TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Lienky podľa výskumu nemajú rady AC/DC

Aj keď niektoré živé tvory okrem človeka dokážu tiež holdovať rock and rollu a metalu, s istotou však nikdy na žiadnom koncerte nenájdete lienky. Je vedecky dokázané, že sedembodkové kamošky zo záhrad či lúk jednoducho tvrdú hudbu neznesú.

 

Keď v roku 1980 AC/DC vydali skladbu Rock And Roll Ain’t Noise Pollution, netušili, že o takmer štyridsať rokov neskôr sa práve ona stane inšpiráciou na jeden špecifický biologický výskum. Kapela vo svojej pesničke tvrdí, že rock and roll nie je hlukovým znečistením, a tak sa to biológ Brandon Barton rozhodol otestovať prostredníctvom vedy. Položil si názov piesne z ikonického albumu Back In Black ako základnú hypotézu svojho výskumu, ktorého výsledok priniesol záver o klamstve titulu skladby. Ako to teda je?

 

Na overenie platnosti hypotézy Barton vzal niekoľko lienok a umiestnil ich do kontrolovaného prostredia spolu s voškami prisatými na sóji. Následne ich reakcie testoval rôznymi zvukmi, medzi inými zbíjačkou, štartom stíhačky, ale aj hard rockom, konkrétne napríklad Metallicou, Guns NRoses a AC/DC.

 

Podľa Bartona hluk ani hudba nijakým spôsobom neovplyvnili vošky, ale s pridaním lienok sa okolnosti zmenili, obzvlášť pri púšťaní hudby. ,,Okamžite sme zistili, že asi po jednom dni alebo po pol dni, približne po pätnástich hodinách, u lienok, ktoré boli vystavené hardrockovej hudbe, AC/DC alebo aj zvukom mesta, tieto ostré zvuky zredukovali počet nimi zjedených vošiek. V prostredí s hudbou AC/DC lienky nekontrolovali vošky a myslím, že sme skončili niekde na čísle asi stoosemdesiat vošiek na jednu rastlinu. Také množstvo vošiek na jednej rastline dokáže vážne poškodiť rastlinu, takže sme videli redukciu v rastlinnej biomase. Hudba AC/DC nepriamo zredukovala produkciu sóje.“

 

Barton hovorí, že hoci sa jeho hypotéza, ktorú vytvoril ako poctu pamiatke gitaristu AC/DC Malcolma Younga, ešte kompletne nepotvrdila, verí, že nekontrolovateľnosť vošiek lienkami bola spôsobená práve hudbou, kvôli ktorej mali lienky sťaženú možnosť nájsť svoju korisť.

 

,,Hluk alebo nejaké iné vyrušenie v prostredí musí stimulovať predátora, aby sa prestal kŕmiť a oveľa viac času trávil tým, aby hľadal predátorov nebezpečných pre jeho samotného alebo je to tým, že hudba jednoducho sťažuje lienkam chytanie vošiek,“ hovorí Barton a dodáva, že podľa neho sa hard rock nejaví ako naliehavý problém ovplyvňujúci prostredie v tom, ako sa má správať.

,,Nemyslím si, že sa vôbec niekto stará o to, aký vplyv má rock and roll na sóju. Myšlienkou však je dôkaz konceptu, že hlukové znečistenie môže ovplyvniť sóju. Použili sme rock and roll, ale môžu to byť aj zvuky miest, ktoré zasahujú do agrokultúrnych miest, diaľnice, traktory.“


Použité zdroje:
Foto: loudwire.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *