TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

7 songov pre rockové Vianoce

Vianoce, čas lásky a pokoja. Všade rozvoniavajú medovníky, tečie punč, v krbe praská oheň a v pozadí hrajú jemné melódie vianočných kolied. Ale čo tak pustiť si napríklad k vianočnému upratovaniu niečo iné, rockovejšie? Vypnite toho Gotta, čo ešte stále nezistil „kdepak ten ptáček hnízdo má“ či Sinatru snívajúceho o bielych Vianociach. Na výber vám ponúkame niekoľko originálnych možností (žiadne covery oživené troškou rocku), ktoré vás preberú zo zimného spánku.

1. Christmas – Christmas Time

Čo môže byť na začiatok lepšie ako tá najvianočnejšia kapela zo všetkých? Song Christmas Time od žilinsko-bystrickej glamrockovej kapely Christmas sa nachádza na ich debutovom albume Ceremony. Natočili k nemu aj ich prvý a zároveň posledný videoklip, keďže kapela v tomto roku ohlásila koniec pôsobenia na hudobnej scéne. Škoda, svet sa mohol dočkať viac glamrockových kolied.

2. Ramones – Merry Christmas (I Don´t Want To Fight Tonight)

Punkoví priekopníci vydali túto vianočnú skladbu ako poslednú na albume Brain Drain, aj keď prvýkrát bola vydaná už o dva roky skôr na B strane singlu I Wanna Live. A keď počúvame Joeyho vášnivé vokály, môžeme aj po viac ako 25 rokoch povedať, že ide o  vianočnú punkovú klasiku.

https://youtube.com/watch?v=4Y5GtaTrPHM

3. Pearl Jam – Let Me Sleep (It´s Christmas)

„Prosím, nechajte ma (konečne) spať, sú Vianoce,“ povie nejeden študent najmä vysokej školy. Tento akustický song, ktorý sa na prvé počutie ani nezdá ako vianočný, bol pôvodne vydaný ako singel pre fanklub v roku 1991. O 12 rokov sa objavil na kompilácií raritných a „B-stranových“ songov Lost Dogs.  

4. Smashing Pumpkins – Christmastime

Úprimná óda na Vianoce z pohľadu dieťaťa je tak nabitá vianočnou atmosférou, až cítite vôňu ihličia, perníkov a za oknom vidíte padať sneh. Vyšla v roku 1997 na kompilácii A Very Special Christmas 3.

5. Extreme – Christmas Time Again

Na kompilácii A Very Special Christmas 2 nájdete ďalšiu položku nášho zoznamu. Christmas Time Again z dielne kapely Extreme je označovaná za najsentimentálnejšiu vianočnú pesničku. Má všetky znaky charitatívnej vianočnej skladby a dokáže vás pritiahnuť k tomu ozajstnému vianočnému duchu. 

6. Pink Floyd – The Merry Xmas Song

Humorný song napísaný pre vystúpenie v rádiu BBC v roku 1969. Tiež je to posledný zo štyroch songov, v ktorých sa za mikrofónom objavil bubeník Nick Mason. Autentická nahrávka neprinesie len vianočné rozčarovanie, ale aj pobavenie.

7. Queen – Thank God It´s Christmas

A kto u vás doma nemôže na Vianoce chýbať? Freddie Mercury a spol. Zbytočne by ste song Thank God It´s Christmas hľadali na niektorom albume od kapely Queen. Aj keď vyšiel ako singel, uverejnený bol len na výberovke Greatest Hits III. Pochádza z pera gitaristu Briana Maya a bubeníka Rogera Taylora, ale Freddieho hlas tomu dal ten správny vianočný drive.

Bonus: I Am Santa Claus

Z dielne producenta parody songov Boba Riversa vznikla na motív skladby Iron Man od Black Sabbath verzia I Am Santa Claus. Treba k tomu dodať viac? 

Ktoré skladby robia rockové Vianoce vám? Podeľte sa s nami v komentároch.

A nezabudnite urobiť vianočnú atmosféru aj svojim známym. Rocker.sk pripravil pre Vás vianočnú pohľadnicu vo farbách rocku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *