TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Poznáte ľudový nástroj drumbľa? Prezradíme vám detaily

Drumbľa je u nás považovaná za tradičný hudobný nástroj. Slovensko však nie je jediná krajina, kde si obľúbili zvuk tohto jedinečného inštrumentu – údajne pochádza až z Ázie a je rozšírená po celom svete. Drumbľa je nezameniteľná nielen pre svoj unikátny tón, ale i tvar a spôsob hrania: vkladá sa do úst a pomocou vibrácie jazýčka z nej vyludzujeme unikátny “brnkavý” zvuk, ktorý máme možnosť počuť nielen v ľudových piesňach či na folklórnych festivaloch. Hrať na drumbľu môže skutočne každý a my vám poradíme, ako na to. 

Čo je to vlastne drumbľa?

Drumbľa vás zaujme už na prvý pohľad vďaka nevídanému tvaru. Tvoria ju dve ramená v tvare slzy, hríbu či trojuholníka, ktoré sa na jednom konci zužujú podobne ako písmeno grécke písmeno omega – Ω. Medzi nimi sa nachádza kovový jazýček, ktorý je najdôležitejšou časťou drumble – brnkaním naň drumbľu rozozvučíme. Chyťte drumbľu do ruky a brnknite ukazovákom po jazýčku. Nič nepočujete? To preto, že drumbľu je nevyhnutné najprv vložiť do úst: vaša ústna dutina totiž poslúži ako ozvučnica (ani klasická gitara by nevydala zvuk, ak by nemala ozvučnicu v podobe dutého tela).

Drumbľa

Otvorte ústa dostatočne široko, aby ste si mohli drumbľu “oprieť” o zuby z oboch strán, a vložte si zúženú časť nástroja do úst tak, aby koniec jazýčka prečnieval von. Nezabudnite, že drumbľu do úst vkladáme naležato: jazýček je rovnobežný so zubami. A drumbľa je pripravená na hranie.

Ako hrať na drumbľu? 

Akonáhle ste drumbľu uložili do úst podľa hore uvedeného návodu, je čas brnknúť po vyčnievajúcom jazýčku prstom. Voilá, vaša hlava a drumbľa teraz tvoria jednoliaty nástroj – a drumbľa hrá! Ako však dostať z drumble viac, ako ten jeden tón, ktorý hráte už siedmy raz dokola? 

Odpoveď leží vo vašich ústach: používaním jazyka, pohybom úst a artikuláciou (podobne ako pri rozprávaní) môžete pomocou drumble intonovať a hrať jednoduché pesničky. Vaše ústa poskytujú široké možnosti modulácie a experimentovania so zvukom. Ak chcete vidieť, ako to vyzerá v praxi, pozrite si video nižšie. V prípade, že sa chcete stať pokročilým hráčom, podrobný manuál hry na drumbľu aj so svetovými variantmi nájdete na tomto linku

Ako si vybrať drumbľu?

Pri výbere svojej prvej drumble by sme mali zobrať do úvahy niekoľko hľadísk. To prvé je hľadisko estetické: ako chceme, aby naša prvá drumbľa vyzerala? Drumble môžu mať mnoho tvarov, najčastejší sú však drumble “hríbového” tvaru, resp. tie, ktoré tvarom pripomínajú lipový list.

Vzhľad drumble závisí aj od materiálu, z ktorého je vyrobená. Najbežnejším výrobným materiálom je oceľ, ktorý dáva drumbli klasický kovový “look”. Ak hľadáte menej bežné vyhotovenie, siahnite po farebnej drumbli vyrobenej z niklu.

Drumble sa tiež líšia frekvenčným rozsahom, ktorý závisí od ich veľkosti. Inými slovami – čím menšia drumbľa, tým vyššie tóny z nej dostanete. V našej ponuke nájdete drumble viacerých veľkostí: skúste napríklad porovnať zvuk drumble s priemerom 56 mm s jej o niečo väčšou, 65 mm sestrou.

Na čo si dať pozor pri hre na drumbľu?

Výsledok hrania na drumbľu závisí od vašej šikovnosti. To platí aj o zásadách bezpečnosti: každý úder po jazýčku vytvára vibrácie, ktoré následne rezonujú vo vašej ústnej dutine. Nedbanlivé zaobchádzanie s nástrojom by mohlo viesť k poškodeniu zubov. Nezabudnite, že drumbľa je spravidla vyrobená z tvrdého kovu. Hrozí tiež zacviknutie jazyka či pier medzi jazýček a jeho ramená.

V každom prípade odporúčame drumbľu nepodceňovať – ani čo sa týka bezpečného hrania, ani zvukových možností, ktoré drumbľa ponúka. Ak jej venujete dostatok času, zistíte, že z nej vylúdite i oveľa pokročilejšie a zaujímavejšie tóny, ako ste si predstavovali pri prvom brnknutí po jazýčku.

2 thoughts on “Poznáte ľudový nástroj drumbľa? Prezradíme vám detaily

  1. Dobry den páni.
    Moje meno je PETER SOBOTA.Nepači sa mi,že ste uverejnili moje video SKOLA HRY NA DRUMBLU,
    bez môjho vedomia a navyse robite reklamu drumblam,ktore ponukate na tejto stranke.Tak vytvarate zdanie ze odporucam tieto vase drumble.To co popri mojom videu propagujete to nie su drumble,to su šmejdy.Budte taky laskaví a moje video skola hry na drumblu z vasej stranky odstrante.Drumbliam sa venujem uz 50 rokov vyrobil som ich rucne na tisice a preto neprznite a nespajajte ma s vasimi drumblami.Este raz.
    Odstrante z vasej stranky moje video a nezneuzivajte moje meno na propagaciu vasich SMEJDOV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *