TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Grécka štvorica Dephosphorus prináša deathgrindové oživenie

Časté diskusie o tom, či NAPALM DEATH dokážu nájsť pokračovateľa svojich hudobných myšlienok sa obvykle končí neutrálne. Jasná odpoveď je ale na svete a Aténčania DEPHOSPHORUS na svojej štvrtej doske to jasne dokazujú.

Vydať v tejto pohnutej dobe 4 albumy v okrajovom žánri nie je veru málo. DEPHOSPHORUS z Grécka síce vychádzajú zo základov žánru, no primiešali k nim dobré stoner elementy, niekoľko kozmických zvukov, krásne špinavý sound a hlavne mu dali svoju dušu! Sublimation tak pôsobí celistvo, vyspelo a na koži mi vytvára pľuzgiere. Dobré albumy musia dozrievať a tu sa to v plnej miere potvrdilo. Počas desiatich rokov sa z týchto Aténčanov stala významná zložka deathgrind Undergroundu a majú môj výrazný obdiv. Skvelá práca, chlapi, vidím, že NAPALM DEATH sa o svojich nástupcov vôbec nemusia báť. REŠPEKT!

https://youtube.com/watch?v=3UF2SbqdURI

Grécka formácia DEPHOSPHORUS vliezla do môjho života len nedávno, a to vďaka predchádzajúcej doske a musím sa priznať, že na mňa zapôsobila veľmi dobre, a preto som sa už pred tromi rokmi tešil na jej nasledovníka. Títo chalani sa vývojovo opäť o niečo posunuli, a to je pre mňa veľmi potešujúce. Štvrtá doska je postavená na prašivom základe deathgrindových postupov, ktoré ale padajú aj do takzvaných postmortem stoner variácií, čo im dodáva veľmi smrteľnú atmosféru. Zároveň však s pravidelnou presnosťou svoje riffy preklopia k špinavému grind/crustu a elementy, ktoré pritom znejú, sú takmer vesmírne. Výborná akustická atmosféra, akú sa mi doteraz podarilo viac-menej zachytiť hlavne u priekopníkov žánru NAPALM DEATH. Vydarené zmeny tempa gitarových sekvencií navádzajú moju myseľ na smer, ktorý ukazuje na hudobnú špinu a temnotu. Som si istý, že je to ale zámer. Zámer skrečovať tvrdé grindové výpady ponurými a hlbokými úskokmi k bolesti a kŕčom. Veľmi dobre tejto atmosfére, ktorá je až devastujúca, pasuje aj mohutný sound. Občas v ňom počujem kozmické elementy, avšak len ako skvelý doplnok do atmosféry. Príde mi to veľmi vydarené, nenápadné, avšak mrazivé. Taká je nakoniec aj celá atmosféra dosky Sublimation. Priznám, že ju potrebujem počúvať a nie vnímať len ako nejaký doplnok k dennej činnosti. Toto ma asi zaujalo najviac. Štvrtý album DEPHOSPHORUS musí mať v sebe niečo silné a elementárne. Neviem čo a popravde mi to je aj celkom jedno. Veľmi ma oslovil sound aj hudobná štruktúra a som nesmierne rád, že sa kapela v mojich očiach o ďalší kus posunula. Hoci nepatrím medzi tých, ktorí pravidelne šlapú na grind elementoch a starej škole NAPALM DEATH, veľmi oceňujem, čo títo chlapci na undergroundovú scénu prinášajú. Znejú ako vyspelá kapela, pracujú ako vyspelá kapela, premýšľajú ako vyspelá kapela a, hoci v UG smere, pre mňa rozhodne aj sú vyspelá kapela. Kapela, ktorú je ale treba počúvať a nie ju brať len ako nejaký podmaz k životu. Hoci pri Sublimation cítim zimomriavky, som veľmi spokojným fanúšikom DEPHOSPHORUS. Či sa zaradíš aj Ty? Som si istý, že áno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *