TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Korene metalu #4: Subžánre rocku (2. časť)

V minulej časti sme vám predstavili sedem rôznych odnoží, pričom v tejto časti vám prinášame ešte ďalších sedem. A v nasledujúcom pokračovaní sa už pohneme ďalej k punku.

Hard rock

Jeden z najznámejších subžánrov rocku, ktorý sa sformoval tiež v šesťdesiatych rokoch. Je možné v ňom nájsť stopy iných jeho bratov, ako sú psychedelic, blues či garage rock. Typický je agresívnymi vokálmi, elektrickými gitarami s efektmi, basgitarou, bicími a v niektorých prípadoch je v ňom možné počuť aj piáno či keyboard. V podstate je formou hlučnej a agresívnej hudby.

 

Po sformovaní sa stal väčšinovou populárnou hudbou propagovanou kapelami ako The Who, Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple, Aerosmith, KISS, AC/DC alebo Van Halen. V minulosti ho preferovala najmä mužská časť populácie, a preto sa mu niekedy hovorilo aj cock rock. Zdôrazňovala sa v ňom mužskosť a sexualita.

Soft rock

Soft rock je viac subžánrom popovej hudby než rockovej, keďže obsahuje veľa akustických gitár a hudobne má pomalé až stredne rýchle tempo. Najväčšiu popularitu zažil v sedemdesiatych rokoch, kedy ho hrali všade v rádiách a jeho domovinou bola Južná Kalifornia. Medzi typických interpretov soft rocku patrili v tej dobe Elton John, Toto či Billy Joel.

Christian rock

Ani kresťanstvo nemusí byť nudné a môžu ho oceniť aj rockeri. Mnohí niekedy ani netušia, že počúvajú kresťanský rock, pokiaľ niekde nenarazia na definíciu niektorej takejto kapely. Definovať sa tento subžáner dá ako rock s textami zameranými na kresťanskú vieru, ktoré často pojednávajú o Ježišovi a ich tvorcovia sú tiež obvykle kresťania. Nie všetky, ale viaceré týmto smerom zamerané kapely sú združené pod kresťanskými vydavateľstvami a bývajú súčasťou rôznych festivalov pod ich záštitou. No aj tu existujú nezávislé výnimky.

 

Tento subžáner sa taktiež začal formovať v šesťdesiatych rokoch. No a akí interpreti sem patria? Tak sú to napríklad Blind, Skillet, The Fray, Flyleaf a ďalší.

Folk rock

Podobne ako mnoho iných subžánrov aj folk rock sa začal rozvíjať v šesťdesiatych rokoch v Anglicku a Amerike. Ide o kombináciu rocku a folkovej, teda ľudovej hudby. Jeho pioniérmi bola skupina Byrds. Tí začali tradičné ľudové piesne a skladby od Boba Dylana hrávať s rockovým nadýchom. A tak sa v júni 1965 stalo, že ich štýl americké médiá prvýkrát definovali ako folk rock. Podľa speváka Byrds Rogera McGunna však základy tohto subžánru nepoložila jeho skupina, ale The Beatles ešte o dva roky skôr. Ako príklad uvádzal skladbu She Loves You.

Punk rock

Tento subžáner sa sformoval v sedemdesiatych rokoch v USA, Anglicku a Austrálii. Jeho korene však siahajú do garage rocku až na to, že interpreti punk rocku sa odmietli zaradiť do mainstreamu. Typické preň vždy boli rýchle a úderné piesne s čiastočne tvrdými melódiami a vokálnymi štýlmi, pričom texty sa zvyčajne týkali politiky a protištátnych hnutí. Punk rock podporuje etiku urob si sám, teda DIY, čo spočíva aj v tom, že si množstvo kapiel produkovalo nahrávky na vlastné náklady a distribuovali ich cez rôzne informačné kanály.

 

Pojem punk ako taký bol prvýkrát použitý v spojení s rockovou hudbou v sedemdesiatych rokoch americkými kritikmi, ktorí ním popisovali garážové kapely a ich nasledovateľov. Špecifický vždy býval najmä pre lokálnu scénu, keďže sa punkrockové kapely snažili vyhýbať mainstreamu. Medzi punkrockové skupiny sa radia mená ako The Adicts, AFI (v počiatkoch), Alexisonfire, Anti-Flag, Billy Talent, Cancer Bats a mnohí ďalší.

Gothic rock

Gothic rock vznikol niekedy začiatkom sedemdesiatych rokov v Anglicku ako subžáner nie priamo rocku, ale post-punku. Jeho základom je temná hudba kombinovaná s romanticky ladenými textami, v ktorých je zakódované niečo veľmi poetické. Okrem hudby vznik tohto smeru v osemdesiatych rokoch presiakol aj do módnych trendov.

 

Do gothic rocku patrili interpreti ako The Doors, David Bowie, Iggy Pop, ktorí výrazne pomáhali sformovať ho do jeho neskoršej podoby. Za starého otca tohto štýlu sa však všeobecne považuje Alice Cooper. No dobrého zástupcu máme napríklad aj u našich českých susedov v podobe zoskupenia XIII. století.

Rap rock

Subžáner či fúzny žáner s vokálnymi a inštrumentálnymi elementmi hip hopu skombinovanými s rôznymi variáciami rocku. Na rozdiel od ostatných subžánrov, ktoré sme doteraz definovali, tento vznikol až v osemdesiatych rokoch, ale stále v USA. Jednou zo skupín, čo najviac ovplyvnili rozvoj tohto žánru, sú napríklad Beastie Boys.

 

Príkladmi interpretov tvoriacich raprockovú scénu sú Clawfinger, Kid Rock, Limp Bizkit, Linkin Park, Rage Against The Machine, Cypress Hill, Papa Roach, P.O.D. a Hollywood Undead.

Stoner rock

Stoner rock je subžáner, ale špecifickejšie sa dá definovať ako fúzny žáner kombinujúci elementy heavy metalu, doom metalu, psychedelic rocku a acid rocku. Jeho názov je vytvorený tak, aby odkazoval na užívanie marihuany. Typickými črtami tohto druhu rocku je pomalé až stredne rýchle tempo, ktoré obsahuje efektmi upravené groovovo ladené heavybasové melódie s melodickými vokálmi a retro produkciou.

 

Tento žáner sa v plnom rozsahu rozvinul začiatkom deväťdesiatych rokov v Kalifornii prostredníctvom kapiel Kyuss a Sleep. Rozmach však zažíva aj v dnešných časoch napríklad prostredníctvom skupiny Queens Of The Stone Age.


Použité zdroje:
Foto: youtube.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *