TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Jednorazové hviezdne záskoky v metalových kapelách

Mnohí z vás to isto poznáte. Niekoľko týždňov či mesiacov sa tešíte na to, ako vaša obľúbená kapela vystúpi v blízkosti vášho bydliska. Lístok dávno kúpený, neviete sa dočkať, keď v tom príde smutná správa. Koncert sa konať nebude pre zdravotnú indispozíciu člena kapely. Najviac to nahnevá, keď sa už nachádzate na mieste konania a práve sa túto novinu dozviete. Nemusí to však vždy takto skončiť. História si pamätá aj prípady, keď sa kapely rozhodli koncert predsa len odohrať. Prečo zarmútiť fanúšikov, ktorí sa na nich toľko tešili? Obzvlášť, keď je k dispozícii adekvátna náhrada.

 

V septembri 2012 zasiahla metalový svet správa, že z kapely NIGHTWISH odchádza ich speváčka Anette Olzon. Tomu, čo sa stalo, predchádzal konflikt vo vnútri kapely. Nightwish boli pripravení na koncert v americkom Denveri, keď Anette museli náhle hospitalizovať. Zvyšní členovia kapely sa však napriek tomu rozhodli, že koncert nezrušia, čo sa neskôr u Anette stretlo s nepochopením.

 

Nightwish mali vtedy šťastie, keďže po ruke mali dve sprievodné vokalistky predskakujúcich Kamelot. Prvou vokalistkou bola Elize Ryd (Amaranthe), druhou súčasná front(wo)manka Arch Enemy Alissa White-Gluz, v tom čase ešte speváčka The Agonist. Nightwish po skončení koncertu Kamelot oslovili tieto speváčky s prosbou, či by neboli schopné koncert odspievať. Keď dostali pozitívnu odpoveď od speváčok, opýtali sa aj publika, či s tým súhlasí. Fanúšikovia boli jednoznačne za, a tak sa začala vojna s časom. Sťahovanie textov piesní z internetu, učenie sa textov a škrtanie v setliste.

 

Po takmer hodine vybehli Nightwish na pódium v zostave s Alissou a Elize, ktoré v rukách držali papiere s textami piesní. Odohrali 13 songov, z ktorých väčšinu odspievala Elize Ryd. Pre Elize bolo toto vystúpenie špeciálne ešte z jedného dôvodu. Niekoľko rokov dozadu sa totiž uchádzala práve o post speváčky Nightwish. To sa jej vďaka zdravotným ťažkostiam Anette nakoniec aspoň na jeden večer podarilo. Elize pre Reality Check TV uviedla, že to bol pre ňu výnimočný večer a niečo také sa ešte nikdy predtým nikde nestalo. Nemala však celkom pravdu, pretože podobné „last minute“ záskoky sa už predtým udiali, akurát okolnosti sa mierne líšili. 

Zdravotné ťažkosti postihli v nevhodnom čase aj speváka skupiny KORN Jonathana Daviesa. Bolo to presne v deň vystúpenia na obrovskom britskom festivale Download v roku 2006, kde bolo vtedy prítomných vyše 90 000 ľudí. V tomto prípade však mala kapela hneď niekoľko hviezdnych adeptov pre jeho nahradenie. Vyriešili to vskutku veľmi originálne. Rozhodli sa totiž využiť všetkých. Na pódiu si tak s Kornom zaspievali také mená ako M. Shadows z Avenged Sevenfold, Corey Taylor pôsobiaci v Slipknot a Stone Sour či Matt Heafy z Trivium. Setlist z koncertu aj s uvedením hosťujúcich spevákov si môžete pozrieť tu.

 

Za pozretie určite stoja priložené videá z vystúpenia, hlavne výkony M. Shadowsa v skladbe Falling Away From Me či Coreyho Taylora, ktorý bravúrne zvládol dokonca aj Daviesove zložité vokálne techniky v skladbe Freak On A Leash. Treba uznať, že zastúpiť Jonathana sa im podarilo naozaj dôstojne a spolu s kapelou tak pripravili ľuďom jedinečný zážitok. Jony narozdiel od Anette Olzon rozhodnutie kapely zobral v pohode, a tak si ho budú môcť s kapelou užiť aj fanúšikovia v našich končinách 30. marca v Prahe či 4. apríla premiérovo v Bratislave.

V predošlých dvoch prípadoch bolo potrebné nejakým spôsobom nahradiť speváka. Väčším problémom však je, keď vám vypadne iný člen zostavy, konkrétne bubeník. Takémuto problému čelila samotná METALLICA, keďže na poslednú chvíľu pred vystúpením bol hospitalizovaný Lars Ulrich. Členovia kapely sa však aj v tomto prípade rozhodli problému postaviť čelom. Zhodou okolností sa to stalo tiež na anglickom festivale Download, kde im boli v roku 2004 po ruke také esá ako Dave Lombardo, v tom čase pôsobiaci v kapele Slayer, ako aj vtedajší bubeník Slipknot Joey Jordison.

 

Z dôvodu nedostatku času na prípravu sa set musel podobne ako v predošlých prípadoch skracovať. Setlist obsahoval 11 skladieb. S výnimkou úvodných dvoch songov Battery a The Four Horsemen odbubnovaných Lombardom a piesne Fade To Black, ktorú si zobral na starosť technik kapely, odohral za bicími nástrojmi takmer celý koncert Jordison. Ten sa napriek situácii nebál improvizovať a preukázať tak svoje majstrovstvo, čo mohli oceniť kritici Larsa Ulricha, ktorí mu vyčítajú jeho slabšiu fyzickú kondíciu či nízku snahu o akúkoľvek progresiu v remesle. Napriek skrátenému setu dostali fanúšikovia celkom slušnú porciu muziky a navyše si mohli povedať, že videli Metallicu v zostave, v akej sa kapela nepredstavila nikdy predtým ani nikdy potom.

Poznáte aj vy podobné prípady z histórie, keď za hviezdnych hudobníkov na poslednú chvíľu zaskočili ich nemenej hviezdni kolegovia? Podeľte sa o ne v komentároch.


Použité zdroje:
blabbermouth.net, virtualfestivals.com
Foto: metalinjection.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *