TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Glam metal nie je pre slušných

Ak ste fanúšikmi metalu 80. rokov, určite vás potešia nasledujúce riadky.

Za obdivovateľku tohto žánru sa považujem už veľmi dlho, ale nikdy som sa špeciálne nezaujímala o skupinu Mötley Crüe. Zmena prišla pred pár rokmi, kedy som sa do ich hudby bezhlavo a nenávratne zamilovala. Predtým som o nich vedela len z počutia a nikdy som sa nedostala k žiadnej ich piesni. Jediná spojitosť prichádzala z informácií, že Pamela Anderson i Heather Locklear sú bývalými manželkami Tommyho Lee, ktorý je bubeníkom tejto legendárnej skupiny. Hovorievala som si, preboha, veď ja o takej kapele nič neviem a určite je to len nejaká nafúknutá vec. No bola to len moja nepríjemná nevedomosť… 

Raz som sa započúvala do piesne, ktorá mi vyrazila dych. Vždy sa teším, keď nájdem nejaký starší song, čo mi otvorí nové obzory. Táto pieseň má názov Without You. Nasledovalo zisťovanie všetkých informácii o tejto kapele. Moje prekvapenie bolo obrovské. Piesne, ktoré som objavila, sa dali považovať za hudobné poklady. Mojou srdcovou záležitosťou sa stal hit Home Sweet Home, ale po nich prišli ďalšie a ďalšie. Geniálny potenciál, ktorý sa nachádza v osobe zakladateľa, gitaristu a textára Nikkiho Sixxa, je nevyčerpateľný. To, že bol počas rokov svojej najväčšej slávy väčšinou opitý a sfetovaný, je verejný fakt, a nebudem to tu opakovať. On sám priznáva, že tieto roky sú temnou kronikou jeho života, ale zato veľkým poučením pre ostatných. V návale hnevu kvôli bývalej priateľke napísal jednu z najkrajších balád You´re All I Need, ktorej rozorvanosť podčiarkuje kultový hlas speváka Vincea Neila. Vždy, keď Vince začne spievať, človeku sa ani nechce veriť, že môže mať taký skvelý hlas.

Najlepšie roky Mötley Crüe neboli vždy dokonalé, najviac spolu vychádzali rebeli Nikki a Tommy, ktorí sa vedeli veľmi pekne opíjať a vyrábať najrôznejšie škandály. Väčšinou si do partie brali i vtedy menej známeho Slasha z Guns N’ Roses. Náladový Vince, ktorý mal neustále komplexy zo svojho vzhľadu, bol najradšej, keď si v pokoji mohol naspievať svoje vokály. Najtichším členom štvorice bol gitarista Mick Mars. Veľa toho nenarozprával, no ani jemu neboli cudzie večierky a alkoholové opojenie.

A prečo vlastne píšem tieto riadky? Aby som vás odkázala na knižný poklad, ktorý vám otvorí dvere do sveta hudobného biznisu tejto doby. Kniha je osobnou spoveďou Nikkiho Sixxa vo forme denníka, ktorý si viedol na vrchole svojej kariéry. Písal ho, keď bol triezvy, ale i vtedy, keď videl dvojmo alebo mal halucinácie z heroínu. Denník je doplnený súčasnými vyjadreniami všetkých zúčastnených, ktorí boli ochotní vrátiť sa v spomienkach do čiernej minulosti. 

Okrem toho, že Heroínové denníky (verzia v angličtine) vás vtiahnu do víru hudby, alkoholu, žien a tvrdých drog, poučia každého, kto by chcel v danom životnom štýle žiť. Sám Nikki hovorí, že ak jeho príbeh zastaví čo i len jedného človeka pred užívaním drog, jeho úloha bola splnená. Popritom sa dozviete zaujímavosti o ďalších rockových ikonách, ako sú Bon Jovi, Skid Row alebo Whitesnake. Dúfam, že som vás dostatočne inšpirovala, pretože táto kniha stojí zato… obsahom aj vonkajším dizajnom je to niečo, čo nemá konkurenciu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *