TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

10 zaujímavostí o gitarách

Gitara je druhý najpopulárnejší hudobný nástroj na svete, prvenstvo vedie piano.
Slovíčko „guitar“ v angličtine bolo prevzaté zo španielskeho slova „guitarra“ v 17. storočí.
Gitara sa používa vo viacerých hudobných žánroch, ale v rockovej, metalovej a punkovej muzike je dominantná.

1. Najstaršie gitary pochádzajú z Perzie (dnešný Irán) pred 3500 rokmi a volali sa „Tanbur.“

2. Najmenšia gitara na svete bola vytvorená na univerzite v New Yorku. Je 10 mikrometrov dlhá a 50 nanometrov široká.

3. Dizajn a rozmery modernej gitary určil španielsky gitarista Antonio Torres Jurado.

4. Pedro Martin Ureta vytvoril les v tvare gitary v Argentíne. Agrikultúrny región je vytvorený z viac ako 7000 cyprusov a eukalyptov.

5. Najdrahšia gitara, ktorá sa predala, bola značky Fender. Jej hodnotu pravdepodobne viac tvorili vlastnoručné podpisy 19 svetoznámych gitaristov – Eric Clapton, Jimmy Page, Mick Jagger, David Gilmour… Vydražila sa za takmer 3 milióny dolárov a výťažok putoval pre obete tsunami a zemetrasenia v Indickom oceáne v roku 2004.

6. Továreň Fender vyrobí denne okolo 90 tisíc gitarových strún, takéto množstvo ročne vyprodukuje dĺžku 20 tisíc míľ. To je dĺžka, ktorá by takmer obkolesila celú Zem.

7. Najdlhší maratón v hraní na gitare činí 114 hodín, 6 minút a 30 sekúnd. Pokoril ho David Browne v írskom pube v roku 2011. Počas tohto neuveriteľného času zahral 1372 piesní.

8. Gitary majú väčšinou 6 strún, ale sú známe aj 4-strunové a 12-strunové gitary. 7-, 8- a 10-strunové gitary sú vzácnejšie, ale existujú.

9. Prvá elektrická gitara na zosilňovač bola vynájdená hudobníkom Georgeom Beachampom a elektrickým inžinierom Adolphom Rickenbackerom v roku 1931.

10. Najznámejší a najvplyvnejší gitarista všetkých čias je Jimi Hendrix. Vedel výborne hrať na gitare pre pravákov napriek tomu, že bol ľavák. Na gitare hral so svojimi zubami a za svojím chrbtom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *