TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Zmena (kapely) je život #18

Náš seriál sa dožil dospelosti a dnes sa s ním, po minulej slovenskej časti, vyberieme opäť cez veľkú mláku do Ameriky. Trojicu dnešných rockerov tvoria Dave Grohl, Scott Weiland a Marco Mendoza. 

Dave Grohl

Zmena (kapely) je život #18
Zmena (kapely) je život #18

Asi jedno zo všeobecne najznámejších mien vo svete rocku. Americký multiinštrumentalista, spevák aj producent. Na gitaru začal hrať v dvanástich a ihneď začal hrávať v kapelách s priateľmi. A potom Dave objavil punk. Na strednej škole hral hneď v niekoľkých kapelách. Počas hrania na gitaru v kapele FREAK BABY sa Dave učil hrať aj na bicie. Neskôr v tejto kapele hral aj na bicie, ale vtedy sa zostava premenovala na MISSION IMPOSSIBLE. Neskôr hral aj v post-punkovej kapele DAIN BRAMAGE. I keď s oboma predošlými kapelami nahral nejaké tie demá a albumy, prvé úspechy prišli až s kapelou SCREAM, do ktorej sa pridal vo veku sedemnástich rokov. Avšak kvôli tomu, aby sa do tejto úspešnej lokálnej kapely dostal, klamal, že má už dvadsať. Keďže ho kapela nakoniec prijala, Dave odišiel zo strednej: „Mal som sedemnásť a extrémnu chuť vidieť svet, tak som to proste urobil,“ hovorí. S touto kapelou nahral dva štúdiové albumy No More Censorship (1988) a Fumble (1993).

 

Počas hrania so Screamom sa Dave skamarátil s kapelou Melvins. Keď sa nečakane kapela rozpadla, Dave žiadal o radu práve Osbornea z Melvins. Ten mu povedal, že NIRVANA hľadá bubeníka. A tak sa Dave dostal do tejto kapely. V Nirvane už zažil aj svetový komerčný úspech, hlavne vďaka svojmu prvému albumu s touto kapelou Nevermind (1991). S postupom času vzrastalo aj Grohlove autorské prispievanie do skladieb. S Nirvanou má na konte ešte jedenásť iných albumov, posledným je kompilácia Icon (2010).

 

Po Kurtovej smrti Dave nevedel kam ďalej. Nahral jedno demo, na ktorom je okrem jedného gitarového partu v jednej skladbe všetko Grohlova práca. Na chvíľočku sa potom objavil v kapele TOM PETTY AND THE HEARTBREAKERS, ale natrvalo sa tam zdržať odmietol. Potom to chvíľu vyzeralo, že bude bubnovať u PEARL JAM, ale ani tak sa nestalo. Napokon bolo Grohlovo demo vložené do rúk profesionálov na mixovanie a mastrovanie a vyšlo ako debutový rovnomenný album kapely FOO FIGHTERS. S tou nahral Dave, rovnako ako s Nirvanou, doposiaľ dvanásť albumov.

 

Okrem toho sa blysol v LATE!, PROBOT, QUEENS OF THE STONE AGE a aj v superkapele THEM CROOKED VULTURES. Bicie nahrával tiež množstvu interpretov, medzi inými to boli Paul McCarney, Garbage, Killing Joke, Nine Inch Nails, David Bowie, The Prodigy, Slash, Iggy Pop, Tenancious D, Lemmy aj Ghost. Je tiež jeden z mála muzikantov, navyše stále živých muzikantov, ktorí sú uvedení do Rock n‘ rollovej siene slávy hneď s dvoma kapelami. A pikoška na záver, korene Daveových predkov siahajú aj k nám na Slovensko.

Scott Weiland

Zmena (kapely) je život #18
Zmena (kapely) je život #18

Ďalší americký hudobník. Tento vstúpil do sveta hudby v podstate hneď vo veľkom štýle. Stal sa na dlhú dobu spevákom STONE TEMPLE PILOTS, pôvodne s názvom MIGHTY JOE YOUNG. Po vydaní prvých dvoch albumov Core (1992) a Purple (1994) sformoval Scott aj inú, alternatívno-rockovú kapelu THE MAGNIFICENT BASTARDS. Táto kapela nahrala iba dve skladby. Weiland sa teda naplno vrátil do STP. Kapela si ale aj tak po čase musela dať pauzu. V tomto období sa Scott zameral na svoju sólovú tvorbu a vydal album 12 Bar Blues (1998). Neskôr sa STP opäť dali dokopy a vyrazili na reunion tour. No časom medzi nimi začalo narastať napätie, až z nej musel nakoniec Scott odísť. Silno však kritizoval, že kapela prijala Chestera Benningtona (Linkin Park) ako jeho náhradu, a to hlavne preto, že v tom čase bol vraj ešte stále členom kapely a tiež poznamenal, že bez neho by si už nemali hovoriť Stone Temple Pilots.

 

Scott sa nakoniec pridal k bývalým členom kapely Guns N‘ Roses, a tak prispel k vytvoreniu kapely VELVET REVOLVER. S touto skupinou vydal oba ich štúdiové albumy Contraband (2004) a Liberated (2007). Weiland ale dostal ponuku vrátiť sa k STP a tú prijal. Nakoniec sa však znova vrátil do Velvet Revolver a oznámil, že sa tam vracia už natrvalo a bude aj nový album, to ale Slash o pár dní vyvrátil. Po tomto všetkom sa stal viac-menej súčasťou kapely ART OF ANARCHY, o ktorej sa ale vyjadril, že on vlastne v kapele ani nebol. „Bol to iba projekt, kde som mal napísať texty a melódie a zaplatili mi za to.“ Rovnomenný album tejto kapely vyšiel v roku 2015. Weiland sa už dlhšie venoval hlavne sólovej tvorbe. Ešte v roku 2008 vydal druhú štúdiovku Happy (2008) a neskôr cover album A Compilation Of Scott Weiland Cover Songs (2011). V tom istom roku nasledoval vianočný album The Most Wonderful Time Of The Year. Scott mal sólové plány s kapelou THE WILDABOUTS. Stihol s ňou ešte nahrať album Blaster (2015) a vyraziť na turné. To bol však posledný Weilandov album. Scotta našli, bohužiaľ, mŕtveho v jeho tourbuse krátko pred tým, ako mala kapela ísť na pódium.

Marco Mendoza

Zmena (kapely) je život #18
Zmena (kapely) je život #18

A do tretice Američan. Basák Marco Mendoza začal svoju kariéru nahrávaním sólového albumu bubeníka kapely Black Sabbath Billa Warda. O rok neskôr sa stal basgitaristom kapely ALIAS a neskôr sa objavil v kapele BLUE MURDER. Na relatívne dlhšiu dobu zakotvil až v kapele THIN LIZZY. V novom miléniu si zahral Mendoza na pódiu s kapelou TEDA NUGENTA a aj s kapelou WHITESNAKE. Objavil sa aj na sólovke DEREKA SHERINIANA. Po týchto bohatých skúsenostiach sa v roku 2005 vrátil do Thin Lizzy a vydržal tam do roku 2007. Potom išiel na turné s LYNCH MOB. Hovorí sa, do tretice všetko dobré. Hádate správne. Marco sa následne po tretí raz vrátil k Thin Lizzy a bol jej súčasťou až do minulého roku, kedy ho vystriedal Tom Hamilton.

 

Marco sa venuje aj sólovej tvorbe. Prvý sólový album Live For Tomorrow mu vyšiel v roku 2007 a druhý Casa Mendoza v roku 2010. Taktiež, keď práve nebol s niekým na turné, hrával so svojou kapelou MENDOZA HEREDIA NETO. Okrem toho hral aj v kapele SOUL SIRKUS a zahral si aj s hudobníkmi ako Tim Ripper Owens, Right Said Fred či Tommy Shaw. Momentálne je stálym členom kapely THE DEAD DAISIES, s ktorou nahral albumy Revolución (2015) a Make Some Noise (2016). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *