TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

V rockových a metalových vodách

Nebude to venované výnimočnej kapele ani výnimočnému interpretovi, no stále to bude o hudbe. Ale hlavne o vode, ktorá je životodarnou tekutinou a bez nej by sme sa nedokázali zaobísť. Keďže na 22. marec pripadá Svetový deň vody, vybrali sme pre vás desať skladieb, kde sa nejakým spôsobom tento prírodný živel spomína.

Deep Purple – Smoke On The Water

,,Smoke on the water, a fire in the sky…“ Kto by nepoznal jednu z kultových skladieb klasických Deep Purple? Hlavne úvodné riffy Richieho Blackmorea okamžite prinútia rozoznať túto hitovku. A aj tu slovíčko voda bije do očí rovno v názve.

 

Ale nech to nie je len o vode. Zaujímavosťou o tejto skladbe je, že príbeh, ktorý opisuje, sa skutočne odohral. Konkrétne 4. decembra 1971, keď sa Deep Purple s mobilným nahrávacím štúdiom požičaným od The Rolling Stones vybrali do Montreux vo Švajčiarsku, aby nahrali nový album, pričom nahrávanie malo prebiehať v komplexe, čo bol súčasťou Montreux Casino. V ten večer v divadle kasína vystupoval Frank Zappa a The Mothers Of Invention. Tento koncert mal byť posledný pred zimnou uzávierkou kasína kvôli rekonštrukciám, vďaka čomu by Deep Purple boli mohli nahrávať práve na tomto mieste. Lenže ukázalo sa, že to nakoniec bol celkovo posledný koncert v tomto kasíne, pretože v ten večer ľahlo popolom v plameňoch, ktoré sa začali plaziť od ratanovej strechy po tom, čo počas úvodného syntetizérového sóla klávesáka The Mothers Of Invention Dona Prestona jeden z fanúšikov prítomných v dave vystrelil svetlicu. Našťastie, nedošlo k vážnym zraneniam, ale budova zhorela aj spolu s nástrojmi a výbavou The Mothers Of Invention.

 

Názov skladby vymyslel basgitarista Deep Purple Roger Glover na základe toho, že členovia skupiny sledovali horiace kasíno z hotela a videli, ako sa dym z požiaru prevaľoval nad Ženevským jazerom. Po týchto udalostiach Deep Purple prišli o miesto na nahrávanie a museli si nájsť nové. Po týždni hľadania narazili na poloprázdny Montreaux Grand Hotel, kde nahrali väčšinu skladieb ich budúceho komerčne najúspešnejšieho albumu Machine Head. Paradoxne, Smoke On The Water sa stala jedinou skladbou, ktorú tu nenahrali celú. A neskôr sa práve ona stala pre príbeh i prežité udalosti najúspešnejšou.

Thirty Seconds To Mars – Walk On Water

,,Do you believe you can walk on water?“ Okrem toho, že v poslednej dobe Jared Leto svojím vzhľadom pripomína Ježiša, tak sa nás v najnovšej skladbe svojej kapely pýta, či veríme, že dokážeme kráčať po vode. Možno niektorí áno, ale…

 

Text skladby však nemá nič spoločné s náboženstvom. Poníma o slobode, vytrvalosti, zmene a boji za to, v čo človek verí. Takže je o viere v úplne inom zmysle slova. V oficiálnom videu jej význam dokonca skupina povýšila na integrálnu časť amerického sna, ako sa o nej Jared zmienil aj v jednom rozhovore.

 

Video ku skladbe je zhotovené z rôznych úlomkov krátkych vlogov celebrít, no i obyčajných ľudí, ktoré boli natočené na Deň nezávislosti. Pieseň by mala byť súčasťou toľko avizovaného nového albumu, o ktorom zatiaľ nie je nič známe.

Breaking Benjamin – Water

Titul skladby hovorí jasne, prečo patrí do tohto výberu. Nikto sa však nevie presne zhodnúť, o čom je. Jedna z verzií interpretácie hovorí, že môže byť formou rozhovoru speváka Benjamina Burnleya s Bohom o jeho problémoch s pitím. Možné je všetko, ale viac sa ľudia zhodujú na tom, že je to skôr skladba o sklamaní z lásky, čo reflektuje viacero prvkov. Skladba pochádza z debutového albumu kapely Saturate z roku 2002.

Van Canto – Water Fire Heaven Earth

Nemecký fenomén, u ktorého by ste márne hľadali iné nástroje než bicie, keďže ostatné sú vytvárané acapella. A máme tu hneď niekoľko živlov, nielen vodu.

 

Ťažko určiť, čo presne je témou skladby, no aspoň pokus. Pôsobí, že je o človeku, ktorý raz okúsil chuť úspechu, ale len na chvíľu a rád by to skúsil znova, má ambície dosiahnúť nebesá, ale necíti sa na to, niečo ho drží späť, čo je zobrazené prostredníctvom gravitácie, ktorá ho drží pri zemi. Alebo to vidíte inak? Pieseň sa nachádza na albume Tribe Of Force z roku 2010.

Amorphis – Silent Waters

Tak tu je to trochu na výbere, či skôr siahnete iba po skladbe Silent Waters alebo rovno po celom albume Silent WatersTexty tohto, ale aj niekoľkých iných albumov od Amorphis sú anglické preklady básní Pekku Kainulainena, ktorý sa pri ich tvorbe inšpiroval fínskou zbierkou básní Kalevala, konkrétne príbehmi postavy menom Lemminkäinen.

 

Skladba Silent Waters je príbehom smútiacej Lemminkäinenovej matky. Tá našla syna mŕtveho na brehu rieky. Lemminkäinen sa pokúsil zabiť labuť, a preto bol potrestaný tým, že sa utopil. Jeho matka sa však vybrala do podsvetia, kde časti jeho tela našla roztrúsené po berhu rieky. Pozbierala ich, následne zlepila dokopy včelím voskom a opäť oživila syna.

Helloween – Where The Rain Grows

A máme tu ďalšiu skladbu o vode, hoci ju nezmieňuje priamo, ale ako dážď. Zároveň je i ďalšou o sklamaní z lásky, z ktorého sa rodili slzy pripomínajúce dážď.

 

Skladba pochádza z albumu Master Of The Rings z roku 1994. Where The Rain Grows patrí medzi pilotné single tejto nahrávky. Master Of The Rings je zároveň prvým albumom vydaným s Andim Derisom za mikrofónom po odchode Michaela Kiskeho.

Trivium – Rain

Pred pár dňami oslávil album Ascendacy od Trivium trinásť rokov od vydania. A práve z neho pochádza aj ďalšia s vodou súvisiaca skladba v našom výbere, ktorou je Rain. Pieseň má silný nádych depresie a chuti zomrieť, takže je zrejmé, že práve o tom jej riadky ponímajú.

Avantasia – Shelter From The Rain

Voda sa vyskytla aj v metalovej opere Tobiasa Sammeta. Shelter From The Rain je časťou príbehu podávaného prostredníctvom albumu Scarecrow z roku 2008, na ktorý neskôr nadviazali aj The Wicked Symphony a Angel Of Babylon.

 

Komplexne ide o príbeh samotárskej bytosti, ktorá je emocionálne izolovaná od okolia. Hrdina príbehu sa preto vyberá na cestu sebapoznania, kde sa snaží nájsť vnútorný mier, ale aj spôsob, aby bol schopný vo vnútornych hĺbkach ľudskej duše odolávať pokušeniam.

https://youtube.com/watch?v=BvFjdTHY9lg

Billy Talent – Rusted From The Rain

A po štvrtýkrát tu máme dážď, tentokrát v podaní Kanaďanov Billy Talent. Skladba Rusted From The Rain pochádza z albumu Billy Talent IIIŤažko povedať, o čo v nej ide, ale na základe videa je pravdepodobné, že sa zaoberá tým, ako ľudia príliš pozerajú na výzor iných, ktorí sú ,,zhrdzavení.“

 

Amon Amarth – Risen From The Sea

No a aby sme to uzavreli vo veľkom, keďže sme začínali vodou ako takou, prešli sme k dažďu, tak skončime s morom. Pieseň pochádzajúca z albumu The Crusher poníma o prichádzajúcom Ragnaröku, ale hlavne o Jurmungandirovi, hadovi, ktorý pri zániku bohov a sveta vylezie z mora, aby neskôr bojoval s Thorom, bohom hromu. Vedľajšiu líniu tvorí príchod ohnivého obra Surtura, čo zničí Asgard, miesto, kde žijú bohovia.


Použité zdroje:
Foto: phys.org

One thought on “V rockových a metalových vodách

  1. Podľa tohto článku môžeme povedať, že takmer každý rockový alebo popový hudobník mal rád poker a kasínové hry, niektorí z nich trpeli závislosťou od hazardných hier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *