TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Zmena (kapely) je život #20

Náš seriál sa dočkal okrúhlej dvadsiatky. Počas doterajších devätnástich častí sme vám predstavili 66(+)6 rockerov, ktorých meno zažiarilo v zostave nejednej kapely, viac či menej známej. Veríme, že sme vám pripomenuli veľa zvučných vien, možno vás zoznámili s nejakými novými a tiež, že sme vám zabrnkali na tú správnu strunu a medzi množstvom spomínaných kapiel ste si našli aj vy tú svoju. Ak náhodou nie, ešte stále je tu šanca. Pred nami je posledná šestica rockerov a niekoľko kapiel, v ktorých ste ich mohli vidieť a počuť.

 

Doteraz rockerov v seriáloch zvykla spájať buď kapela, alebo nástroj, pohlavie, národnosť či štýl hudby, ktorí hrajú. Dnes tomu tak nebude. Posledná šestica muzikantov bude zložená z rôznych rockových a metalových subžánrov, na svoje si prídu milovníci heavy, death, ale aj milovníci krásnych žien. 

Nita Strauss

Zmena (kapely) je život #20
Zmena (kapely) je život #20

Dámy majú prednosť. Preto začnime tou jedinou v dnešnej časti. O Nite Strauss môžeme pokojne povedať, že talent jej koluje v žilách. Medzi jej predkov z otcovej strany totiž patrí aj svetoznámy rakúsky skladateľ Johann Strauss a jeho ešte o čosi slávnejší syn Johann Strauss ml. A svojim predkom veru hanbu nerobí. Táto pôvabná Američanka to so svojou gitarou dotiahla už naozaj ďaleko. Nita bola členkou asi najslávnejšej cover kapely Iron Maiden, ktorá má čisto ženské zloženie. Dievčatá si hovoria THE IRON MAIDENS. S touto kapelou ale nenahrávala ani jeden z ich troch albumov.

 

To ale, samozrejme, nie je jediná kapela, v ktorej účinkovala. Od roku 2013 je súčasťou novej zostavy okolo Lorraine Lewis, ktorá nanovo rozbehla svoju kapelu FEMME FATALE. Taktiež bola oficiálnou „dvornou gitaristkou“ futbalového teamu LA KISS, ktorý vlastnia Paul Stanley a Gene Simmons. Momentálne je ale hlavne gitaristkou v kapele ALICEA COOPERA. K tejto legende sa pridala v roku 2014, kedy v tejto kapele nahradila gitaristku Orianthi. Dva roky na to spolupracovala aj s DOCKER’S GUILD na albume The Heisenberg Diareies – Book A: Sounds Of Future Past (2016). V súčasnosti je aj členkou heavymetalovej cover kapely THE STARBREAKERS.

 

Nita sa podieľala na mnohých traileroch a soundtrackoch ako napríklad Heroes Of The Storm (Blizzard) či Metal Gear Rising: Revengeance (Konami/Platinum Games). Rovnako je súčasťou kapely CRITICAL HIT, ktorej repertoár sa skladá z originálnych aranžmánov skladieb zo svetovo najslávnejších videohier ako napríklad World Of Warcraft, Final Fantasy, The Legend Of Zelda, Call Of Duty, Angry Birds, Pokemon či Tetris. Nita zabrdla aj do sólovej tvorby, o čom svedčí napríklad jej skladba Pandemonium, ale zahrala si napríklad aj s hviezdou štýlu R&B Jermainem Jacksonom a v dnešnej dobe sa venuje hlavne svojej najnovšej, opäť čisto dievčenskej, kapele WE START WARS, ktorá prednedávnom vypustila do sveta prvú skladbu The Animal Inside.

Ladislav Křížek

Zmena (kapely) je život #20
Zmena (kapely) je život #20

Azda jeden z „najvyťaženejších“ rockových spevákov u našich českých susedov. Začalo to v roku 1985, kedy Laďu oslovili s ponukou, či by šiel spievať do kapely VITACIT. Laďa bol ponukou vraj dosť zaskočený, ale prijal. Onedlho potom prišiel do kapely aj Miloš Doležal, skupina sa dostala do svojej najlepšej formy a začala vo veľkom koncertovať. Ako to už ale býva, nič netrvá večne. Křížek odišiel z kapely už v roku 1987. Po jeho pôsobení ostal aspoň album Poslední Barča (1987). V roku 2009 sa Adámek pokúsil zašlú slávu kapely pripomenúť, a tak ešte v tom istom roku kapela vystúpila na zimnom Masters Of Rock, a to aj s Křížkom za mikrofónom.

 

Nešťastná náhoda zapríčinila, že Standa Hranický si zlomil nohu, a preto Laďa dostal ponuku spievať namiesto neho v kapele CITRON. Ten, samozrejme, túto ponuku prijal a ihneď začali prípravy na nahrávanie nového albumu. Album Radegast (1987) vyšiel nielen na LP, ale v malom náklade aj na CD. Citron začal koncertovať aj za hranicami, hlavne v Poľsku, ZSSR a Nemecku. Kapela sa navyše začala hrávať aj v televízii. Muzikanti sa pustili do príprav albumu Vypusťte psy, ale celú dosku už Laďa s kapelou nenahral. Po nezhodách z kapely s Jaroslavom Bartoňom odišiel a spolu založili inú kapelu. Laďa sa ale do Citronu ešte vrátil. Konkrétne v roku 2001. S kapelou nahral výberovku Síla návratů (2001), po ktorej prišlo krátke turné a potom sa cesty speváka a kapely rozišli. Kapela sa nakoniec viac-menej rozpadla a väčšina členov vystupuje pod názvom Limetal. Radim Pařízek povolal nových hudobníkov a Laďu na záchranu Citronu v roku 2015. Rok na to kapela spolu so speváčkou Tanjou vydáva dve nové EP Rebelie Vol. 1Rebelie Vol. 2, po ktorých nasledovala nová doska Rebelie rebelů (2016).

 

Spomínali sme, že Laďa po odchode z Citronu založil novú kapelu. Hudobníci z kapiel Citron, Arakain a Moped vytvorili na konci osemdesiatych rokov kapelu KREYSON. Už po zhruba roku fungovania uzrela svetlo sveta prvá doska Anděl na útěku (1990), nasledovala ďalšia Křížáci (1992), ktorá bola často kvôli témam textov označovaná ako whitemetalová (teda s kresťanskou tematikou). Po albumoch Elixír života (1993) a Zákon džungle (1995) mal nasledovať ďalší Smrt mouchy. Ten sa nakoniec neprodukoval, pretože Laďa činnosť kapely ukončil. Jej znovuzrodenie sa začalo črtať po desiatich rokoch. Kapela začala opäť koncertovať a fanúšikovia sa po pár rokoch dočkali dokonca aj novej dosky Návrat Krále (2013). Najnovšie, iba pred pár dňami, kapela opäť ožila v hviezdnej zostave. KREYSON MMXVII to je, samozrejme, Laďa za mikrofónom, gitary obsluhujú Roland Grapow a Michal Kůs, basová gitara patrí Georgeovi Rainovi a za bicie sa posadil Mike Terrana.

 

Posledná kapela tohto českého speváka bola DAMIENS, ktorú založil so svojím bratom. Svoju kariéru odštartovali debutom Křídla (1999) a o rok neskôr ho nasledovala doska Svět zázraků (2000). Už popri fungovaní v Kreysone sa Křížek venoval aj sólovej dráhe. Medzi prvými dvoma albumami kapely stihol vydať svoju sólovku Zlatej chlapec (1991). Nasledovalo ešte niekoľko úspešných sólových albumov. Zatiaľ posledný Nejde vrátit čas? v roku 2007. Uvidíme, kde všade o ňom ešte budeme počuť.

Ronald Joseph Radke

Zmena (kapely) je život #20
Zmena (kapely) je život #20

Tohto amerického speváka pozná väčšina fanúšikov pod menom Ronnie Radke. Okrem spevu ovláda hru na gitaru a klávesy. Na strednej vystriedal hneď niekoľko kapiel. Kvôli tomu, aby mohol hrať so svojou prvou kapelou, dokonca utiekol z domu. Jeho prvá kapela sa volala 3.0 a podľa jeho vlastných slov znela úplne ako Blink 182. Po nej nasledovala ďalšia s názvom LEFTLY. Ďalej s kamarátom Maxom Greenom založili zoskupenie TRUE STORY. S touto kapelou nahral jedno demo. Neskôr títo dvaja páni spolu s ďalšími hudobníkmi sformovali kapelu ESCAPE THE FATE. Onedlho vydali rovnomenné EP a dokonca vyhrali súťaž, v ktorej bola porotou kapela My Chemical Romance. Tu začala ich popularita. Nahrali ďalšie EP a neskôr aj debutový album Dying Is Your Latest Fashion (2006). To bola jediná štúdiová doska, ktorú s touto kapelou nahral.

 

Ronnie sa začal ohliadať po novej kapele hlavne kvôli personálnym nezhodám v kapele Escape The Fate. Nakoniec s pomocou Nasona Schoefflera založil kapelu FROM BEHIND THE WALLS, ktorá bola neskôr premenovaná na FALLING IN REVERSE. Ich debut The Drug In Me Is You vyšiel v roku 2011. Už o dva roky ho nasledovala doska Fashionably Late (2013) a neskôr album Just Like You (2015). Falling In Reverse majú na konte aj čerstvú novinku, ktorá vyšla začiatkom mája tohto roku a dostala názov Coming Home (2017).

 

Okrem spomínaných kapiel sa Radke venuje aj sólovej tvorbe. Svoju prvú sólo skladbu The Fairweather Fans vypustil do sveta v roku 2013 prostredníctvom svojho YouTube kanálu. Okrem nej má na konte ešte nejaké sólo skladby a rapovú nahrávku Watch Me.

Mark Tremonti

Zmena (kapely) je život #20
Zmena (kapely) je život #20

Ďalší americký spevák a gitarista. Mark Tremonti je známy ako jeden zo zakladajúcich členov hardrockovej kapely CREED. Kapela zaznamenala obrovské úspechy už so svojím debutom My Own Prison (1997). Onedlho ho nasledovala ďalšia doska Human Clay (1999), ktorá sa stala nielen diamantovou, ale aj jedenásťkrát platinovou. Tretí album Weathered (2001) nasledovalo turné, ktoré skončilo neslávnym koncertom v Chicagu v roku 2002. Spevák, ktorý pomiešal lieky a whisky vystúpenie veľmi nezvládol a navyše si na pódiu zdriemol. Fanúšikovia od kapely vysúdili niekoľko miliónov dolárov a tento koncert prinajmenšom aspoň prispel k rozpadu kapely. Kapela sa ale neskôr znova dala dokopy a vydali aj novinku Full Circle (2009). Hovorilo sa aj piatom albume, ale ten nikdy nevyšiel.

 

Po tom, ako sa Creed v roku 2004 rozpadli, založili Tremonti, Marshall a Phillips inú kapelu – ALTER BRIDGE. Za mikrofón pozvali Mylesa Kennedyho a album One Day Remains (2004) bol na svete takmer ihneď. Druhý album Blackbird (2007) mal ale ohlasy oveľa lepšie. Kapela vydala doposiaľ ešte tri štúdiovky, najnovšiu The Last Hero v roku 2016. Okrem toho Tremonti svojou gitarou obohatil aj hudbu iných kapiel. Okolo roku 2000 skúšal Mark založiť speedmetalovú kapelu DOWNSHIFTER, ale nakoniec z toho ničveľké nebolo. Nakoniec sa popri kapelách Creed a Alter Bridge rozhodol začať tvoriť sólovo. Na konte má zatiaľ tri dosky All I Was (2012), Cauterize (2015) a Dust (2016). Na konte má aj mnoho iných spoluprác a aj DVD Mark Tremonti: The Sound & The Story, na ktorom učí divákov napríklad všetky sóla z albumu Blackbird.

Ви́ктор Дми́триевич Смо́льский

Zmena (kapely) je život #20
Zmena (kapely) je život #20

Viete, kto to je? Asi ho skôr poznáte ako Victora Smolskeho. Tento hudobník, producent a učiteľ sa narodil v Bielorusku. Už ako šesťročný začal chodiť na hodiny klavíra, čela a o niečo neskôr aj na gitaru. Veľký domáci úspech zaznamenal už v mladom veku. V štrnástich totiž začal hrať v slávnej bieloruskej folkrockovej kapele PESNIARY. Keď bol o niečo starší, založil kapelu INSPECTOR, s ktorou sa dostal aj na turné do Nemecka a vydali album Russian Prayer (1993). V tom istom roku sa ale Smolski rozhodol, že zostane bývať v Nemecku, kde začal pracovať ako štúdiový hudobník. Pridal sa ku kapele MIND ODYSSEY a je autorom väčšiny skladieb na albumoch Nailed To The Shade (1998) a Signs (1999). V roku 1999 prišiel zlom, ktorý Smolskeho meno predstavil širokému svetu. Stal sa novým gitaristom kapely RAGE. Hneď na prvom albume Welcome To The Other Side (2000), na ktorom spolu pracovali, bola polovica piesní z Victorovej dielne. Jeho skladba Straight To Hell zo spomínaného albumu bola dokonca použitá ako soundtrack k filmu Der Schuh Des Manitu (Manituova topánka). Victor bol súčasťou kapely aj pri produkovaní ďalších albumov až po dosku 21 (2012). Začiatkom roku 2015 oznámil, že z kapely odchádza.

 

Počas rokov 2004 až 2006 Smolski účinkoval aj v projekte KIPELOV, ale v oficiálnej zostave nebol nikdy uvedený. V tomto projekte zastával pozíciu špeciálneho hosťa. Kipelov opustil hlavne kvôli kapele Rage, ale počas svojho pôsobenia v ňom stihol spolupracovať na albume Reki Vremeon (2005). V roku 2015 predstavil svoju novú symfonicmetalovú kapelu ALMANAC. Je to vlastne pokračovanie konceptu, na ktorom začal pracovať už v roku 2013 s LINGUA MORTIS ORCHESTRA. Debutový album Almanacu Tsar (2016) bol nominovaný v kategórii najlepší debut na Metal Hammer Awards 2016.

 

Smolski sa, samozrejme, venoval aj sólovej tvorbe. Začal už v roku 1996 s EP Desitny a jeho debut má názov The Heretic (2000). Spolupracoval na ňom s hudobníkmi z kapely Rage a s Bieloruským symfonickým orchestrom. Ďalší sólový album dostal názov Majesty & Passion (2004). Victorova tvorba je charakteristická spájaním klasickej hudby s rockovou a metalovou. Svedčia o tom aj kompozície, ktoré zložil so svojím otcom. Sú to symfónie pre elektrickú gitaru a orchester. Victor je rovnako autorom svetovo najúspešnejšej nemeckej gitarovej videoškoly School Of Metal

Christian Münzner

Zmena (kapely) je život #20
Zmena (kapely) je život #20

Nemecký gitarista, ktorý sa už niekoľkokrát vyjadril, že je veľmi ovplyvnený klasickou hudbou, hlavne Johannom Sebastianom Bachom. Po vypočutí hudby, ktorú hrá väčšina kapiel, kde sa objavil, by ste to určite neuhádli. Christian nezačal hrať na organ ako Bach, ale v jedenástich prepadol čaru gitary. Postupne sa začal zaujímať o hru Vaia, Gilberta, Malmsteena a podobne. A potom prišlo aj jeho vlastné účinkovanie v rôznych kapelách.

 

Jedna z prvých kapiel, kde sa objavil, bola nemecká skupina hrajúca technický death metal. DEFEATED SANITY ho prijali do svojich radov už vo svojich začiatkoch, a tak má s touto kapelou na konte už Promo z roku 2000 a aj split album Talk Evolution/The Parasite (split s kapelou Poppy Seed Grinder z roku 2002). V tom istom roku ale z kapely odišiel, aby sa pridal k inej kapele hrajúcej rovnaký štýl. V NECROPHAGIST pôsobil o rok dlhšie ako v predošlej kapele a navyše tu po ňom zostal skvelý album Epitaph (2004). Autorom gitarových sól na tejto doske je práve Christian. Kvôli tlaku, ktorý mu bránil užívať si hru na gitare a kvôli problémom s usporiadaním dátumov vystúpení nakoniec z kapely odišiel.

 

Krátko po odchode z tejto kapely sa pridal k deatmetalovej formácii OBSCURA. Prvý album, ktorý s nimi nahral, bol Cosmogenesis (2009) a onedlho na to Omnivium (2011). Po týchto albumoch a množstve odohraných koncertov ale odišiel aj z tejto kapely. „Moje rozhodnutie odísť z pozície gitaristu v Obscure po viac ako šiestich rokoch nebolo jednoduché,“ napísal Christian, „stále bojujem s neurologickým ochorením ruky, ktoré sa volá fokálna dystónia, a to mi takmer vzalo schopnosť hrať na gitare.“ Ďalej sa Christian vyjadril, že ochorenie je síce pod kontrolou, ale ruku nesmie príliš namáhať a musí byť veľmi opatrný. Napriek tomu sa jeho meno objavilo v ďalšej kapele. Superkapela ALKALOID, hrajúca progresívne-extrémny metal, má na konte debutový album The Malkuth Grimoire (2015) a Christian je autorom dvoch piesní na ňom.

 

Počas pôsobenia v kapele Obscura sa stihol objaviť na singli Duodecimal Levarotation kapely TERRESTRIAL EXILED, ktorý vyšiel v rovnakom roku ako album Omnivium a v tomto roku stihol vypustiť do sveta dokonca ešte aj svoju prvú sólovú dosku Timewarp (2011). Rok na to bol tiež plodný, pretože švédska deathmetalová skupina SPAWN OF POSSESSION, ku ktorej sa Christian pridal ešte v roku 2009, vydala svoj tretí album Incurso (2012). V tom istom roku vyšiel aj album Tales Of The Weird (2012) power/thrashmetalovej formácie PARADOX, v ktorej Christian taktiež obsluhuje sólovú gitaru. Neskôr vyšla ďalšia jeho sólová doska Beyond The Wall Of Sleep (2014) a doposiaľ posledný počin, na ktorom zažiarilo meno Christiana Münznera, je album The Fire Within (2016) nemeckej progressive-powermetalovej skupiny ETERNITY’S END, ktorej členom sa stal v roku 2014. A táto dnešná rockovo-metalová všehochuť rockerov, ktorí sa ukázali hneď v niekoľkých výborných kapelách, bola zase naším posledným počinom v sérii ZMENA (KAPELY) JE ŽIVOT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *