TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Genesis v Ríme v roku 2007

Britskí Genesis dávajú do digitálneho priestoru v rámci celosvetovej karantény svoj posledný starý koncert. Urobili tak cez svoju sériu #GenesisFilmFestival, ktorá funguje na kanáli Youtube.

Genesis vždy preukazoval nesmierny skladateľský potenciál, či už ako progresívny rockový súbor, alebo ako hitpáradová popová kapela, veľmi komplexným krehkým soundom s bravúrnymi muzikantskými individualitami. Svojimi albumami vzbudzovali nesmierny rešpekt a i keď teraz hrajú všeobecne prístupnú hudbu a nie introvertné kompozície ako voľakedy, má trojica Banks/Collins/Rutheford to správne sebavedomie a zaradili do svojho playlistu aj svoje artrockové fláky z dôb minulých, hlavne z dosiek Selling England by The Pound a Trick of The Trail. Samozrejme, nechýbajú ani všetky podstatné hity z ôsmej a deviatej dekády. Od prvých tónov Dukes Intro človeka obklopí skvelý zvuk a prešpekulovaná dramaturgia celej show. „Lajvka“ osciluje medzi dvomi pólmi. Niektoré kompozície či ich časti pôsobia veľmi zovreto aj v horizontálnej rovine, ale…? buď sú interpretované tak, ako boli napísané a prevedené na štúdiových albumoch, alebo ich kapela vybrúsila do inej koncertnej podoby, kde síce všetky tóny a akordy sú tam, kde majú byť, ale v inom, rozkošatenom, či naopak zjednodušenom modeli. Vtedy si to, včítane poslucháča, všetci náramne užívajú. Hľadanie, ale aj nachádzanie originálnych podôb známych tém, vtedy maximálne ovládnu pódium, ale aj myseľ. A človeka príjemne zamrazí, koľko by mohli ešte títo „starci“ urobiť. Bohužiaľ, tento „živák“ sa nemôže vyrovnať legendárnym „live“ albumom, akými boli Second Out, alebo Three Sides Live, už len svojou čiastočne roztrieštenou podobou a istým podtónom nekritického megalomanstva.

Genesis nahrali When In Rome v rímskom Circus Maximus, 14. júla 2007 v rámci svojej svetovej šnúry Turn It On Again Tour. Snímku režíroval David Mallet a bude na YouTube k dipozícii len týždeň.

https://youtube.com/watch?v=dLt4VnWbbiI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *