TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Z učiteľov sa stali rockové hviezdy

Predstavte si, že prídete na dobrý rockový koncert, pred vami sa na pódiu objaví váš učiteľ a odpáli takú šou, že vám padne sánka. Nie je to až také nereálne. Medzi rockermi nájdeme pár hviezd, ktoré kedysi stáli pred triedou plnou detí zaprášení od kriedy.

 

Gene Simmons

Basgitarista KISS na začiatku 70. rokov chvíľu učil v šiestej triede v jednej newyorskej škole. „Dôvod, prečo som skončil po šiestich mesiacoch, je, že som odhalil dôvod, prečo som sa stal učiteľom. Bolo to preto, že som sa chcel postaviť na pódium, aby si ma ľudia všimli. Musel som skončiť, pretože pódium bolo príliš malé. Štyridsať ľudí nebolo dosť. Chcel som 40-tisíc,“ vysvetľuje Simmons. V roku 2005 sa objavil v britskej reality show Gene Simmons‘ Rock School, v ktorej mal podľa vzoru filmu School Of Rock (Škola ro(c)ku) premeniť triedu plnú detí na rock n‘ rollové zoskupenie.

Sting

„Dobrý deň, volám sa Gordon Sumner a budem vás učiť angličtinu.“ Tak asi vyzerali hodiny pána, ktorého všetci poznáme ako Stinga, frontmana The Police. V rokoch 1974 – 1976 učil na St. Paul’s First School v Cramlingtone. „Keď som získal titul, stal som sa učiteľom, ale hlboko vnútri to nebolo to, čím som chcel byť. Nejako sa na mňa Boh usmial hovoriac ‚Si na ťahu, môžeš mať hit‘,“ povedal Sting. V roku 1980 nahral skladbu Don’t Stand So Close To Me, v ktorej spieva o učiteľovi, ktorý túži po svojej študentke. V roku 2001 vyvrátil špekulácie, že išlo o jeho vlastnú skúsenosť.

Brian May

Celý rockový svet pozná Briana Maya ako gitarového virtuóza z kapely Queen. Celý vedecký svet ho pozná ako skvelého astrofyzika, ktorý spolupracoval aj s NASA. Ale študenti matematiky a prírodných vied v roku 1971 ho poznali ako pána učiteľa Maya. „Nemôžete donútiť deti dávať pozor, kým nie sú neuveriteľne zaujaté tým, čo hovoríte. Mal som výhodu, pretože som bol mladý a mohol som im rozprávať v ich jazyku.“  Brian si vraj svoje „učiteľovanie“ užíval až na jeden prípad, kedy rozdal triede nožnice, aby vystrihovali rôzne tvary a oni na seba začali útočiť. „Krv a papiere boli všade!“ spomína gitarista.

Simon & Garfunkel

Opačný prípad, teda najskôr hviezdy, potom učitelia, je dvojica Simon & Garfunkel. Keď sa v roku 1970 ich cesty rozišli, Paul Simon začal viesť skladateľské workshopy na Newyorskej univerzite. Art Garfunkel si najskôr dokončil PhD. z matematiky. Medzi rokmi 1971 a 1972 učil matematiku na súkromnej škole v Connecticute. Keď však vyšiel ich album Greatest Hits a so Simonom sa opäť spojili pre benefičný koncert, vrátil sa k hudbe na plný úväzok a učenie zanechal. 

https://youtube.com/watch?v=G-_-HMTzAF0

A čo Slováci? Poznáte niekoho, kto spred tabule beží na pódium?  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *