TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Zmena (kapely) je život #13

Traja Američania, zaujímaví ľudia a talentovaní rockeri. Richie Kotzen onedlho navštívi Slovensko, Jeff Scott Soto iba nedávno na Slovensku bol a Tim Ripper Owens sa tu tiež pred pár rokmi zastavil. Všetci traja vystriedali hneď niekoľko známych kapiel a tým niekoľko nemyslíme tento raz dve alebo tri. 

Richie Kotzen

Zmena (kapely) je život #13
Zmena (kapely) je život #13

Tento americký hudobník začal ako dieťa chodiť na hodiny klavíra. Už ako päťročný. Ako sedemročný ale objavil rockovú hudbu a hlavne kapelu Kiss, ktorá vraj pre neho bola inšpiráciou k tomu, aby začal v tomto veku hrať na elektrickú gitaru. Svoj prvý album nahrával už ako devätnásťročný. Čo si budeme hovoriť. Od čias Mozarta týchto „zázračných detí“ iba pribúda. Nie je sa teda čo čudovať, že aj Richie prešiel viacerými kapelami.

 

Keď z glamrockovej kapely POISON musel kvôli problémom s kokaínom odísť C. C. DeVille, jeho miesto zaujal Richie. Z jeho pôsobenia v kapele ostal aj jeden štúdiový album, konkrétne štvrtá doska kapely Native Tongue (1993). Tento album bol o čosi iný ako predošlé hlavne vďaka Richiemu. Na album totiž neprispel iba svojím viac bluesrockovým štýlom hry na gitaru, ale aj autorsky. Už počas turné k tomuto albumu sa objavili nezhody a napätie medzi Kotzenom a zvyškom kapely. Richie to celé zaklincoval, keď si začal s Deannou Eve, ktorá bola priateľkou a neskôr aj snúbenicou Rikkiho Rocketta, bubeníka kapely. Kotzen musel nadobro odísť.

 

Richie sa otriasol veľmi rýchlo. Z kapely MR. BIG odišiel Paul Gilbert a Richie zaujal jeho miesto. Tejto kapele Kotzen prispel už na dva štúdiové albumy Get Over It (2000) a Actual Size (2001). Druhý z nich obsahuje aj pieseň Shine, ktorú celú napísal Kotzen a práve táto pieseň bola na prvých priečkach japonských rádiových rebríčkov. Bola použitá aj v japonskom anime seriáli Hellsing. Ako to už ale v týchto kapelách býva, opäť sa objavili akési problémy a nezhody. Z kapely odišiel Sheehan a Mr. Big bez Gilberta a Sheehana už pre fanúšikov nebol tým pravým orechovým. Sheehan nakoniec súhlasil, že sa ku kapele vráti na rozlúčkové turné, po ktorom sa táto zostava kapely Mr. Big v roku 2002 rozpadla. V roku 2008 prišiel náznak návratu kapely aj s Kotzenom, ale ten sa akosi nevydaril. Nakoniec kapela obnovila fungovanie v roku 2009, ale to už bolo s Gilbertom.

 

Cesty Kotzena a Sheehana sa nadobro nerozišli. Spolu s Mikeom Portnoyom tvoria super trio, ktoré si hovorí THE WINERY DOGS a má na konte dve kvalitné dlhohrajúce dosky The Winery Dogs (2013) a Hot Streak (2015). Zaujímavým počinom je aj to, že kapela počas leta organizuje tábor pre kapely, kam môžu hudobníci prísť, hrať, jammovať spolu a učiť sa od pánov muzikantov z tejto kapely.

 

Richie, samozrejme, nezanedbáva ani sólovú dráhu. Na konte má jedno EP, jeden živák, šesť kompilácií a neuveriteľných dvadsať štúdioviek, z ktorých prvú vydal, ako sme spomínali, už vo svojich devätnástich s názvom Richie Kotzen (1989) a zatiaľ posledná je z roku 2015 s názvom Cannibals. Okrem toho Kotzen hral a nahrával aj s Gregom Howeom, Sarah Sass Jordanovou, založil kapelu FORTY DEUCE, kde aj spieva. Táto kapela má na konte jeden album Nothing To Lose (2005). Bol súčasťou jazz-fusion projektu VERTÚ. A od roku 2002 vlastní vlastné nahrávacie štúdio v Los Angeles. 

Jeff Scott Soto

Zmena (kapely) je život #13
Zmena (kapely) je život #13

Ďalším skvelým, rovnako americkým gitaristom a spevákom je Jeff Scott Soto. Spolupracoval napríklad s kapelami PANTHER, EYES, THE BOOGIE KNIGHTS, superkapelou HUMAN CLAY, projektom HUMANIMAL, spieval vokály na albumoch interpretov ako LITA FORD, STEELHEART, GLASS TIGER, HOUSE OF LORDS, STRYPER a mnoho, mnoho ďalších. Je jedných z nie veľkého množstva spevákov, ktorý prepožičal svoj hlas fiktívnej kapele STEEL DRAGON, ktorá bola hviezdou filmu Rock Star. Poďme sa ale bližšie pozrieť aspoň na niektoré z aktov, v ktorých sme Jeffa mohli vidieť a počuť.

 

TAKARA je rocková kapela z Los Angeles. Túto kapelu mal pod svojimi producentskými krídlami práve Jeff. V štúdiu sa ale zistilo, že spevák akosi nie je pripravený na nahrávanie. Kapela teda požiadala Jeffa, aby pomohol a tam to celé začalo. Pre kapelu to bol štart novej éry. Začal sa nahrávať debut Eternal Faith, a to už so Sotom za mikrofónom. Onedlho nasledovala doska Taste Of Heaven. Kapela bola rozbehnutá a zostava sa začala meniť. A tak aj za mikrofónom sa objavil nový spevák. Po určitom čase ale odišla kapela na odpočinok. Jeff sa ešte aspoň nachvíľu do kapely vrátil po jej reunione, aby nahral vokály na album Initation To Forever.

 

Jeff sa stal aj súčasťou projektu Marcela Jacoba GUITARS ON FIRE, ktorého meno sa zmenilo takmer zároveň s Jeffovým príchodom na TALISMAN. S touto kapelou nahral všetky ich štúdiové albumy. Posledný z nich vyšiel v roku 2006 a mal názov 7. Samozrejme, ak nepočítame znovu vydané prvé dva albumy TalismanGenesis v roku 2012. Turné na podporu albumu 7 sa ale nekonalo, pretože Soto sa stal spevákom kapely Journey. Ale k tomu sa ešte dostaneme. Kapela naposledy zahrala na Sweden Rock Festivale v roku 2013.

 

Soto a bývalí členovia hororpunkovej kapely The Misfits mali tiež spolu tú česť. Cesty sa im totiž skrížili pri nahrávaní EP a nevydaného albumu. Oba niesli názov Deliver Us From Evil. Za všetkým týmto stál projekt kresťanskej metalovej kapely KRYST THE CONQUEROR. Tento projekt mali na svedomí Jerry Only a jeho brat Doyle. Kapela kombinovala fantasy a sci-fi s náboženskými odkazmi. Bilancia tejto frmácie ale nebola bohvieaká. Jedno demo, jeden nevydaný album a žiadne živé vystúpenie. Napriek tomu kapela pretrvala osem rokov, kým sa znovuzrodili The Misfits a niektoré skladby kapely Krist The Conqueror boli prepísané pre The Misfits.

 

Prvé dva albumy fenomenálneho YNGWIEHO MALMSTEENA Rising ForceMarching Out boli tiež obohatené práve o Sotov hlas. Objavil sa ešte aj na cover albume Inspiration. Ale Yngwie nie je jediný gitarista, ktorý využil Sotov hlas pre svoju sólovú tvorbu. Ďalším takým je AXEL RUDI PELL. Sotov hlas znel v Pellovej hudbe na štyroch štúdiových doskách tohto nemeckého heavymetalového gitaristu. Šiesta Axelova štúdiovka Magic (1997) bola poslednou, kde Jeff spieval.

 

Nakoniec musíme spomenúť aj to, že keď musel Steve Augeri kvôli infekcií hrdla prestať spievať, tak to bol Jeff Scott Soto, kto ho nahradil v kapele JOURNEY. Po niekoľkých koncertoch kapela dokonca oznámila, že Jeff je ich oficiálnym spevákom. O necelý rok sa ale tento status opäť zmenil a Jeff z Journey odišiel.

 

Soto spieva aj na dvoch albumoch „klasicko-zimno-vianočnej“ rockovej superkapely TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA Night Castle (2009) a Letters From The Labyrinth (2015) a spolupracoval aj s kapelami SLAUGHTER, DOKKEN, MAD MAX či s Paulom Gilbertom. V súčasnosti nahráva a koncertuje so svojou kapelou SOTO.

Tim „Ripper“ Owens

Zmena (kapely) je život #13
Zmena (kapely) je život #13

Trojicu dnešných amerických rockerov uzatvoríme Ripperom. Tim svoju hudobnú kariéru začal ako spevák thrashmetalovej kapely BRAINICIDE. Táto kapela sa ale rozpadla onedlho po tom, ako nahrala svoje jediné demo Damage Daze. Potom sa stal spevákom kapiel WINTER’S BANE, s ktorou nahral album Heart Of Killer a kapely BRITISH STEEL (Judas Priest Tribute Band). Respektíve kapely Winter’s Bane/British Steel. Ste zmätení? Tieto dve kapely boli totiž jedna a tá istá. Svoje koncerty väčšinou otvárali ako Winter’s Bane a predstavili publiku svoju vlastnú tvorbu, nasledovala pauza na prezlečenie a „dostanie sa do role“, a kapela pokračovala v koncerte pod menom British Steel v štýle Judas Priest. A o tom, že to bola asi kvalitná tribute kapela alebo aspon Tim bol kvalitný spevák svedčí hlavne to, že na istú dobu skutočne nahradil Roba Halforda v kapele JUDAS PRIEST. Počas svojho pôsobenia v kapele, ktorú celý život obdivoval, Owens nahral dva albumy DemolitonJugalator a vydal s kapelou aj dva live albumy a DVD. Skladateľsky ho ale kapela veľmi k slovu nepustila. Jediná skladba, ku ktorej tvorivo prispel, sa objavila na albume Demolition a aj to ako bonus. Bola to skladba What’s My Name?. Halford sa nakoniec naozaj do kapely vrátil a Tim, ktorý získal v kapele svoju prezývku Ripper, odišiel.

 

Pri Sotovi sme spomínali fiktívnu kapelu Steel Dragon z filmu Rock Star. Tá kapela mala predstavovať práve Judas Priest a príbeh hlavného hrdinu mal byť založený na príbehu Tima Owensa. Ako to už ale býva, film veľa vecí upraví a nafúkne, aby to bolo pútavejšie pre diváka. Sám Tim sa k filmu vyjadril: „Rozhodli sa upustiť od môjho príbehu a spraviť si vlastný, pretože môj bol asi príliš normálny.“ A nielen toto spája Owensa a Sota. V roku 2008 sa aj Ripper stal jedným z vokalistov po boku YNGWIEHO MALMSTEENA a jeho RISING FORCE. S touto zostavou vydal albumy Perpetual FlameRelentless. Objavil sa aj v skladbe Beat It (od Michaela Jacksona) na albume High Impact. V tomto období vydal Tim aj svoj sólový album Play My Game.

 

Medzi Judas Priest a Rising Force sa ale Tim ešte nachvíľu dostal do inej kapely. V tej dobe, keď sa Halford vrátil k Judas Priest, odišiel Barlow z ICED EARTH. Tim zaplnil prázdne miesto v tejto kapele. Ale ani tu nakoniec nezotrval dlho, lebo aj Barlow sa do kapely vrátil. Stihol ale nahrať nejaké tie štúdiovky, posledná bola Framing Armageddon (Something Wicked Part 1). Na Part 2 už spieval opäť Barlow. Medzitým sa Ripper dal dokopy aj so starým známym z kapely Winter’s Bane, stvorili novú kapelu BEYOND FEAR a hneď vydali aj svoj debut s rovnakým názvom. Neskôr spieval v kapele CHARRED WALLS OF THE DAMNED. Aj táto kapela vydala rovnomenný debut a navyše aj ďalšie dva albumy Cold Winds On Timeless Days (2011) a Creatures Watching Over The Dead (2016). Projekt HAIL! je ďalším, kde dominuje Ripperov hlas a dal sa dokopy aj s pôvodnými členmi kapely Dio v zoskupení DIO DISCIPLES. Z hosťovačiek spomeňme aspoň kapely a projekty ako AVANTASIA, SCHEEPERS, INFINITA SYMPHONIA či TRICK OR TREAT.

Užite si víkend a o týždeň vám opäť pripomenieme alebo predstavíme niekoľko rockerov, ktorí sa blysli v niekoľkých kvalitných kapelách, či už viac alebo menej známych.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *