TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Samovraždy, vraždy alebo len hlúpe náhody? #8: Sid Vicious

Smutný prípad basgitaristu kultových punkáčov SEX PISTOLS Sida Viciousa nie je ničím neznámym, keďže aj jeho úmrtie patrí medzi tie, ktoré stále zostávajú zahalené rúškom tajomna. Zabil sa teda sám alebo mu niekto pomohol? Mohla ho zabiť matka? Bolo za tým snáď niečo iné? 

 

John Simon Ritchie sa narodil 10. mája 1957 v južnej časti Londýna, v Lewishame. Bol to milý a dobrý chlapec. Avšak jeho život bol od začiatku poznačený drogami. Keď mal iba dva roky, jeho s matkou opustil otec John. A tak sa Anne starala o syna sama. Mama v Johnovom živote zohrávala veľkú rolu a často mu bola viac priateľkou než matkou.

 

Anne aj počas vychovávania jediného potomka viedla veľmi chaotický život. Ako niečo medzi hippie a beatničkou mala veľmi nespútaného ducha a často sa so synom sťahovala z miesta na miesto. Potom jej niekto jedného dňa povedal, akým spôsobom si môže uľahčiť získavanie bytu na prídel. Stačilo, keď zaklamala, že je na drogách a okamžite sa dostala na vrchol poradovníka na získanie ubytovania. Závislí ľudia totiž dostávali byty okamžite.

 

Keď Anne so synom pridelili byt, bývali okolo nich väčšinou len tí, čo boli drogovo závislí. Netrvalo dlho, kým sama spadla do tejto rieky. Malý John mal iba sedem rokov v čase, kedy jeho matka už bola drogovo závislá, ale nielen to. Anne drogy i varila a predávala. Ničím výnimočním nebolo, že John pravidelne po príchode domov nachádzal mamu ležať na posteli so striekačkou v ruke.

 

Podľa psychológa pre mladistvých Charlesa Wellsa deti automaticky berú ako vzor svojich rodičov. Preto pokiaľ je na drogách závislý rodič, pravdepodobne tak skončí aj dieťa, lebo mu také niečo pripadá úplne normálne. Nie je žiadnym prekvapením, že aj Johna prinútil pohľad na zdrogovanú matku experimentovať. A zachádzal do extrémov. Bol schopný dať si štrnásť dávok speedu denne. Napriek tomu to nebola Anne, kto bol zodpovedný za Johnovu závislosť.

 

Písal sa rok 1976, keď počas leta britská mládež objavila punkovú kultúru. John bol plachý chlapec pôsobiaci ako dieťa. Ale len do istej doby, kým ho punková kultúra úplne pohltila. Často býval v butiku Sex na King‘s Street, kde podľa jedného z jeho priateľov Alana Jonesa pravdepodobne kradol šaty.

 

V tomto období mal John priamy prístup k srdcu punkovej scény, pretože sa poznal s Johnom Lydonom. Ten bol spevákom Sex Pistols. Lydon dostal prezývku Johnny Rotten podľa svojich zhnitých zubov a Ritchie skončil ako Sid Vicious podľa Lydonovho škrečka, ktorý sa volal Sid a Lydon vyhlásil, že Sid je divoký, teda Vicious, a tak skončil Ritchie ako Sid Vicious.

 

Asi dva roky neskôr v období medzi 1977 punk vládne Británii. Sex Pistols sú na čele rebríčka a Sid sa pretláča na punkovú scénu. Je násilnícky, divoký a máva agresívne výbuchy správania, ktoré nakoniec dovedú k tomu, že získava prácu snov. Pravda, od začiatku obdivoval Sex Pistols a keď im dal výpoveď basgitarista Glen Matlock, na jeho miesto sa okamžite dostal Sid, ktorý podľa ďalšieho z jeho priateľov Petra Kodika pravdepodobne ani nevedel hrať na basu.

 

Toto obdobie prinieslo u Sida obrovskú zmenu. Keď na začiatku dostal prezývku Vicious, nikdy sa podľa nej nesprával. Nebýval divoký. Ale po tom, čo sa dostal do Sex Pistols, sa úplne mení a správa sa dokonale zodpovedajúco k pseudonymu. Nikdy nechýbal na žiadnom živom vystúpení kapely, strhával na seba pozornosť a takmer na každom sa pobil. Podľa jednej z jeho kamarátok Simone Stenforsovej sa správal deštruktívne. Opíjal sa, provokoval a často v dôsledku toho dostal poriadne po hube. Raz napríklad svoju agresivitu ukázal tým, že zbil hudobného kritika reťazou z bicykla len kvôli tomu, že napísal negatívnu recenziu na Sidovu obľúbenú skupinu.

 

Na koncertoch Sex Pistols sa stávalo pravidlom, že všetka pozornosť patrila výhradne Sidovi. Publikum sa vždy tlačilo k ľavej strane pódia tam, kde stál Sid. Jednoducho bol stredobodom pozornosti a čoraz viac zachádzal do extrémov. Stenforsová v jednej zo svojich výpovedí o Sidovi povedala, že si spomínala na jeden raz, kedy sedel za barom, zrazu rozbil fľašu a začal sa ňou rezať. Steve Conolly, bedňák Sex Pistols, povedal, že takýmto spôsobom iba opakoval po ňom, keďže predtým Vicious nikdy nič také neurobil, ale zrejme musel vidieť, ako si Conolly zvykol pritláčať na predlaktie a zápästie horiace cigarety, aby sledoval, ako hasnú. Následne zvykol trhať plechovky od coca coly, aby si rezal rany.

 

Sid bol taký šialený a bezohľadný voči sebe samému, že keď mu raz nasypali do dlaní tabletky, najskôr ich zhltol a až potom sa pýtal, čo to bolo zač. Inokedy si zase vo fastfoode potreboval dokazovať ťažko povedať čo a v prítomnosti kamarátov si zapichol do ruky vidličku. Bolo teda len otázkou času, kedy urobí niečo ešte nenormálnejšie. A potom to prišlo. Spoznal človeka, čo sa stal zodpovedným za jeho závislosť na drogách.

 

Sex Pistols boli na vrchole slávy a do Londýna priletela Američanka menom Nancy Spungen, ktorá tak urobila iba kvôli nim. Nancy bola notorická narkomanka. Heroín si pichala už od svojich štrnástich rokov a neustále myslela iba na to, odkiaľ vezme ďalšiu dávku. Tentokrát však aspoň na chvíľu mala na mysli niečo iné.

Samovraždy, vraždy alebo len hlúpe náhody? #8: Sid Vicious

Sid a Nancy

Nancy zavítala do Anglicka s jasným cieľom – zbaliť niektorého z členov Sex Pistols. Jednej noci spala medzi Rottenom a Viciousom. Pôvodne chcela dostať Rottena. Pokúsila sa o súlož s ním. Pritisla sa k nemu, avšak on ju nechcel. A tak brala to, čo zostalo. Otočila sa k Sidovi, ktorý ju prijal. Nancy ho pripravila o panictvo, ale časom aj o omnoho viac.

 

Sid celé roky so svojou matkou užíval speed, ale stačilo mu len pár dní s milenkou Nancy a dal sa ukecať na heroín. Nancy ho opila rožkom slovami o tom, aký je úžasný, ale že keď si dá s ňou heroín, tak bude ešte úžasnejší. Bola mu v istej forme oporou, ak sa to tak dá nazvať. Vždy mu hovorila to, čo chcel počuť. Keď si bol Sid neistý, bola to ona, čo mu opakovala, že je hviezdou.

 

Užívanie heroínu Sidovi úplne zmenilo povahu. Dlhé roky bol naviazaný na matku a nedokázal sa od nej odpútať, nevedel sa osamostatniť. Avšak približne mesiac po tom, čo prepadol závislosti na heroíne, sa od Anne odpútal a naviazal sa na Nancy.

 

Krátky čas po tom, čo Sid randí s Nancy a užíva heroín, Sex Pistols dochádzajú na pokraj rozpadu. To všetko kvôli Sidovej závislosti, z ktorej, pochopiteľne, všetci vinia Nancy. A právom. Jedine Malcolm McLaren, manažér Sex Pistols, Viciousovu závislosť pripísal tomu, že je Sid znudený a frustrovaný. Usúdil, že by mohlo pomôcť, keď pošle kapelu na turné. Tak Sex Pistols išli koncertovať do Holandska. Lepšie miesto ani nemohol vybrať, však?

 

Počas koncertov v Holandsku ostatní členovia zoskupenia nemali nič iné na robote okrem stráženia Sida, aby mu nikto nedal drogy. Nemohli ho nechať samého ísť ani na záchod. Z milého chlapca sa stalo podráždené a otravné indivídum. Nakoniec si aj tak Vicious presadil svoje a začal drogovať čoraz častejšie.

 

Po návrate z Holandska už aj McLaren pochopil, odkiaľ fúka vietor. Pokúsil sa Nancy eliminovať. Kapela ju uniesla, zbila a hodila na zadné sedadlo auta. Chystali sa ju odviezť na letisko a nasadiť na prvý let do Ameriky. Avšak to sa im nepodarilo. Nancy sa nejakým spôsobom podarilo otvoriť zadné dvere auta, vypadla na chodník, kadiaľ práve prechádzala polícia. Dosť hlúpa náhoda, však? Nancy prosila o pomoc a kričala, že ju uniesli Sex Pistols.

 

V januári 1978 sa Sex Pistols rozpadajú pre roztržky v kapele a Sidovu závislosť. Sid a Nancy sú od tohto momentu ešte viac naviazaní na seba. Ubytovávajú sa v hoteli v New Yorku a Nancy sa stáva Sidovou samozvanou manažérkou. Spoločne si denne pichajú heroín a chodia do punkových klubov na Manhattane. Sú spolu šťastní, avšak časom je Sid na tom tak zle, že iba popíja v baroch.

 

Po štyridsiatich ôsmich dňoch strávených v New Yorku sa Sid preberá z drogového opojenia, keďže bol dosť dlho mimo vďaka kombinácii heroínu, metadonu a niekoľkých iných drog a barbiturátov. V tomto momente zisťuje, že Nancy leží na dlážke a z brucha jej trčí jeho vystreľovací nôž, ktorý si kúpil v ten deň. Bola mŕtva a Sid si na nič nespomínal, takže si nemohol byť istý ani tým, že ju zabil alebo nezabil.

 

Sid čelí obvineniu z vraždy Nancy. Je v hlbokých depresiách. Keď ho prvýkrát púšťajú von z väzenia, po štyroch dňoch jeho stav na žiadosť jeho matky a manažéra Sex Pistols psychológ Steve Teich posúdil jeho stav. Ten usúdil, že Sidove depresie mali korene už v jeho detstve, kedy mohol trpieť pocitom menejcennosti. Po rozpade Sex Pistols a smrti jeho milenky Nancy Viciousov život viac pre neho samotného nemal zmysel a tak heroín používal ako záchranné koleso. Anne a Malcolm potom dostali odporúčanie, aby ho strážili, lebo by mohol byť schopný všetkého. Napriek tomu sa stalo, že raz na neho nedozerali, keďže Anne mu bola zháňať drogy a Malcolm vtedy nebol po ruke. Počas krátkej chvíle Sid odmontoval žiarovku na záchode a dorezal si ruky od zápästí po lakte. Keď Anne s Malcolmom prišli, z rúk Sidovi kvapkala krv. Okamžite zavolali naspäť Teicha, ktorý usúdil, že Sid musí do nemocnice. Nevyhodnotil to ako pokus o samovraždu, ale ubližovanie si na to, aby utíšil bolesť. Pri prvej príležitosti Sid z nemocnice odišiel.

 

Posledný deň Viciousovho života bol 1. február 1979. Začínal ho vo väzení, konkrétne v nápravno-výchovnom centre v Rikers Islande v New Yorku. Tu už päťdesiatpäť dní čakal na ortieľ, či vyjde z obvinenia z vraždy Nancy nevinne alebo ho odsúdia. Zažíval nočné mory po strate milovanej osoby a ešte k tomu musel čeliť aj abstinenčným príznakom bez užívania drog. Je dosť pravdepodobné, že ho vo väzení aj bili či znásilňovali.

 

Sidovi obhajcovia verili, že sa im podarí vyslobodiť ho. Právnik James Merberg v jednom zo svedectiev o priebehu celého procesu povedal, že sa snažili tvrdiť Viciousovu nevinu vo vražde Nancy a ich cieľom bolo presadiť, že ju pravdepodobne zabil drogový díler, ktorý jej chcel ukradnúť peniaze. Podľa Merberga v hoteli, kde bývali Sid s Nancy, bolo viac ľudí, ktorým predávali drogy, a preto nie je vylúčené, že niekto mohol prísť aj k nim do izby a napadnúť ich. Ale svedkovia neboli a Sid bol v čase činu príliš mimo, aby vedel niečo také potvrdiť alebo vyvrátiť.

 

Obhajcom sa nakoniec podarilo dosiahnuť, aby Sida prepustili na kauciu vo výške 30 000 libier, ktorú bez váhania zaplatil Malcolm McLaren. A Sid sa dostal von z Rikers Islandu s očakávaním, že ho budú čakať jeho priatelia alebo iní ľudia. No boli tam len dvaja ľudia. Nebol tam dokonca ani McLaren, ktorý práve musel v Londýne čeliť vlastným problémom so súdom vo veci intrigánstva v kapele Sex Pistols. Čakala ho iba jeho matka a jeden z priateľov Peter Gravelle.

 

Prvou vecou, ktorá Sida zaujímala, bola, či mu Anne zohnala drogy, na čo prikývla, že áno. Predtým novinárom klamala, že po prepustení sa Sid najviac teší na zmrzlinu. Ale nebolo to tak. Z lásky synovi kúpila to, po čom túžil naozaj.

 

Anne bývala v hoteli iba pár blokov od súdu a Sid sa už nevedel dočkať, kedy tam prídu, aby si mohol dať dávku. On sám, ale aj jeho mama si boli vedomí, že ak si dá privysokú dávku, riskuje život, lebo abstinoval príliš dlho. Jeho telo malo po takej dobe nulovú toleranciu na drogu, takže si mohol dať iba malú dávku. No prišiel na to, že matka mu kúpila nekvalitné drogy. Keď užil to, čo mu kúpila, takmer nič sa nestalo. Nahneval sa na ňu, ale vypýtal si peniaze a obrátil sa s prosbou na prítomného Gravella. Gravelle bol rockový fotograf a poznal drogovú scénu v New Yorku a Sid sa spoliehal na to, že mu zoženie prvotriedny heroín.

 

Kým Gravelle odišiel zháňať to, o čo ho Vicious poprosil, večer s matkou odišli do bytu jeho novej milenky, dvadsaťdvaročnej herečky Michelle Robinson, s ktorou Vicious začal spávať krátko po strate Nancy. Tam Anne pre syna pripravila oslavu na prepustenie z väzenia. Sid mal dobrú náladu. Anne mu išla pripraviť jeho obľúbené jedlo, zatiaľ čo on si skúšal šaty, poskakoval a tváril sa, že hrá na gitare. Všetci dúfali, že sa vráti naspäť k hudbe a opäť dá dokopy kapelu. Ale nikdy sa tak nestalo.

 

Asi o polnoci Gravelle priesol prvotriedny heroín. Problém bol, že zohnal prisilnú drogu a Sid si nesmel pichnúť všetko. Lenže presne to chcel urobiť. Bol príliš nedočkavý. Našťastie mal Peter toľko rozumu, aby mu to nedovolil. Dal mu len časť. Sid bol rýchlo mimo. Aj tak to asi bola priveľká dávka, pretože asi po pätnástich minútach išiel niekoľkokrát zvracať a podľa slov kamarátky jeho matky Eileen Polkovej si potom mysleli, že zaspal. Problém však bol, že Sid celý zmodral. Javil všetky príznaky predávkovania. Počas predávkovania heroínom človek vyzerá akoby len spal, ale pľúca sa mu napĺňajú vodou, mozog má spomalené funkcie a človek nevie normálne dýchať. Zároveň má na ústach penu.

 

Našťastie, Gravelle bol dosť prítomný na to, aby konal. Hoci Anne nechcela vziať Sida do neďalekej nemocnice, Gravelle, teda Kodick, ako si nechával hovoriť, sa pokúšal prinútiť ho piť a udržať pri vedomí. Nakoniec sa mu nejako podarilo Sida vzkriesiť, ale večierok sa skončil.

 

Sid sa snažil presvedčiť Kodicka, aby mu dal aj zvyšok heroínu. Vedel, že ešte z neho má, no Kodick sa ho snažil oklamať, že mu už dal všetko. Nakoniec, aby mal pokoj, mu dal ďalšiu veľmi malú dávku tak, aby mu to neuškodilo. Omámený Sid sa následne rozprával s Kodickom o budúcnosti, nahrávaní nového albumu s kapelou, aby vyplatil právnikov, o Nancy, a tak podobne. Keď Kodick odchádzal, Sid bol v poriadku a zvyšok dávky preto nechal jeho matke, aby mu ju mohla ráno dať, s čím súhlasila a sľúbila to Kodickovi. Kodick o druhej ráno odišiel a Sid bol v poriadku. Krátko po Kodickovom odchode Sid zomiera na predávkovanie. Ale zabil sa sám alebo mu niekto pomohol?

 

Podľa seržanta Richarda Housemanna, ktorý robil na Viciousovom prípade, bol Sid v posteli s Michelle, zatiaľ čo Anne bola v obývačke. Sid si chcel dať dávku, avšak Michelle mu to nechcela dovoliť. Následne ju dokona mal požiadať, aby mu ju sama pichla, na čo odišla za Anne a vysvetlila jej, čo sa stalo. Anne následne išla za synom. A čo sa dialo potom? Na to svedkovia nie sú. Isté je len to, že už sa potom viac Sid nedožil. Mal dvadsaťjedden rokov, keď naposledy vydýchol.

 

Dlho existovali iba domnienky o tom, čo sa stalo. Mnohí dodnes aj tak veria, že sa Sid zabil sám. Napriek tomu skôr, ako sa Anne v roku 1996 predávkovala, prezradila, čo sa dialo v osudné chvíle, kedy jej syn zomrel. Zatiaľ čo Michelle čakala v obývačke, Anne išla za Sidom, ktorý už mal v sebe priveľa drog a nevedel si sám pichnúť dávku. Matka mu pomohla. Sama mu ju pichla. Viesť ju k tomu vraj mala ľútosť. Zľutovala sa nad synom, lebo Sid sa bál ďalšieho uväznenia, ktoré by pre neho znamenalo dvadsať rokov na tvrdo.

 

Hoci Anne sama tvrdila, že syna zabila, nikto ju z vraždy usvedčiť nemohol, lebo nemala v izbe žiadnych svedkov. Preto bol jeho prípad uzavretý ako samovražda a prípad Nancy uzavreli s tým, že ju zabil Sid. Tak čo si myslíte? Zabil Sid Nancy alebo to bol naozaj nejaký díler? A Sida zabila jeho mama alebo to bola samovražda? 


Použité zdroje:
Foto: twiimg.com, altcitizen.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *