TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Rockoví a metaloví hudobníci s vysokoškolským titulom

Rockové hviezdy sú vo všeobecnosti vnímané ako ľudia, ktorí odhadzujú knihy a berú do rúk gitaru. Existuje veľa hudobníkov, ktorí majú vysokoškolské vzdelanie, dokonca doktoráty z rozličných vied a matematiky.

Článok neobsahuje všetkých najznámejších muzikantov s vysokoškolským diplomom, aby dostali priestor aj tí menej známi alebo nie natoľko populárni v hudobnom svete.

TOM MORELLO (RAGE AGAINST THE MACHINE, AUDIOSLAVE)

TOM MORELLO (RAGE AGAINST THE MACHINE, AUDIOSLAVE)

56-ročný gitarista promoval na Harvarde. Získal bakalársky titul z politológie.

Pre Morella bol v spojení muzika s aktivizmom. Považoval hudbu ako nástroj, ktorý môže byť použitý ako morálny alebo politický proces.

V roku 2006 Morello získal ocenenie Eleanor Roosevelt Human Rights Award pre jeho prácu na podporu práv pracovníkov po celej krajine.

Americký hudobník má aktivizmus v krvi, lebo podobne sa angažovali aj jeho rodičia. Akoby toho nebolo málo, umiestnil sa v rebríčku Najlepších gitaristov všetkých čias.

Rivers Cuomo

RIVERS CUOMO (WEEZER)

Americký hudobník získal bakalársky titul z Angličtiny z prestížnej Harvard University v roku 2008.
Po úspechu kapely Weezer sa Cuomo rozhodol študovať na tejto vychýrenej škole.

50-ročný muzikant nenastúpil na výšku hneď po ukončení stredoškolského vzdelania. Namiesto toho išiel do Los Angeles hľadať šťastie a slávu ako mnoho ďalších ľudí.

S kapelou Weezer sa mu podarili nemalé úspechy.

Jim Morrison

JIM MORRISON (THE DOORS)

Morrisonovou prvou láskou nebola muzika, ale film. Absolvoval pár kurzov na štátnej univerzite na Floride. Potom si to zamieril študovať univerzitu v Los Angeles. Špeciálne sa vždy tešil na prednášky o filme, pretože v tom čase bol film pomerne novou oblasťou.
Morrison sa vyjadril, že mal dojem, že „študent vedel viac ako učiteľ.“
Napokon sa mu podarilo získať bakalársky titul v roku 1965.
Ak by nenavštívil Los Angeles kvôli štúdiu, pravdepodobne by svet nikdy neobohatil o legendárne zoskupenie. Spolu s hudobníkom Rayom Manzarekom vytvorili kapelu The Doors, ktorá definovala 60. roky.

Tým sa totálne pochovali Morrisonove filmárske ambície.

Ďalšou intelektuálnou vášňou pre nesmrteľného umelca bola poézia. Nemožno sa čudovať, že aj názov The Doors odkazuje na anglického poeta Williama Blakea.

Čo preniká do všeobecného ponímania znalostí o Morrisonovi, je jeho láska k drogám a alkoholu. Možno preto zomrel ako 27-ročný.

MILO AUCKERMAN (DESCENDENTS)

57-ročný Američan mal počas svojho života dve lásky – genetiku a punk. Venoval sa im naozaj s láskou, pretože jeho kapela Descendents je považovaná za prvého interpreta pop-punku.

Debut Milo Goes to College je inšpirovaný práve jeho cestou na univerzitu. Opustil Descendents, aby sa mohol venovať štúdiu. V Kalifornii získal doktorát z biochémie.

Auckerman prostredníctvom hudby utekal z nudy laboratória do prostredia chaotického života, ktorý zas ponúka punk.

Napokon sa rozhodol opustiť pracovné miesto vo vedeckom výskume a začal sa živiť muzikou na plný úväzok.  

BRIAN MAY (QUEEN)

Nie je len jedným z najznámejších gitaristov všetkých čias, ale môže sa pýšiť aj doktorátom z astrofyziky. Ten získal na Londýnskej univerzite.

Jeho vášeň k hudbe v spojení s jeho vedeckými poznatkami stojí za úspechom Queen.

Mayove znalosti o fyzike sa premietli do použitia zvuku jeho gitary. Bola to kombinácia jeho talentu a vedeckých poznatkov, ktorá vytvorila taký poslucháčsky zážitok, ktorý v tom čase nemal obdoby.


Brian May postupne získaval tituly z univerzity a až v roku 2007 získal PhD. V roku 2015 začal pracovať s ostatnými vedcami, aby analyzovali dáta zo sondy Pluto New Horizons.

CHRIS LYKINS (ATROPHY)

Slušne sa mu darilo na poste gitaristu v americkej kapele. Keď Atrophy mali ísť na európske turné, Lykins ich opustil, aby študoval medicínu. To sa mu aj podarilo. Promoval v roku 1995 na univerzite v Yale.

Chris Lykins vraj patrí medzi veľmi uznávaných lekárov.

JYRKI 69 (THE 69 EYES)

Jyrki Pekka Emil Linnankivi je známy predovšetkým ako spevák fínskej kapely The 69 Eyes. Okrem lásky ku gothike má 52-ročný muzikant blízko aj k chémii. Tú vyštudoval na vysokej škole.

Je dobrovoľníkom UNICEF, získal aj ocenenie za charitatívnu činnosť.  

KARL WILLETTS (BOLT THROWER, MEMORIAM)

54-ročný hudobník účinkoval v kapele Bolt Thrower do roku 1994, aby sa vrátil na univerzitu a získal titul.
Do Bolt Thrower sa vrátil koncom roka 2004, aby nahradil Davea Ingrama.
Willets má titul z kultúrnych štúdií, ktorý získal na univerzite v Birminghame.

Ako hosťujúceho vokalistu sme ho mohli počuť v punkovej skupine Doom na albume Peel Session a v kapele Benediction. Jeho hudobná aktivita je však omnoho väčšia.

NERGAL (BEHEMOTH)

Vlastným menom Adam Darski sa venuje popri hudobnej kariére aj štúdiu histórie. V rodnom Poľsku získal doktorát, ktorý ho kvalifikuje ako kurátora v múzeu. 
Ako 8-ročný začal s hrou na gitare. Je známy zo spolupráce s inými kapelami, najväčšiu stopu zanechal vo svojej kapele Behemoth. V prísne katolíckom Poľsku bol stíhaný za poškodenie biblie pri vystúpení Behemoth.

DON ANDERSON (AGALLOCH)

Kapela Agalloch sa považuje za veľmi vplyvnú na ostatných interpretov vo folk, black a atmosférickom metale.

Agalloch sú ovplyvnení literárnym vzdelaním Dona Andersona, ktorý získal doktorát. Pri komponovaní hudby a textov sa inšpiroval literárnym velikánom Ralphom Waldom Emersonom.

V súčasnosti nie sú Agalloch aktívni, svoje rozpustenie oznámili v roku 2016.

WAGNER LAMOUNIER (SEPULTURA, SARCÓFAGO)

Lamounier bol úplne pôvodným vokalistom Sepultury, potom skúšal šťastie v kapele Sarcófago, ktorá sa rozpadla v roku 2000. Napriek tomu, že Lamounier nezažil takú slávu ako samotná Sepultura, nepochybne stojí za povšimnutie, a to nielen jeho hudobná kariéra.

Získal doktorát z ekonómie a v súčasnosti v horúcej Brazílii učí ekonomické vedy a aplikovanú štatistiku.

Pozrite si aj video

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *