TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Slávne albumy z iného uhla

Vymyslieť a vytvoriť ten správny obal albumu je umenie. Bohužiaľ, dnes už spolu s klesajúcim predajom CD nosičov (o iných druhoch nosičov ani nehovoriac) je to upadajúce umenie. A tak, keď sa už nestretávame s novými covermi albumov, ktoré by sa mohli stať ikonami, musíme sa na tie staré známe pozrieť z iného uhla. Napríklad z druhej strany alebo okolo nich.

Nirvana – Nevermind (1991)

Druhý a najznámejší album Nirvany vyšiel v septembri 1991 a spôsobil vo svete taký boom, že vytlačil z prvej priečky Michaelov Jacksonov album Dangerous. Doska nabitá obrovskými hitmi ako Smells Like Teen Spirit, Come As You Are, In Bloom či Lithium si podľa Rolling Stone zaslúži 17. miesto v rebríčku najlepších albumov všetkých čias a titul najlepšej nahrávky 90. rokov. Nápad na obal albumu dostal Kurt Cobain po tom, ako s Daveom Grohlom pozerali program o pôrode do vody. Zmienil sa o tom v nahrávacej spoločnosti a oni poslali fotografa do bazénu s bábätkami. Nakoniec vybrali fotku s trojmesačným Spencerom Eldenom. Nastal však malý problém, pretože Spencerovi na fotke vidno penis a v Geffene sa báli, aby neboli ľudia pohoršení. Preto pripravili alternatívny obal bez neho, no Cobain by pristal len na jeden kompromis – nálepka skrývajúca penis s nápisom „Ak vás to pohoršuje, musíte byť skrytý pedofil.“ A čo na to teraz už dospelý Spencer? „Keď si predstavím, koľko ľudí ma videlo nahého… Cítim sa ako najväčšia pornohviezda.“ Celosvetovo sa predalo viac ako 30 miliónov kópií albumu.

Slávne albumy z iného uhla Slávne albumy z iného uhla

Iron Maiden – Killers (1981)

Derek Riggs nakreslil a Iron Maiden to dali na obal svojho druhého albumu. Pod tým „to“ je myslený Eddie, celým menom Edward the Head, ktorého nájdeme na každom albume kapely. Je to taký ich zombie maskot. Eddie bol najskôr len maska, ktorá na koncertoch visela za kapelou a pri skladbe Iron Maiden z úst striekala falošnú krv na bubeníka Douga Sampsona. Na obale prvého albumu Iron Maiden dostáva Eddie kreslenú podobu, aj keď bez tela. Toho sa dočkal až pri Killers. A pri každej ďalšej nahrávke získal nový výzor. Inšpiráciou k jeho menu bol známy anglický vtip: Žena porodila dieťa, ktoré malo len hlavu, žiadne telo. „Nebojte sa,“ povedal doktor, „prineste ho o päť rokov, možno budeme mať pre neho telo.“ Po piatich rokoch Eddie „the Ead“ (head s britským prízvukom), ako ho rodičia volali, sedel na rímse nad krbom, keď mu otec hovorí: „Synu, dnes je špeciálny deň. Máš piate narodeniny a my máme pre teba špeciálne prekvapenie.“ „Ale nie,“ povedal Eddie, „zase ďalší vydrbaný klobúk!“

Slávne albumy z iného uhla

Bruce Sprinsteen – Born In The U.S.A. (1984)

Narodený v Amerike alebo ako spraviť zo svojho zadku ikonu svojej doby. Bruce bol v tom čase už nejaký ten rok známy, no až po tom, čo skočil do posilky, nechal sa odzadu vyfotiť Annie Leibovitz pred americkou zástavou a zvolil si túto fotku ako obal svojho siedmeho albumu, sa stal americkou popstar. Niektorí si mysleli, že Springsteen na fotke močí na vlajku. „To nebolo úmyselné. Urobili sme viac záberov a nakoniec fotka môjho zadku vyzerala lepšie ako fotka tváre, tak išla na obal. Nemá to žiadnu skrytú správu,“ vysvetlil spevák. A tak má doma obrázok jeho pozadia spolu s albumom viac ako 15 miliónov Američanov a cez 30 miliónov ľudí po celom svete.      

Slávne albumy z iného uhla Slávne albumy z iného uhla

Metallica – Master Of Puppets (1986)

Poznáte ten vtip? Príde James Hetfield do obchodu, nakúpi, ide k pokladni zaplatiť a pokladníčka sa ho pýta: „Tak ako budete platiť? Visa alebo Mastercard?“ A Hetfield zareve: „Master, MASTER!“ Starší, ale stále dobrý. Tak ako samotný album, veď bol šesťkrát platinový. Jeho obal navrhla kapela spolu s Petrom Menschom, namaľoval ho Don Brautigam. Pár rúk z krvavočerveného neba drží na motúzikoch biele kríže. Žeby predzvesť tragédie? Master Of Puppets je posledný album, na ktorom počuť basu Cliffa Burtona. Ten svoju smrť doslova vyhral v kartách počas európskej časti turné k albumu. Porazil Kirka Hammetta v kartách pikovým esom a ako výhru si vybral posteľ, pretože kabínky na spanie boli nepohodlné. Na druhý deň nadránom, 27. septembra 1986, autobus náhle zišiel z cesty a prevrátil sa. Burton vyletel z okna, autobus dopadol na neho. Hudobný svet tak prišiel o jedného z najlepších basgitaristov všetkých čias.

Slávne albumy z iného uhla

The Beatles – Abbey Road (1969)

A teraz ruku hore, kto ešte nikdy nevidel obal albumu Abbey Road? Áno, to je ten, na ktorom „chrobáci“ prechádzajú cez prechod pred štúdiom. V poradí jedenásty album sa stal ich najlepšie predávajúcim a slávna fotografia jednou z najviac napodobňovaných obrázkov v hudobnej histórii. Na fotografiu, založenú na skicoch Paula McCartneyho, mal fotograf Iain Macmillan len 10 minút stojac na rebríku, kým policajt zadržoval dopravu. Obal je výnimočný aj v tom, že ako jediný z ich albumov nemá na fotke napísaný svoj názov ani meno kapely. „Nemuseli sme písať meno skupiny na obal. Boli najslávnejšou kapelou na svete,“ odôvodnil toto rozhodnutie kreatívny riaditeľ Apple Records.

Slávne albumy z iného uhla Slávne albumy z iného uhla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *