Druhý spomenutý cover obsahoval na konci piesne frázu „We’re all all right!“, čo je odkaz na ich skladbu Surrender z roku 1978.

Friends (Priatelia) – I’ll Be There For You od The Rembrandts

Pri kultových seriáloch ešte ostaneme. Asi neexistuje nikto, kto by Priateľov nevidel alebo o nich aspoň nepočul. Najmä vďaka piesni I’ll Be There For You svet vie, kto sú THE REMBRANDTS. A pritom to vlastne ani nie je úplne ich skladba. Pieseň, teda ten úsek z nej, ktorý počuť na začiatku seriálu, zložili Michael Skloff a Allee Willis, no keďže The Rembrandts boli jediná kapela, ktorá patrila pod Warner Brothers, majiteľov Priateľov, nahrali to oni. Kapela potom len dopísala ďalšiu slohu a medzihru, aby dostala autorský kredit a mohla skladbu vydať ako singel. To v pláne nemali, kým si DJi pieseň nenahrali na kazety a nezačali ju hrávať. A to bolo naposledy, čo sa v Amerike titulná pieseň seriálu stala hitom.

Kriminálky CSI – skladby od The Who

(CSI Las Vegas – Who Are You?, CSI Miami – Won’t Get Fooled Again, CSI New York – Baba O’Riley)

Tvorcovia známych kriminálok stavili na rockovú legendu THE WHO. Pre tri seriály si vybrali tri známe skladby. Okrem toho si v jednej časti siedmej série CSI Las Vegas (v origináli CSI: Crime Scene Investigation) zahral Roger Daltrey, spevák The Who. Po úspechu zvučky s Who Are You? sa tvorcovia rozhodli aj pre ďalšie spin-off seriály použiť skladby od rovnakej kapely. Táto pieseň sa nachádza na rovnomennom albume, ktorý je posledným, ktorý kapela vydala pred smrťou bubeníka Keitha Moona. Won’t Get Fooled Again aj Baba O’Riley sa dajú nájsť na albume Who’s Next, ktorý je považovaný za najlepší album kapely a jedna z najlepších dosiek v histórii.   

Charmed (Čarodejnice) – How Soon Is Now od The Smiths

Obľúbený seriál mnohých tínedžerov o troch čarodejníckych sestrách mal na začiatku každej svojej časti skladbu How Soon Is Now. Originál je od kapely THE SMITHS, v tomto prípade bol použitý cover od LOVE SPIT LOVE. Pieseň bola pôvodne napísaná gitaristom Johnnym Marrom o ich frontmanovi Morrisseyovi a jeho hanblivosti. Stala sa akousi hymnou všetkých odlišných a spoločensky izolovaných. Keď ju The Smiths nahrávali v londýnskom štúdiu, namontovali všade červené žiarovky, aby získali tú správnu atmosféru.

Top Gear – Jessica od The Allman Brothers Band

Motoristický magazín, ktorý pravidelne sledovali stovky miliónov divákov. Pôvodne sa začal vysielať už v roku 1977 a od vtedy je jeho titulnou skladbou inštrumentálna Jessica od THE ALLMAN BROTHERS BAND. Jessica je dcéra gitaristu Dickeyho Bettsa, ktorá ho k piesni inšpirovala a v čase jej vzniku (1973) mala len jeden rok. Betts sa snažil zložiť skladbu, ktorá by sa dala zahrať len dvomi prstami v štýle Djanga Reinhardta, jazzového muzikanta 30. rokov, ktorého Betts obdivoval a ktorý kvôli požiaru prišiel o dva prsty.

Je ešte pár seriálov, známejších či menej známych, ktoré pravidelne otvára známa či menej známa rocková pieseň. Poznáte niektoré ďalšie? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *