TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Zmena (kapely) je život #2

V druhej časti, pretože je to ešte možné, budeme pokračovať v trende, ktorý sme načali minulotýždňovou premiérou. Teda opäť sa pozrieme na rockerov, ktorých spája jedna, legendárna a stále fungujúca kapela. Pre dnešok nefalšovaný hard rock vystrieda melodický power/speed metal a jeho zástupcovia Michael Kiske, Andi Deris, Kai Hansen, Uli Kusch a Roland Grapow. Súčasný člen a bývalí členovia nemeckej kapely HELLOWEEN. Táto kapela vyprodukovala od svojho vzniku niekoľko iných kvalitných kapiel, a to hlavne vďaka spomínaným pánom. 

Michael Kiske

Zmena (kapely) je život #2
Zmena (kapely) je život #2

Možno už aj vy ste sa stretli s názormi, že Michael Kiske so svojím nenapodobiteľným hlasom zostáva pre veľa fanúšikov navždy jediným spevákom Helloweenu. Nech si hovorí kto chce, čo chce, jednoduchým (ne)vedeckým postupom „pozriem-vidím“ zisťujeme, že Michael s Helloweenom ani nezačínal, ani nepokračuje.

 

Ako šestnásťročný so spolužiakom založil kapelu ILL PHROPHECY, ktorá časom nahrala demo obsahujúce päť skladieb, ale nežalo žiadne úspechy. Michael sa dostal na výslnie až vstupom do kapely Helloween v roku 1986 a z neznámeho školáka sa stal vzor pre kapely ako Blind Guardian, Edguy, Stratovarius či Hammerfall. Všetky z nich totiž označili prvé dve časti trilógie Keeper Of The Seven Keys ako veľmi smerodajné pre svoju tvorbu.

 

Michael ale po siedmich rokoch Helloween opustil. Respektíve bol z osobných dôvodov vyhodený (ako uvádzajú niektoré zdroje). Ako to bolo, vedia s určitosťou len členovia sami a dnes sa im to už určite nechce rozoberať. Šepkalo sa síce, že nahradí Dickinsona u slávnych Maidnov, ale toto miestečko mu akosi vyfúkol Blaze Bayley. Kiske sa napokon vydal na sólovú dráhu, ktorou sa na míle vzďaľoval ako metalu, tak aj fanúšikom. Možno aj preto ako štvrtý album s názvom Past In Different Ways vydal výber skladieb od Helloweenu v akustických a prearanžovaných verziách. Michael sa o albume vyjadril: „Na jednej strane nepopieram svoju minulosť, len preto, že som dnes iný človek, ale možno chcem ukázať ľuďom, ktorí boli súčasťou minulosti, tieto piesne z inej perspektívy.“

 

Napriek tomu, že Michael istý čas choval zášť k metalovej scéne, a to hlavne k tej v Nemecku, na metal ako taký vraj nikdy nezanevrel. A tak netrvalo dlho a (ako určite vtedy zvolali jeho skalní) vrátil sa! Postupne sa stával súčasťou čoraz viacerých projektov. Spomeňme PLACE VENDOME či KISKE/SOMERVILLE, či REVOLUTION RENAISSANCE. Alebo metalové opery akými, sú Aina, Avalon alebo AVANTASIA, s ktorou je od počiatkov až dodnes – teda sa podieľal na deme, všetkých albumoch, EP aj turné… A potom to prišlo. Veľký návrat s menom UNISONIC. Od roku 2011 Kiske a Hansen opäť spolu na pódiu. Pre tých, ktorých netrápia „hudobné bokovky“, sa vrátil Kiske na pódiá po neuveriteľných sedemnástich rokoch. Unisonic má na konte dve EP a dva albumy a poriadne našliapnuté na to stať sa ďalšou powermetalovou legendou. 

Andi Deris

Zmena (kapely) je život #2
Zmena (kapely) je život #2

Keďže kapela bez speváka je vo väčšine prípadov ako polievka bez soli, Michaela v Helloweene vystriedal za mikrofónom Andi Deris, ktorý sa už od pätnástich pretĺkal rôznymi kapelami. Nameless, Kymera, projekt NO MERCY, s ktorým sa Andimu stala aj situácia, že robil predskokana sám sebe. Pre No Mercy totiž spravili support na koncerte PINK CREAM 69, čo bola ďalšia Andiho kapela. Možno aj to pomohlo kapele presadiť sa, podpísať zmluvu s CBS, nahrať tri albumy a zažiť niekoľko turné po Európe, Japonsku aj Amerike.

 

Potom prišla ponuka, ktorá sa neodmieta a Andi sa stal súčasťou vtedy už slávnej kapely Helloween a je jej hlasom až dodnes. A od vlani sa môže pochváliť, že už má na konte s touto kapelou viac ako dvojnásobok štúdiových albumov čo Kiske. Teda 11 zo šestnástich. Tomu, že Andi vzal post Kiskeho pokračovateľa vážne, svedčia hlavne dva albumy. Keeper Of The Seven Keys – The Legacy, pokračovanie dvoch azda najúspešnejších albumov z Kiskeho éry a dokonca s krásnym podtitulom dedičstvo. Za druhý taký môžeme považovať Unarmed – Best Of 25th Anniversary. Andi má teda skladby, ktoré pôvodne naspieval Kiske, zvečnené už nielen zo živých vystúpení, ale aj na plnohodnotnom štúdiovom albume. 

https://youtube.com/watch?v=b553TGx1n20

Kai Hansen

Zmena (kapely) je život #2
Zmena (kapely) je život #2

Spoluzakladateľ kapiel Helloween a IRON SAVIOUR, zakladateľ kapely GAMMA RAY, člen kapely Unisonic. Všetkými týmito titulmi sa pýši len jeden gitarista a spevák. Kai Hansen začal kariéru v roku 1978 s kapelou GENTRY, ktorú založili s kamarátom Pietom Sielckom. S ním ďalej Kai putoval aj do kapely Iron Saviour, s ktorou nahral zopár albumov. V Helloweene bol Kai zozačiatku nielen gitaristom, ale aj spevákom. Konkrétne do doby, kým prišiel Kiske. Kai sa do Helloweenu dostal skôr ako Kiske, ale o čosi skôr ho aj opustil, a to dosť nečakane počas turné k albumu Keeper Of The Seven Keys – Part II. Dôvody, prečo odišiel, sú dodnes len predmetom dohadov, a tak sa ani v Kaiovom odchode nevŕtajme. Jednoducho sa rozhodol odísť a my z toho máme kapelu Gamma Ray. Ďalší kvalitný nemecký power metal so svojím zubatým maskotom, ktorý podobne ako u kapiel Helloween, Megadeth, Iron Maiden či Motörhead cerí zuby na väčšine obalov.

 

Aby sa nepovedalo, že Kai má toho málo a ukázal sa v malom počte kvalitných kapiel (okrem spomenutých spolupracoval aj s kapelami ako Angra, Blind Guardian, Primal Fear, Avantasia, Hammerfall a pod.), v auguste tohto roku vydal svoj sólový debut s názvom XXX – Three Decades In Metal ako HANSEN & FRIENDS. Nápis Hansen na obale vám možno nápadne evokuje logo kapely Helloween, keď sa ale pozriete na zoznam hostí, tak vám bude hneď jasné prečo. Okrem iných si na albume zahrali a zaspievali Michael Weikath, Michael Kiske, Piet Sielck či Roland Grapow. Okrem nich si vypočujete aj spevákov ako Dee Snider alebo Tobias Sammet. Poriadny metalový náklad v desiatich skladbách. Treba si to jednoducho vypočuť. 

Uli Kusch

Zmena (kapely) je život #2
Zmena (kapely) je život #2

Ďalším podobným „kapelným cestovateľom“, ako je Kai, je aj bubeník Uli Kusch. Ten to ale zobral trochu z iného konca. Začínal v thrashmetalovej kapele HOLY MOSES. Pokračoval ako prvý bubeník v kapele Gamma Ray. Odtiaľ ale tiež odišiel a až potom sa dostal k Helloweenu. Bolo to zhruba v rovnakom čase ako Andi, pretože jeho prvým štúdiovým albumom bol tiež Master Of The Rings. Odtiaľ ale po čase odišiel, respektíve bol vyhodený spolu s ďalším, o kom si budeme hovoriť – s Rolandom Grapowom. Spolu založili kapelu MASTERPLAN, ktorá mala byť pôvodne ich vedľajším projektom. Stala sa ale ich hlavnou kapelou. Uli tam vydržal opäť len dva štúdiové albumy a odišiel búchať „o dom ďalej“. Blysol sa napríklad spolu s Tolkkim a Matosom v powermetalovej superkapele Symfonia.

 

Roland Grapow

Zmena (kapely) je život #2
Zmena (kapely) je život #2

Posledným dnes bude už spomínaný Roland Grapow, gitarista, ktorý vystriedal Kaia Hansena a dokončil taktiež spomínané turné k albumu Keeper Of The Seven Keys – Part II. A zas po albume The Dark Ride ukončil svoju spoluprácu s kapelou, aby s Ulim založili Masterplan. Toto sa stalo v roku 2001. Roland je ale na rozdiel od Uliho stálym a aktívnym členom kapely Masterplan.

 

Na rozdiel od Kaia či Michaela sa Roland vyjadril k svojmu odchodu z Helloweenu veľmi jednoznačne: „V Helloweene som sa cítil veľmi dobre. Uprostred turné som povedal niečo Michaelovi a Markusovi a na niečo som vyjadril svoj názor. Chcel som len prispieť niečím dobrým do kapely a asi ma nepochopili a mysleli si, že sa chcem stať lídrom. Hovoril som pravdu, taký som… Bol to skvelý čas strávený v Helloweene… Ale som rád, že som kapelu opustil po albume Dark Ride, pretože je to jeden z mojich obľúbených albumov a totálne mi zmenil život.“

 

Rolanda sme si nechali na záver aj preto, že je už vlastne náš. Roland sa na jednom koncerte v Detve zaľúbil do krásnej Slovenky a od roku 2005 nebýva v nemeckom veľkomeste, ale v slovenskej dedine. Inak povedané, presťahoval sa z Hamburgu do Zvolenskej Slatiny. Roland tu má aj svoje súkromné nahrávacie štúdio, kde nahráva albumy množstvo metalových kapiel. Roland si dokonca pochvaľuje: „V Hamburgu je obrovská konkurencia, tu mám vo svojom hudobnom žánri ako producent veľmi dobrú pozíciu. Veľa ľudí pozná moju kariéru, mladí ma berú ako vzor, rád s nimi pracujem. Chodia ku mne nahrávať hlavne slovenské a české kapely. Užívam si život, prácu, mám vlastný dom so štúdiom, čo bol vždy môj sen.“  Na skúšky a tvorbu novej hudby sa v dnešnej digitálnej dobe tiež nesťažuje. Vraj s vlastným štúdiom a internetom sa všetko dá aj na diaľku.

Ako už vieme, kapela Helloween ohlásila turné s titulom Helloween – 24 years later – PUMPKINS UNITED. Tekvičáci sa teda spojili a so súčasnou kapelou Helloween na pódiu vystúpia počas tohto turné aj Michael Kiske a Kai Hansen. Turné začne 28. októbra 2017 v meste San Paolo  a bude pokračovať aj v roku 2018. Treba teda sledovať informácie, dátumy a vstupenky a dúfať, že sa objavia aj niekde nablízku. Turné ma už teraz vlastnú stránku pumpkins-united.helloween.org. Tak surfujte, počúvajte a čítajte nás aj o týždeň s novou časťou tohto seriálu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *