TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Samovraždy, vraždy alebo len hlúpe náhody? #4: Chris Cornell

Aby sme stále neboli len v Klube 27 a nedržali sa niečoho, čo sa stalo už dávno a ťažko niekto vysvetlí, či to bolo tak alebo inak, odskočme si na chvíľu k čerstvejším udalostiam. Pozrime sa na to, ako to bolo s Chrisom Cornellom, pretože ani u neho ľudia neveria, že zo sveta odišiel sám a dobrovoľne.

 

Pol dvanástej v noci, 17. mája 2017. SOUNDGARDEN práve dohrali koncert vo Fox Theatre v Detroite a Chris Cornell je odvedený na hotel ochrankárom Martinom Kirstenom. Chrisa Martina na izbe požiadal o dva Ativany, tabletky na úzkosť, ktoré Cornell bral. Potom Kirsten necháva Chrisa samého. Ťažko povedať, čo všetko sa odohralo behom nasledujúcich minút, no asi o hodinu neskôr Chris volá svojej manželke Vicky. Vicky už na prvé počutie vie, že niečo nie je v poriadku. Chris znie príliš vážne, inak, ako je zvyknutá, a tak sa ho pýta, čo si zobral, na čo sa dozvedá, že si Cornell vzal asi o dva Ativany viac než je predpísaná dávka. Vicky vie, že jej manžel takto príliš riskuje a k jej pokoju nepomáha ani fakt, že Chris hovorí divne, akosi seká slová. Nakoniec sa od neho dozvie iba poslednú vetu: ,,Som naozaj unavený.“ A potom Chris ruší hovor. Vydesená Vicky volá Kirstenovi, aby išiel skontrolovať na izbu jej manžela. Ten neváha a vyberie sa na neskoršie miesto činu.

 

Keď sa Kirsten pokúša odomknúť Cornellovu izbu svojím kľúčom, nejde to. Niečo blokuje dvere, a tak volá hotelovú ochranku skôr, než do izby vnikne násilím. Tá mu oznamuje, že nemá autorizáciu na vstup do priestoru, ale Kirsten dvere vykopáva. Vojde do izby a zisťuje, že podobne ako vchodové dvere aj tie vedúce do spálne sú zablokované. Opäť volá hotelovú ochranku a vykopáva aj druhé dvere. Rozhodne sa prezrieť kúpeľňu. Tu sa mu naskytá strašný pohľad na Chrisa ležiaceho na dlážke, z úst mu vyteká krv a okolo krku má červenú gumu na cvičenie. Kirsten volá pomoc, ale kým príde, pokúša sa speváka resuscitovať. No márna snaha. Lekár po príchode o druhej v noci už len skonštatuje smrť. A prichádzame o ďalšiu skvelú hviezdu rockového univerza.

Samovraždy, vraždy alebo len hlúpe náhody? #4: Chris Cornell

Chris s manželkou Vicky

Ponúka sa hneď niekoľko otázok. Čo ho doviedlo k odchodu z tohto sveta? Naozaj to Chris urobil dobrovoľne? Mali vplyv na neho lieky alebo nie? Vdova Vicky je presvedčená, že ho lieky určite ovplyvnili. Vo viacerých rozhovoroch vypovedala o tom, ako Chris nechcel zomrieť a určite za to môže množstvo Ativanov, ktoré mal v tele. Ako však ukázala pitva, mal toho v tele oveľa viac než len Ativan. Patológ našiel až sedem rôznych liekov. Ale asistent patológa okresu Wayne County Theodore Brown po obliadke a pitve napísal do správy, že látky nemali žiadny vplyv na Cornellovu smrť. Uzavrel jeho úmrtie konštatovaním o jednoznačnej samovražde obesením, čo potvrdili aj výsledky pitvy. Napriek tomu Vicky niečomu takému neverí už len na základe toho, že Ativan má pri užívaní vysokej dávky rôzne vedľajšie účinky. Niektoré z nich sa prejavili aj u Chrisa.

 

Ale čo je vlastne ten diabolský Ativan a ako mohol všetko ovplyvniť? Ide o značku lorazepamu, ktorý je časťou benzodiazepínového lieku najčastejšie používaného na krátkodobú liečbu úzkosti a paniky. Problémom je, že benzodiazepíny, a teda aj lieky obsahujúce tieto látky, sú vysoko navýkové sedatíva, hoci majú aj niekoľko veľmi efektívnych medikálnych účinkov. Či už ide o Ativan, Xanax alebo Válium, všetky tri obsahujú benzodiazepíny, vďaka čomu sú použiteľné aj ako uspávacie prostriedky pri vykonávaní zákrokov. Preto nikoho zrejme neprekvapí, že nejde zrovna o veľmi bezpečné medikamenty, pokiaľ neviete, ako s nimi zachádzať. Užívať by sa nemali viac ako niekoľko týždňov, teda iba krátku dobu a v malých dávkach, pretože vyššie dávky a dlhodobejšie užívanie zanechávajú po sebe následky, ktoré sa dajú prirovnať k tomu, čo sa deje s ľudským telom po užití veľkého množstva alkoholu. Ale nielen to.

 

Pokiaľ dôjde k dlhodobejšiemu užívaniu, organizmus si na medikament navykne a už nebude naň mať želaný účinok. Ak užívateľ bude na toto reagovať zvýšením dávok lieku, nakoniec dôjde k tomu, že jeho mozog sa začne brániť, čoho výsledkom môže byť, že po vyprchaní látky z tela návaly úzkosti udrú v oveľa silnejšom merítku ako predtým a záreň sa budú stupňovať negatívne emócie. A niektorí dokonca hovoria o možnej hrozbe pomýšľania na ukončenie života, hoci lekári to odmietajú.

 

Zarážajúce je, že Ativan a jemu podobné lieky nie sú odporúčané ako pomoc ľuďom so závislosťami, depresiami, psychózami alebo problémami s pľúcami. A Cornell mával problémy s depresiami. Preto nie je prekvapením, že jeho manželka sa nestotožňuje s názorom nezainteresovanosti daného medikamentu. Podľa Vicky pár dní pred smrťou Chris nejavil žiadne zmeny v správaní ani náznaky návratu depresie. Rovnako si nevšimla ani žiadne náznaky závislosti či niečo, čo by mohlo byť jej pôvodcom. Ďalším dôvodom, prečo Cornellova žena viní z jeho smrti užívanie tabletiek na úzkosť, sú prudké zmeny nálad, ktoré u neho badala v čase, keď užíval Ativan. Nikto iný okrem jeho rodiny však tejto teórii neverí.

Samovraždy, vraždy alebo len hlúpe náhody? #4: Chris Cornell

Chris s rodinou

Existuje však ešte jedna veľmi konšpiračná teória, ktorú mnohí okamžite zavrhli a označili za podvrh, ale napriek tomu existujú ľudia, čo ju berú do úvahy. A jej základom je, že Chris Cornell bol zavraždený. No nielen pre jeho odchod bez rozlúčky či varovania. Chrisa mali podľa nej zavraždiť, pretože bol príliš blízko k odhaleniu Pizzagate.

 

Ale čo to je Pizzagate? Ide o kontroverznú konšpiračnú teóriu, podľa ktorej vo Washingtone D. C. je pizzéria menom Comet Ping Pong fungujúca ako zásterka pre skupinu pedofilov spojenú s Hillary Clintonovu. A netýkalo sa to len Cornellovej smrti. Aj smrť iného hudobníka mala byť spojená s rovnakou konšpiráciou, ale to si priblížime v ďalšej časti.

 

Teória o zavraždení Chrisa Cornella sa objavila na YouNewsWire a následne sa jej chytili aj Detroitské noviny. Na YouNewsWire bolo uvedené, že informácie potvrdzujúce vraždu Chrisa Cornella im poskytol zdroj z polície, ktorým mal byť pod pojmom vyšetrovateľ opisovaný Randy Cody, blogger vedúci stránku The Metal Den, kde sa rovnako objavila táto kontroverzná informácia. Polícia ale celý škandál vyvrátila a stále si stojí za tým, že podľa zistení išlo o samovraždu a nič iné. Viaceré médiá uvádzali konšpiráciu o Cornellovej samovražde len ako falošnú správu, ktorá sa objavila a nie je na nej nič pravdy. Napokon, keby ste sa sami pozreli na stránku YouNewsWire, prišli by ste na to, že sa im nezhodovala ani len farba gumy na cvičenie, na ktorej sa mal Cornell obesiť, keďže všade v médiách, kde sa písalo o jeho úmrtí, bola guma červená, ale u nich mala čiernu farbu. A tak zostáva na pováženie, kto skutočne klamal a kto nie, kde je pravda a či naozaj kontroverzná informácia mohla byť založená na relevantných základoch. 


Použité zdroje:
Foto: eonline.com, zimbo.com, fandaily.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *