TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Ženy za hudobnými nástrojmi

Môže sa zdať, že úloha gitaristu, bubeníka či basgitaristu sa zvyčajne spája s mužským pohlavím, no svoj hudobný talent ukazuje aj čoraz viac žien. Tu je niekoľko hudobníčok, ich cesta k vybranému  nástroju a začiatky kariéry.

 

 

VIOLA SMITH

Viola Smith patrí medzi prvé profesionálne bubeníčky na svete. V novembri 2015 oslávila neuveriteľných 103 rokov. Počas svojej kariéry bola inšpiráciou pre mnohé začínajúce hudobníčky. Je známa najmä svojím pôsobením v orchestroch a swingových kapelách. K bicím nástrojom sa dostala v rodinnom orchestri. Tam pred ňou bolo ešte päť dievčat, ktoré hrali na nástroje. Keď prišiel rad na ňu, jej otec navrhol, že by mohla hrať práve bicie, z čoho mala Viola veľkú radosť. Základy ju naučil kamarát, ktorý bol profesionálny bubeník, neskôr mala možnosť učiť sa a hrať s najuznávanješími bubeníkmi svojej doby. Verejnosť ju často označovala ako ženskú verziu Gena Krupu, ktorý bol jedným z najvplyvnejších bubeníkov v histórii jazzu a jeden z prvých sólistov na bicie nástroje. V rozhovore pri príležitosti jej stých narodenín s úsmevom povedala, že sa jej toto prirovnanie páčilo, no nevie, či mal z neho radosť aj samotný Krupa. V roku 1941 napísala článok pre Down Beat magazín, kde povzbudzovala kapely, aby prijímali aj ženské hudobníčky.

EMMA ANZAI

Emma Anzai je basgitaristka austrálskej rockovej skupiny SICK PUPPIES založenej v roku 1997. Jej otec pochádza z Japonska, kam sa v detstve aj presťahovala. V mladom veku bolo pre ňu ťažké nájsť si v cudzej krajine priateľov, a tak sa dostala k hudbe, ktorá bola pre ňu únikom. Najprv hrala na gitare, potom sa vrátila späť do Austrálie, kde na strednej škole založila so spolužiakom Sick Puppies. Ten však tiež hral na gitaru, preto prešla na basu, ktorú si okamžite zamilovala. Jej najväčšími hudobnými vzormi sú americký basgitarista Victor Wooten a Flea z Red Hot Chili Peppers. V roku 2014 Sick Puppies opustil frontman Shimon Moore, no kapela pokračuje a v decembri 2015 zverejnila ukážku novej hudby, ktorá je v štádiu príprav.

NANCY WILSON

Nancy Wilson je rockerom známa najmä ako gitaristka skupiny HEART, ku ktorej sa pripojila v roku 1974 a spolu so svojou sestrou Ann tvorili jadro kapely. The Beatles boli pre ne v mladosti veľkou inšpiráciou. Rozhodli sa, že chcú mať kapelu a tvoriť hudbu bez ohľadu na to, že sú dievčatá a kapely majú zvyčajne len muži. Ako deti vyrástli s hudbou a mali veľkú podporu od rodičov, takže to bola pre ne prirodzená cesta, ako sa prejaviť. Nancy považuje za veľké šťastie práve to, že už od veľmi skorého veku vedela, čo chce vo svojom živote robiť. V rozhovore uviedla, že bolo pre ňu nezabudnuteľné, keď sa so sestrou prvýkrát počuli v rádiu. Vtedy mala pocit, že to ako kapela skutočne dokázali. V roku 2013 bola skupina uvedená do Rock n’ rollovej Siene slávy. 

https://youtube.com/watch?v=p0OX_8YvFxA

CHARLOTTE COOPER

Charlotte Cooper poznáme ako basgitaristku britskej skupiny THE SUBWAYS, ktorá odštartovala svoju kariéru v roku 2003. Kapela začala, keď boli všetci traja členovia veľmi mladí a hudbou zabíjali nudu. Frontman Billy Lunn zahral Charlotte Nevermind od Nirvany a ona sa okamžite zamilovala do zvuku a energie rockovej hudby. Billy hral na gitaru a Josh Morgan na bicie, preto navrhli Charlotte, aby sa naučila hrať na basovú gitaru. Billy jej ukázal noty na About A Girl od Nirvany, a to bola prvá pieseň, ktorú sa naučila hrať. V začiatkoch boli pre nich skupiny ako Nirvana, Oasis či Green Day veľkou inšpiráciou a začínali tým, že sa učili hrať ich skladby. Charlotte osobne taktiež inšpirovali ženské hudobníčky a speváčky z rockového, no aj z popového sveta. Jej obľúbenými interpretmi sú Garbage, Hole, PJ Harvey, Kylie Minogue a Madonna.

Ak chcete niečo vedieť aj o ďalších hudobníčkach a speváčkach na rockovej scéne, začítajte sa do seriálu Dcéry rockovej hudby.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *