TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Rockeri a metalisti za hranicou zákona #2

Deväť zločinov spáchaných rôznymi známymi rockermi z prvej časti tejto mini série dnes doplníme o jedenásť ďalších. Zoznam bude ale pokračovať v drvivej väčšine oveľa vážnejšími priestupkami. Už je to nejaký ten piatok, čo sme vám priniesli článok o rockeroch zapletených do vrážd, či už úmyselných alebo neúmyselných, no tento raz to budú mená iných členov kapiel či dokonca celé kapely, ktoré spája okrem spáchania rôznych zločinov jedno jediné – black metal

Stalaggh

Pamätáte si ešte na náš rebríček najpodivnejších kapiel na svete? Nemecká blackmetalová kapela Stalaggh v ňom viedla. Už meno tejto kapely kombinuje nemecké slovo pre koncentračný tábor stalag a písmená g a h na konci sú skratkou pre globálny holokaus. Dosť znepokojujúce. Ešte znepokojujúcejšie ale bolo, keď kapela nahrávala mentálne chorých pacientov a ich zúfalé výkriky použila ako vokály na svojom albume Projekt Misanthropia. Celé nahrávanie sa odohrávalo vďaka členovi kapely, ktorý pracoval v psychiatrickej liečebni a zabezpečil naň sedem pacientov, čím sa dopustil trestného činu. Nehovoriac o tom, že iný člen kapely bol dokonca pri tomto nahrávaní takmer zavraždený jedným z pacientov. 

Nattramn

Nattramn bol spevák už nefungujúcej kapely Silence. Toto meno je označované aj za jednu z najzáhadnejších postáv v histórii black metalu. Jeho osobnosť je opradená rôznymi historkami. Jednou takou vymyslenou bolo, že si odťal ruky a na ich miesto prišil prasacie paprčky. V minulosti Nattramn údajne napadol sekerou iba päťročné dievčatko. Keď prišla na miesto činu polícia, pokojne ich vyzval, aby ho zabili. Nattramn bol prevezený do liečebného ústavu pre psychicky chorých pacientov, kde v roku 2015 napísal a vydal album. Táto informácia bola ale neskôr vyvracaná tvrdením, že tento čin spáchal jeho brat, schizofrenik. 

Kristian Eivind Espedal

Nórsky vokalista Kristian Eivind Espedal, svetu známejší ako Gaahl, niekdajší člen kapely Gorgoroth, mal taktiež nemalé potýčky so zákonom. A to niekoľkokrát. Najhrozivejší čin tohto hudobníka bol ale pravdepodobne ten z roku 2002, keď niekoľko hodín mučil štyridsaťročného muža. Ten chcel opustiť párty, kde sa necítil bezpečne, ale Gaahl ho udrel do hlavy, priviazal k stoličke a niekoľko hodín mučil. Krv zúboženého muža vraj zachytával do šálky a hovoril, že muža obetuje a vypije jeho krv. Gaahl bol odsúdený na rok väzenia nepodmienečne. O štyri roky neskôr bol odsúdený opäť. Tento raz na štrnásť mesiacov, a to v podstate za úplne rovnakú vec. Medzi dvoma pobytmi v base stihol byť navyše ešte vypočúvaný, pretože v dokumente Metal: A Headbangers’s Journey na rovinu vyzýval k vypaľovaniu kostolov. 

Roger Tiegs

Zakladajúci člen kapely Gorgoroth, gitarista známy ako Infernus, ktorý sa považuje za satanovho ministra na zemi, bol v roku 2005 obvinený zo znásilnenia ženy na afterpárty. Infernus vo svojej výpovedi uviedol, že bol taký opitý, že si tento čin vôbec nepamätá. Nakoniec si vo väzení posedel štyri mesiace.

Gorgoroth

A Gorgoroth do tretice. Celá kapela sa totiž dopustila tresného činu, keď 1. februára 2004 počas nahrávania DVD Black Mass Krakow (Krakovská čierna omša) z koncertu v Krakove, rodnom meste vtedajšieho pápeža Jána Pavla II., prezentovala počas svojho vystúpenia hlavy jahniat nabodnuté na koloch, satanistické symboly, kúpanie sa v osemdesiatich litroch krvi jahniat a štyri nahé ukrižované ľudské postavy na pódiu. Polícia teda začala vyšetrovanie v súvislosti s trestným činom rúhania sa voči náboženstvu, čo je podľa poľských zákonov trestné, a aj v súvislosti s trestným činom týrania zvierat. Celá kauza dopadla pokutou desaťtisíc zlotých pre organizátora koncertu, ktorý kapelu nepoučil, že tieto veci sú v Poľsku trestné. Nahrávka z koncertu bola ale skonfiškovaná políciou a necenzurovane vydaná až v roku 2008.

Adam Nergal Darski

Frontman kapely Behemoth bol taktiež obžalovaný a súdený za urážanie a zosmiešňovanie náboženských hodnôt. Na koncerte kapely totiž nazval katolícku cirkev „najvražednejšou inštitúciou na svete“, Bibliu nazval „knihou klamstiev“ a následne jednu jej kópiu pred očami divákov roztrhal. Nergal však odsúdený nebol a jeho čin bol označený ako vyjadrovanie umeleckej slobody.

 

Koncom minulého roka sa však Nergal opäť musel postaviť pred poľský súd. Tentokrát pre zmenu za hanobenie poľských štátnych symbolov, konkrétne za zosmiešňovanie emblému v podobe poľskej orlice na grafike k turné The Republic Of The Unfaithful. „Hľadajú si obetného baránka? Je to ďalší pokus poľskej vlády o odsúdenie Nergala? Chcú ma postaviť ako odstrašujúci príklad pre ostatných umelcov? Čo sa skrýva za týmto konaním? Neserte nás? Poľský emblém a náboženské symboly sú nedotknuteľné? Umenie má svoje hranice a tie budeš dodržiavať, Nergal!“ vyjadril na svojich sociálnych sieťach svoje rozhorčenie nad celou situáciou spevák kapely Behemoth 1. novembra 2017 cestou na súd. Úsudok heraldikov znel, že spomínaná grafika nie je poľským emblémom, že orlica bez koruny nie je poľským symbolom. To však nestačilo. Nergal sa teda opäť ťahá po súdoch, grafika je cenzúrovaná, predaj tričiek sa zastavil. Uvidíme, čo z tejto novej kauzy ešte vznikne.

Mayhem

Kapela tak nasiaknutá antisociálnym a násilným správaním ako iba máloktorá. Tento fakt podčiarkla aj udalosť, keď si spevák kapely Dead podrezal žily na zápästí a následne si brokovnicou strelil do hlavy. Odkaz pri jeho tele obsahoval jedinú vetu: „Prepáčte všetku tú krv.“ No aby tej morbídnosti nebolo málo, gitarista Euronymous, ktorý telo našiel, nepostupoval tak, ako by mal. On totiž nezavolal políciu, ale najskôr naaranžoval celé miesto činu podľa „svojho gusta“ a odfotografoval si ho. Táto fotka sa následne stala obalom pre oficálny bootlegový živák kapely MayhemDawn Of The Black Hearts.

 

Neoverené fámy ďalej hovoria, že Euronymous z mozgu nebohého speváka urobil pokrm a z kúskov jeho roztrieštenej lebky náhrdelník. Ďalšie kúsky jeho lebky odoslal rôznym blackmetalovým muzikantom, vraj na znak úcty. Táto správa už ale bola aj potvrdená. Potvrdil ju konkrétne Morgan „Evil“ Steinmeyer Håkansson z kapely Marduk, ktorý dostal kúsok lebky, kúsok mozgu a kúsok olova z náboja, ktorým sa Dead zabil. O žiadnom trestnom stíhaní Euronyma však reč nebola.

 

Nový spevák kapely Maniac zas na jednom koncerte nešťastnou náhodou zranil fanúšika tým, že hodil do publika ovčiu hlavu. Fanúšika, ktorého tento objekt trafil, museli previezť do nemocnice. Kapelu však nežaloval a celú túto nehodu vzal s humorom. 

Varg Vikernes

Ďalší člen kapely Mayhem. Tento nórsky blackmetalový hudobník je asi jeden zo svetovo najznámejších hudobných delikventov. Jeho najhorším zločinom bola určite vražda kolegu z kapely Mayhem Euronymousa. Varg ho zabil dvadsiatimi troma bodnými ranami. Súd zamietol jeho obhajovanie sa sebaobranou a udelil mu dvadsaťjedenročné väzenie – maximum, čo mohol dostať. Počas odpykávania trestu sa stihol Vikernes pokúsiť o útek a ozbrojený únos vozidla. Nakoniec si Varg odsedel pätnásť rokov. V roku 2009 ho prepustili na podmienku. Opletačky s políciou však  neskončili. Varg sa po prepustení odsťahoval do Francúzska, kde bol neskôr zatknutý ako podozrivý zo spoluúčasti na teroristickom útoku v súvislosti s masakrom Andersa Breivika v Osle v roku 2011. Tieto obvinenia boli nakoniec stiahnuté, pretože sa nenašla žiadna preukázateľná spojitosť medzi týmito dvoma mužmi.

Burzum

Varga Vikernesa spomenieme predsa len ešte raz. Tentokrát ale v spojitosti s jeho projektom Burzum. I keď bol projekt Burzum v podstate one-man-band, je treba tieto udalosti zaradiť do zoznamu osobitne. V Burzum totiž Varg propagoval antináboženskú ideológiu veľmi svojským spôsobom. Antináboženskými iniciatívami sa síce norwegian black metal vyznačoval vždy, ale Varg to celé posunul extrémne za hranice. Bol totiž usvedčený a odsúdený za vypálenie štyroch kostolov (a podozrivý z vypálenia niekoľkých ďalších), medzi ktorými bol napríklad aj kostol Fantoft Stave, ktorý bol postavený v dvanástom storočí a mal veľký význam z hľadiska architektúry. 

Bard G. Eithun

Bolo vraj pokojné popoludnie v mestečku Lillehammer v Nórsku, keď k Bardovi G. Eithunovi, známemu z kapely Emperor pod menom Faust, pristúpil homosexuálne orientovaný muž a navrhol mu spoločnú prechádzku. To ešte netušil, že spravil osudnú chybu. Jeho telo bolo totiž neskôr nájdené s tridsiatimi siedmimi bodnými ranami a stopami po brutálnom kopaní. Faust bol obvinený z vraždy a zatknutý. Prepustený bol však už po deviatich rokoch. 

Hendrik Möbus

Traja členovia nemeckej nacisticky orientovanej blackmetalovej kapely Absurd v roku 1993 zavraždili pätnásťročného chlapca. V tom čase mali všetci členovia tejto kapely iba okolo sedemnásť rokov, a preto vyviazli s podmienkou. O sedem rokov neskôr bol jeden z nich (Hendrik) zatknutý v Amerike. Porušil totiž podmienku, ktorú dostal, a to zosmiešňovaním obete vraždy heilovaním. Aby toho nemal na krku málo, zistilo sa, že spolupracoval aj s Williamom Pierceom, s ktorým medzinárodne propagovali nacistickú ideológiu a rasisticky orientovanú hudbu – hatecore.

 

Toľko k nášmu výberu zločinov, ktoré zarezonovali svetom tvrdej muziky a ochromili milióny fanúšikov. Neostáva nám iné, iba dúfať, že aj v práve prebiehajúcom vyšetrovaní sa podarí odhaliť pravdu, nech je už akákoľvek a že zločinov v radoch hudobníkov bude už iba ubúdať. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *