TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

10 najšpinavších rozchodov v rockovej hudbe – The Clash

Rockovú skupinu možno prirovnať k romantickému vzťahu. Hudobníci sa stretnú, vzplanú vášne, povestná chémia zabezpečí porozumenie a prvotná iskra sa premení v žiarivý plameň, ktorý poháňa skupinu vpred.

Niektoré vzťahy, podobne ako tie hudobné, vydržia desaťročia, iné sa rozpadnú, keď čaro opadne. Sú však aj také, ktoré končia bolestivým rozchodom plným súdnych žalôb, urážlivých odkazov prostredníctvom médií a niekedy dokonca lietajú päste.

Pozrite si 10 najbolestivejších rozchodov v sférach rockovej hudby. Jednotlivé časti seriálu budeme uverejňovať každý týždeň, na ďalší rozchod sa teda tešte už nabudúci piatok.

4. The Clash

10 najšpinavších rozchodov v rockovej hudbe - The Clash
10 najšpinavších rozchodov v rockovej hudbe – The Clash

Špinavé rozchody neobišli ani punk rockovú scénu, britskí The Clash sú toho dôkazom.

Punk rockeri sa zišli v roku 1976 a podobne ako The Police, s rýchlo získaným úspechom sa vyrovnávali ťažko.

Prvý komerčný úspech v rodnej Veľkej Británii sa dostavil po vydaní debutového albumu ’The Clash’ v roku 1977, o dva roky neskôr im album ’London Calling’ priniesol slávu aj zo Spojených štátov.

Ich singel z roku 1982 ’Rock the Casbah’ z nich prakticky okamžite spravil hviezdy MTV, s čím mali zarytí „pankáči“ seriózny problém.

V súvislosti so singlom stojí za spomenutie fakt, že jeho autorom bol bubeník Nicky „Topper“ Headon, ktorého zo skupiny vyhodili ešte skôr (dôvodom boli problémy s drogami), ako sa skladba dostala do širokého povedomia.

Po vydaní albumu ‘Combat Rock’, z ktorého ’Rock the Casbah’ pochádza, a ktorý je považovaný za najúspešnejšie dielo kapely, nastali prvé nezhody. Gitarista Mick Jones a spevák Joe Strummer spustili vlnu hádok, ktoré zachvátili celú skupinu.

Nasledovalo americké turné, počas ktorého The Clash otvárali jeden koncert pre The Who a vtedy si punk rockeri uvedomili, že toto nie je pre nich „to pravé orechové“ – hrať staré hity pre starých „páprdov“ na futbalovom štadióne. Pre rebelov to rozhodne nebola príťažlivá predstava.

Napätie medzi členmi pokračovalo aj vďaka tomu, že názory na budúce smerovanie skupiny sa rôznili. Zatiaľ čo Strummer cítil potrebu navrátiť sa ku koreňom punku, Jones sa zamiloval do hip-hopu a basgitarista Paul Simonon chcel do hudby vniesť reggae.

Začiatkom roku 1983 opustil zostavu bubeník Terry Chimes, ktorý nahradil vyhodeného Headona. Turné stále pokračovalo, s novým bicmenom Pete Howardom, no The Clash mali neustále nejaké problémy. Raz sa im nepáčila cena vstupeniek, napriek tomu, že veľký podiel z výťažku z predaja bol použitý na charitu, inokedy sa zasa pobili s členmi ochranky. V septembri 1983 sa hádky a bitky medzi členmi kapely ukončili vyhodením Jonesa.

Skupina si hneď našla nového gitaristu a hrala ďalej, dokonca natočila nový album, no prvý singel ‘This Is England’ nezožal ovácie.

S príchodom roku 1986 sa The Clash definitívne rozpadli.

Po rozchode sa Strummer kontaktoval s Jonesom, Jones so Simononom, a spolu sa podieľali na rôznych projektoch, až nakoniec Strummer, Jones a Headon požadovali obnovenie kapely pri príležitosti uvedenia do Rock and rollovej siene slávy. Simonon však tieto návrhy odmietal s odôvodnením, že hranie na takej vysoko cenenej udalosti by nebolo v duchu The Clash.

Nádeje na obnovenie skupiny sa definitívne rozplynuli 22. decembra 2002, keď v dôsledku vrodenej srdcovej poruchy náhle zomrel Joe Strummer.

The Clash boli v marci 2003 slávnostne uvedení do Rock and rollovej siene slávy, ich plánované vystúpenie sa však neuskutočnilo.

Ďalšie časti seriálu

Guns N’ Roses, The Everly Brothers, The Police, Oasis, Deep Purple, Rage Against The Machine, Pantera, Stone Temple Pilots, Pink Floyd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *