TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Korene metalu #5: Vznik metalového paroháča

Raise Your Horns, Raise Them Up To The Sky, We Will Drink To Glory Tonight… Keďže sme ukončili prvú etapu histórie metalu, a to tú rockovú, dajme si teda príjemný bonus, ktorý sa bude týkať vzniku známeho metalového paroháča, čo nedávno spôsobil taký rozruch, keď si jeho vymyslenie chcel privlastniť Gene Simmons. Ale ako to s ním bolo naozaj?

 

Paroháč, diablove rohy, znak vernosti Satanovi. Gesto, ktoré má rôzne názvy, no i významy. Záleží na tom, z akého uhla pohľadu sa naň človek pozrie. Mnohé kultúry totiž preň majú úplne iné vysvetlenie než to, ktoré poznáme my, metalisti a rockeri. Okrem iného sa toto gesto objavilo napríklad v Draculovi od Brama Stokera v roku 1897. Prvé spojenie s hudbou však v prípade paroháča prišlo, keď tento symbol tvorili prsty kreslenej postavičky Johna Lennona na obale albumu od The Beatles Yellow Submarine. A vy ste si všetci mysleli, že to bol Dio, však? Pravdou však je, že Dio ho len spopularizoval.

 

V roku 1979, keď Ronnie James Dio prišiel do Black Sabbath, začal používať paroháča a udal tak trend pre všetky nasledujúce generácie metalistov aj rockerov. Chcel tak nadviazať na to, že Ozzy pred ním zvykol používať ako svoje znamenie znak mieru (v niektorých kultúrach aj znak víťazstva, keďže prsty tvoria písmeno V ako victory – v angličtine víťazstvo) a rovnako mať vlastný symbol. No Dio tento symbol nepoužíval v zmysle pekelného znamenia. Počas jedného rozhovoru uviedol: ,,Nie je to symbol diablovych rohov v zmysle, že je tu s nami diabol. Je to talianska vec, ktorú som prebral od svojej starej mamy, nazývaná Malocchio (z taliančiny uhrančivý pohľad). Je to ochrana pred diablovým pohľadom.“ Paroháč zobral svet útokom hneď po prvom Diovom turné s Black Sabbath a medzi fanúšikmi metalu sa mu začalo hovoriť aj maloik, čo bolo pokrútením talianskeho malocchio.

 

Hoci k popularizácii známeho symbolu došlo za Diovej éry, ešte dva roky pred ním ho svetu predstavil na obale albumu Love Gun Gene Simmons. A zrejme preto si teraz chcel nárokovať autorstvo naň, pri čom rýchlo skončil. Veď bodaj by aj nie, lebo úplný vznik tohto gesta nepozná nikto. No a keby si mal niekto zaň pripisovať zásluhy najviac, musel by to byť Bram Stoker alebo v prípade hudby teda John Lennon. 

Korene metalu #5: Vznik metalového paroháča

Obal albumu Love Gun od KISS. Vidíte ho tam?

Spirituálny význam

Poďme na to ale trochu inak, nech sa netočíme v kruhoch. Prvotné používanie paroháča bolo zaznamenané už v Indii, avšak v úplne inom význame. Išlo o apotropaické gesto, teda také, ktoré malo za úlohu odvrátiť zlé sily. Takto ho zvykol používať Gautama Buddha ako Karana Mudra. Spojený je s vyháňaním démonov a snímaním bremien z ľudí, ktorými boli napríklad choroby či negatívne myšlienky.

 

Spirituálne má zmysel aj taký, ako ho popísal Dio. V Taliansku a v stredozemských kultúrach skutočne slúžil na to, aby ľudia od seba odvrátili smolu alebo uhranutie. Práve v Taliansku je špecificky toto gesto známe ako corna, teda rožky. Zároveň je akýmsi stredozemským ekvivalentom nášho zaklopania na drevo, keď nechceme, aby sa niečo pokazilo. Odvrátenie smoly je v rožkoch reprezentované prstami obrátenými smerom nadol.

 

Podobný význam ako v Taliansku má paroháč aj v Peru a Dominikánskej republike, pričom v Peru má pomenovanie contra, teda proti a u Dominikáncov zafa (doslova znamená ochranu proti prekliatiam, ktoré Dominikánci nazývajú fukú). Všeobecne je však zaužívanou ochranou proti nadprirodzeným silám. V náboženskom zmysle slova ho používajú Wiccani. Reprezentuje rohatého boha.

Korene metalu #5: Vznik metalového paroháča

Wiccanský rohatý boh

Paroháč ako urážka

Do čertov rohatých sa často nadáva aj u nás, najmä v prípade starých materí (nie, že by sme ich my tak nazývali, ale ony tak zvykli nadávať, keď chceli hrešiť slušne). No a niečo také vyjadríte paroháčom, pokiaľ ste v Argentíne, Brazílii, Kolumbii, na Kube, v Grécku, Taliansku, Portugalsku alebo Uruguaji, namierite ho na niekoho a točíte ním dopredu a dozadu. Naznačíte tým dotyčnému, že je rohatý – v taliančine cuckolded, v gréčtine a španielčine cornuto, keratas alebo cornudo.

Paroháč v športe

Niektorí fanúšikovia rôznych amerických univerzitných mužstiev používajú paroháča na povzbudenie svojho tímu, no aj z rôznych iných dôvodov. Napríklad v prípade Texaskej univerzity situovanej v Austine je to znak reprezentujúci či sprevádzajúci slogan ,,Hook ’em Up”, čo by sa približne dalo preložiť ako obeste ich. Tento konkrétny výrok je používaný vtedy, ak s niekým chcete skoncovať, teda keď fanúšikovia chcú, aby ich tím zasadil súperovi poslednú ranu. Gesto paroháča ako takého Texasania používajú aj preto, lebo je veľmi podobný hlave maskota dotyčného mužstva Texas Longhorn Bevovi, ktorým je dlhorohý býk.

Paroháč v znakovej reči

No a nakoniec taká maličkosť. Pozor, keď z prstov tvoríte paroháča, lebo sa vám veľmi ľahko môže stať, že ho neurobíte správne a skončíte tak, že budete vyznávať lásku v znakovej reči. Je to preto, lebo v skratke ILY, teda I love you (milujem ťa) je symbol v znakovej reči zhodný s paroháčom až na jednu maličkú zmenu, a to že pri symbole milujem ťa v znakovej reči palec máte vystretý mimo prstov, zatiaľ čo pri správnom paroháčovi by mal byť preložený cez prostredník a prsteník. Prečo je to tak? Lebo keď rozložíme ILY na drobné, dostaneme vystretý malíček, L tvorené ukazovákom a palcom a ypsilon, ktorý reprezentuje vystretý palec s malíčkom, zatiaľ čo ostatné prsty sú skrčené. Dajte si to dokopy a dostanete… No alternatívu paroháča.

 

Korene metalu #5: Vznik metalového paroháča

Milujem ťa v znakovej reči

V nasledujúcej časti nášho seriálu sa už začneme venovať punku. Paroháč bol iba malým bonusom.

 


Použité zdroje:
Foto: flickr.com, kissonline.com, tumblr.com, shopify.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *