TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Spojili rock s rapom

Jedna internetová “múdrosť” hovorí: “Rap is like scissors. It always loses to rock.” (Rap je ako nožnice. Vždy prehrá proti skale – rocku.) Mnohí fanúšikovia na oboch stranách hrdo zastávajú rovnaký alebo opačný názor, a predsa sa nájdu interpreti, ktorí sa tieto dva odlišné štýly neboja spojiť.

Slovenskú scénu nedávno obohatil nový singel s klipom mladej banskobystrickej kapely Rock Reunion. Počin s názvom Dokonalá (Hej, prdel) má na youtube za pár dní viac ako 30 000 zhliadnutí aj vďaka tomu, že ich hosťom bol obľúbený slovenský raper Kali. Ten nie len že si napísal svoj part a predviedol sa v skladbe, ale pre natáčanie klipu tiež “požičal” svojich dvorných. Klip mali v rukách Dušan Krajčovič a Juraj Sadílek. 

Keď sa obzrieme do minulosti, všimneme si mnoho podobných spojení aj na svetovej scéne. A že to naozaj nie je výnimka potvrdzuje aj to, že takýto štýl dostal svoje pomenovanie. Rap rock sa charakterizuje ako hybridný žáner spájajúci vokálne a inštrumentálne prvky hip-hopu s viacerými formami rocku. Z neho vznikli aj podžánre ako rapmetal či rapcore. Do rap rocku môžeme zaradiť skupiny ako Linkin Park či Limp Bizkit.

Spojili rock s rapom

No keď sa povie spojenie rocku s rapom, takmer každému hneď napadne jedna. Walk This Way v podaní Aerosmithu a Run-DMC. Spojenie, ktoré sa často označuje ako revolučné, sa v roku 1986 stalo obrovským hitom a obom kapelám prinieslo ocenenie Soul Train Music Award za najlepší rap. Steven Tyler neskôr na adresu Run-DMC povedal, že “to boli práve oni, kto ich znovu prebral k životu.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *