TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Adrian Smith spomína na Martina Bircha

Adrian Smith ocenil producenta Martina Bircha za odvedenú prácu pre IRON MAIDEN, doslova povedal: “on nás nechal znieť tak, ako sme prirodzene zneli.”

Britský hudobný producent, ktorého prezývka bola Headmaster, zomrel v auguste vo veku 71 rokov. Najznámejší bol pre svoju jedenásťročnú spoluprácu s IRON MAIDEN, pre ktorých pracoval ako producent a zvukový inžinier na klasických albumoch ako Killers, The Number Of The Beast, Piece Of Mind či Somewhere In Time.

V novom interview pre Sonic Perspectives na otázku, ako pomohol Birch formovať zvuk “mejdnov” v osemdesiatych rokoch, Smith odpovedal: “Je zaujímavé, že sa pýtate na formovanie zvuku. Martin nebol typ producenta, ktorý by vás nútil znieť, akokeby ste to ani neboli vy, keď viete, ako to myslím. Niektorí producenti majú svoj vlastný zvuk, ale Martin nás nechal znieť tak, ako sme v skutočnosti zneli. Len zachytil našu prirodzenosť a to bola jeho silná stránka. Jeho produkcia nebola bombastická a preprodukovaná – bola veľmi naturálna a prirodzená. Úprimne povedané, niekedy som mal s tým problém, lebo som si myslel, že by sme mali znieť trochu bambastickejšie s veľkým zvukom, ale Martin si išiel svojou cestou a v tom bola jeho sila.”

Pokračuje: “Martin produkoval niektoré z mojich najobľúbenejších albumov, ako napríklad ‘Machine Head’ od Deep Purple. Znejú veľmi prirodzene a sucho, proste ako kapela. Ďalšou veľkou vlastnosťou Martina bolo manažovanie ľudí, ako to nazývam. Je veľmi dôležité pre producenta, keď máte päť muzikantov v štúdiu a musíte ich udržať v pohode a každému urobiť po vôli a pritom urobiť pre výsledok maximum. Bol v tom naozaj dobrý a bol tak trochu blázon. Pracoval tvrdo a v mojej knihe je niekoľko zaujímavých príbehov s ním.”

Albumy IRON MAIDEN produkované Martinom Birchom:

1981 – Killers

1982 – The Number Of The Beast

1983 – Piece Of Mind

1984 – Powerslave

1985 – Live After Death

1986 – Somewhere In Time

1988 – Seventh Son Of A Seventh Son

1990 – No Prayer For The Dying

1992 – Fear Of The Dark

1994 – Maiden England ’88

Birch začal svoju kariéru koncom šesťdesiatych rokov ako zvukový inžinier a následne pracoval na legendárnych albumoch ako DEEP PURPLE (In Rock, Machine Head), RAINBOW (Rising, Long Live Rock ‘N’ Roll), WHITESNAKE (Saints & Sinners) a BLACK SABBATH (Heaven And Hell, Mob Rules). V roku 1992 odišiel do dôchodku.

V rozhovore pre Classic Rock o opuse The Number Of The Beast Birch povedal: “Pri nahrávaní The Number Of The Beast’ som mal rovnaký pocit ako pri tvorbe ‘Machine Head’. Rovnaká atmosféra, rovnaký pocit, proste som vedel, že sa tvorí a nahráva niečo výnimočné.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *