TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Vedľajšie projekty najznámejších hudobných mien #3

V predchádzajúcich dvoch častiach sme vám priniesli sedem projektov veľkých ľudí hudobného priemyslu. Potom nastala dlhšia pauza, keďže skúšky nepustia a čas je počas týchto dní popri učení vzácna entita. Teraz sme ale späť a prinášame ďalšie štyri projekty, z ktorých aspoň niektoré, ak nie rovno všetky, rozozvučia v mysli kontrolku.

 

Napokon, keď sa povie napríklad Avantasia, zrejme väčšina hneď vie, že je to veľká vec. Ale jej pozadie? A podobne to bude aj pri ďalších. Dnes budú na pretras páni Tobias Sammet, Herbie Langhans, Frederik Ehmke, Nikki Sixx a Chester Bennington (opäť, keďže Chazzy je nevyčerpateľná studnica).

Avantasia – Tobias Sammet

Geniálna myseľ, sám a jediný, pán Tobias Sammet. O čom by bol náš seriál, keby sme nespomenuli jeden z najdokonalejších kúskov z radov metalovej opery? Veru tak, Avantasia nesmie chýbať. V časoch, keď… No ale v akých vôbec časoch? Tobias zrejme len jednoducho dostal potrebu vytvoriť vysoké umenie popri tom klasickom edguyovskom vtipnom prednese. Je v podstate takmer neuveriteľné, že človek, ktorý tvorí vtipné texty u Edguy, dokáže vytvoriť niečo tak dokonalé, čo je počuť v Avantasii.

 

Avantasia je spojením slov Avalon a fantázia. Nadšenci pre históriu a legendy, tešte sa. Avalon je bájny ostrov vyskytujúci sa v legende o kráľovi Artušovi. Táto legenda sa často využívala v literatúre, ale nájdete ju aj v hudbe – napríklad u Iron Maiden v skladbe Isle Of Avalon, u Gamma Ray v pesničke Avalon, ale aj u mnohých iných. A Avantasia? No, tá je podľa bookletu svet za hranicami ľudskej predstavivosti. Možno rovno Tobiasov svet, keď už teda.

 

Tento megaprojekt vznikol v roku 1999. S prestávkami funguje do dnes. Stále je občasnou zastávkou pre Tobiasa, jeho spolupracovníkov a ich hudobných hostí, pretože pre Avantasiu je typické pozývať si na rôzne pesničky rôznych spevákov i gitaristov. Bubeník zostáva nemenný, je ním Felix Bohnke z Edguy, podobne ako je nemennou súčasťou i Tobias spolu so Saschom Paethom a Oliverom Hartmannom. Za roky pôsobnosti sa na albumoch kapely objavili mená ako Alice Cooper, Michael Kiske (ex-Helloween, Unisonic), Klaus Meine (Scorpions), Bruce Kulick (ex-Kiss), Kai Hansen (ex-Helloween), Ronnie Atkins (Pretty Maids), Bob Catley (Magnum), Amanda Somerville, Herbie Langhans (ex-Seventh Avenue, SinBreed) a mnohí iní. A hoci len vo februári Avantasia vydala najčerstvejší album Ghostlights, zrejme je len otázkou niekoľkých rokov, kedy príde ďalší a nadupanejší, ak je ešte vôbec môžné posunúť latku. 

SinBreed – Herbie Langhans, Frederik Ehmke

Nadviažeme na jedného z účastníkov posledného albumu Avantasie Herbieho Langhansa. Herbie má kapelu SinBreed, ktorá vznikla v roku 2005, ešte dávno pred zánikom Seventh Avenue (koniec SA bol v roku 2012), kde v tom čase pôsobil. Pôvodne vznikli pod názvom Neoshine. Takto vydali tri demá a potom boli prinútení zmeniť meno kvôli tomu, že sa rovnako volala americká spoločnosť. A tak prišli SinBreed.

 

Originálna zostava bola trochu iná, no dnes je: Herbie Langhans (spev), Flo Laurin (gitara, klávesy), Alexander Schulz (basa), Frederik Ehmke (bicie). Pokiaľ vám Ehmkeho meno nič nehovorí, ste na tom biedne, lebo nepoznáte Blind Guardian, a teda máte medzery v nemeckej metalovej klasike. Frederik je stále aktívnym členom BD. Pôsobenie v SinBreed stíha popri tom, takže sedí na dvoch stoličkách, ako mnohí ďalší v našom rebríčku. Pokiaľ to ale stíha, je všetko v poriadku. SinBreed jednoznačne stoja za vypočutie. Ale pozor, Langhansov hlas by ste tu však rozhodne nespoznali podľa toho, čo predviedol v Avantasii. Tu sa jedná o úplne inú, omnoho silnejšiu kávu. Počet štúdiových albumov na ich konte je tri, pričom posledný vyšiel tento rok s názvom Master Creator.

 

Sixx: A.M. – Nikki Sixx

Koniec Mötley Crüe nás všetkých bolel viac než dosť. Ale Nikki a dôchodok? To sotva. Sixx pokračuje v kariére v Sixx: A.M., ktorých sformoval s ďalšími dvomi hudobníkmi v roku 2007. Sixx: A.M., skratka čo každému anglicky hovoriacemu človeku povie, že je šesť hodín ráno. V skutočnosti je však názov kapely kombináciou priezvisk zakladajúcich členov – Sixx, Ashba, Michael. Je jasné, kto je lídrom. Zvyšnými dvomi členmi sú DJ Ashba (ex-Beautiful Creatures, ex-Guns’ N’ Roses) a James Michael. Teda, boli. Dnes je s nimi aj Dustin Steinke.

 

Debutovali s albumom The Heroin Diaries Soundtrack, ktorý vznikol na podporu Nikkiho knihy Heroínové denníky. Mnohí kritici ho hodnotili štýlom, že ho ani nedokázali poriadne zhodnotiť a považovali album v podstate za audioknihu. Neodpustili si ale komentár, že ide jednoznačne o emociálnejšie skladby ako v prípade MC. V časoch vzniku nahrávky THDS pracovali bez bubeníka. Všetky časti s bicími pomocou počítača naprogramoval spevák zostavy James Michael. Problém nastal, keď mali prísť live vystúpenia. Nakoniec predsa len museli vziať do partie aj bubeníka, a tak za bicími skončil pôvodný bubeník Beautiful Creatures Glen Sobel. V rokoch 2008 a 2012 s nimi ako bubeník pôsobil na turné Tony Palermo z Papa Roach. Sobel aj Palermo však naďalej zostávali uvádzaní len ako členovia kapely na turné. Až minulý rok prijali Sixx: A.M. stáleho bubeníka Dustina Steinkeho.

 

Minulý rok v júli Sixx avizoval vznik dvojalbumu, ktorý má byť nahraný počas turné. Tento rok, 29. apríla, vydali prvý z nich Prayers For The Damned Vol. 1.

Stone Temple Pilots – Chester Bennington

Bennington po spojení síl so Stone Temple Pilots uviedol: ,,Každá kapela má vlastný druh vibrácií. Stone Temple Pilots majú viac sexi, väčšie cítenie klasického rocku. Linkin Park sú veľmi moderní, veľmi tech-heavy typ kapely. Vyrástol som na počúvaní týchto chlapíkov. Keď sa naskytla takáto príležitosť, nebolo nad čím rozmýšľať.“ Okrem toho sa Chester nie raz vo viacerých rozhovoroch dávno pred spoluprácov so STP opätovne zmieňoval o svojom detskom sne sa k nim raz pripojiť. A tento sen sa mu splnil po tom, čo kapela vyhodila z postu speváka Scotta Weilanda po problémoch medzi ním a ostatnými členmi.

 

STP Chestera k sebe pozvali v roku 2013. Problémy s Weilandom neprestali. Scott sa bránil, že Chester nemá na jeho poste čo robiť, pretože on sám je stále právoplatným spevákom STP a bez neho už nemajú žiadne právo si takto hovoriť. Ale rozprávka sa rýchlo skončila. Minulý rok Chester odišiel od STP, aby sa venoval prácam na novom albume Linkin Parku, ktorý by mal vyjsť tento rok, keďže zvyčajne je medzi ich albumami dvojročný odstup. Momentálne sú teda bez speváka, ale hľadajú nového.

 

Vo februári tohto roka začali online kasting so slovami: ,,Ak si myslíte, že máte to, čo treba na vedenie tejto kapely, nahrávanie s touto kapelou a chodenie na turné s touto kapelou, boli by sme radi, keby ste sa nám ozvali.“

Dúfame, že sme vám ukázali zase niečo nové a už čoskoro v nasledujúcej časti prinesieme ďalšie zaujímavé projekty.


Použité zdroje:
Foto: metal-archives.com, fuse.tv, ultimateclassicrock.com, consequenceofsound.net, flickr.com, youtube.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *