TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Najšialenejšie hudobné konšpirácie #5

Už azda každý sa stretol s teóriami o celebritách, ktoré nafingovali svoju smrť a žijú pokojne niekde medzi nami v prestrojení. Asi najznámejšia je tá o Elvisovi, ktorú sme, samozrejme, z našej série nemohli vynechať. Ktorý známy muzikant ale podľa konšpirátorov naopak zomrel už takmer pred pol storočím? A ktorý gitarista medzi nami žije ďalej ako slávny herec? Aj to sa dočítate v poslednej časti série o najšialenejších hudobných konšpiráciách.

5. Jim Morrison nezomrel vo vani svojej priateľky

Áno, aj Jima Morrisona z kapely THE DOORS môžeme zaradiť medzi dlhočizné zástupy celebrít, ktoré podľa istých ľudí nikdy nezomreli. Okrem toho, že existujú ,,nezlomné dôkazy“ o Jimovej prítomnosti všade od Paríža po San Francisco, sa spochybňuje aj miesto spevákovej údajnej smrti.

 

Miesto predávkovania sa vo vani bytu jeho priateľky Pamely Courson vraj Morrison skonal v kúpeľni klubu Rock n‘ Roll Circus, ktorý často navštevoval. Jeho priatelia a pravdepodobne aj majiteľ klubu sa báli zatknutia, a tak telo preniesli do Pamelinho bytu.

 

Zároveň s touto teóriou sa vynára aj ďalšia. Marianne Faithfull, ktorá v tom čase chodila s drogovým dealerom Jeanom de Breiteuilom, tvrdí, že ten podal Morrisonovi smrteľnú dávku heroínu. Napokon sa fanúšikovia opierajú o Jimov obdiv voči básnikovi Arthurovi Rimbaudaovi, ktorý predstieral vlastnú smrť a zmizol v Afrike. Žeby sa ním sám inšpiroval? Tak či onak, detaily a oficiálne fakty Morrisonovej smrti zostanú navždy tajomstvom. Na jeho tele totiž nikdy nebola vykonaná pitva a pátranie po jeho smrti brzdia zaujímavé prekážky, ktoré sú popísané v knihe Smrť Jima Morrisona.

4. Michael Hutchence zomrel pri erotickej asfyxií

Veľa ľudí verí tomu, že hlas austrálskej rockovej kapely INXS sa obesil počas sexuálnych hier. Podľa koronera Handa, ktorý telo obhliadal, však „neexistujú žiadne forenzné ani iné dôkazy, ktoré by toto tvrdenie potvrdili.“

 

Táto klebeta pravdepodobne pochádza z výpovede jeho priateľky Pauly Yates, ktorá Hutchenceovu smrť spojila s erotickou asfyxiou skôr, než súdny lekár stihol konštatovať samovraždu pod vplyvom drog a alkoholu. Michael bol práve uprostred sporu o zverenie svojej šestnásťmesačnej dcéry do starostlivosti a počas jedného zo svojich „drogových pobytov“ v hotelovej izbe v Sydney upadol do ťažkej depresie.

 

Jeho priateľka ale kvetnato detektívom opísala sexuálne hry, ktoré so svojím partnerom praktizovali. Všetko vyrozprávala tak detailne, až samotní vyšetrovatelia neskôr priznali, že im to bolo trápne. Neskôr, počas hodinového rozhovoru, ktorý poskytla, opäť nezabudla spomenúť práve erotickú asfyxiu. Napriek tomu, že koroner mal na celú vec úplne iný pohľad, táto fáma sa už, bohužiaľ, stihla hlboko zakoreniť v povedomí verejnosti.

3. Paul McCartney je už roky mŕtvy

Väčšina mŕtvych celebrít tajne žije. Iba jeden z posledných žijúcich chrobákov zomrel už takmer pred polstoročím. Ďalšia veľmi zaujímavá teória z roku 1969 totiž hovorí, že Paul McCartney zomrel v polovici šesťdesiatych rokov. THE BEATLES si po jeho smrti najali dvojníka, aby všetko ututlali a pokračovali v brázdení zemegule so svojím nekonečným turné. Neskôr z nezistených príčin ale začali nechávať fanúšikom nenápadné indície, aby tento podvod sami odhalili.

 

Niektorí fanúšikovia sú presvedčení, že počujú Lennona hovoriť „I buried Paul“ (pochoval som Paula) na konci skladby Strawberry Fields Forever. Že tragická autonehoda, pri ktorej Paul zomrel, je opísaná v piesni A Day In The Life a napokon, že „sprievod“ na obálke platne Abbey Road v skutočnosti vedie na Paulov pohreb – Lennon je kňaz v bielom, Ringo je smútiaci pozostalý v čiernom, Harris odetý v riflovine je kopač hrobov a McCartney je mŕtvy, čo naznačujú jeho bosé nohy. Nadšenci tejto teórie, samozrejme, skúšali prehrať rôzne skladby aj pospiatky, aby našli skryté odkazy a v kúsku Revolution No. 9 objavili frázu „Turn me on, dead man“ .

 

A čo na to celé vlastne Paul? „Fámy o mojej smrti boli dosť prehnané,“ povedal, „Ak ste dospeli k záveru, že som mŕtvy, tak ste na omyle. Pretože som na žive. Žijem v Škótsku.“

2. Elvis žije!

Azda do dnešných dní najrozšírenejšou konšpiráciou v hudobnom svete je, že kráľ rock n’ rollu nikdy nezomrel. Prívrženci tejto teórie si hovoria Alivers a pravidelne prinášajú aktuality o zjaveniach Elvisa na verejnosti.

 

Alivers sa opierajú hlavne o fakt, že na náhrobku je Elvisovo stredné meno nesprávne napísané (Aaron namiesto Aron) a že koroner určil ako príčinu smrti srdcovú arytmiu, ktorá sa posmrtne zistiť nedá. Navyše podľa „ľudovej legendy“ sa Presley vo svojej rakve potil. Telo v rakve bola podľa tejto fámy iba atrapa vyrobená z vosku. Taktiež sa hovorí, že jeho životnú poistku nikdy nikto nevybral. A napokon je tu ešte jeden zaujímavý fakt. Záznam z jeho pitvy je zapečatený na päťdesiat rokov.

 

Elvisovi sa zunovala sláva a nebol na tom zdravotne najlepšie. Preto nafingoval vlastnú smrť a vrátil sa k jednoduchšiemu a pokojnejšiemu spôsobu života. Existuje ale aj vzrušujúcejšia verzia. Presley ako federálny agent bol prinútený prejsť do programu na ochranu svedkov. Po jeho smrti si niekto kúpil letenku do Buenos Aires na meno John Burrows – pseudonym, pod ktorým sa Elvis ubytúval v hoteloch. Takže ktovie, kde je pravda. Možno sa ju dozvieme, keď sa odtajní údajný šesťstošesťdesiattri stranový dokument FBI o Elvisovi, ktorý zahŕňa aj jeho korešpondenciu datovanú po smrti.

 

Treba možno spomenúť ešte jednu (tak trochu morbídnu) skutočnosť. Alivers veria aj v to, že podobne ako Elvis žije v utajení aj jeho dvojča Jesse. Áno, myslia to Elvisovo dvojča, ktoré, bohužiaľ, zomrelo už pri pôrode.

1. Jimi Hendrix bol zavraždený. Alebo vlastne vôbec nezomrel?

Smrť JIMIHO HENDRIXA bola tajomná už od úplného začiatku. Záchranári našli v roku 1970 jeho telo v hotelovej izbe ženy, ktorú práve stretol. Dvere boli otvorené dokorán. Pitva mala ale napokon rýchly záver. Koroner vyslovil domnienku (ktorá ale nikdy nebola oficiálne potvrdená), že Hendrix sa vo veku dvadsaťsedem rokov zadusil vlastnými zvratkami.

 

O niekoľko desaťročí neskôr však bývalý roadie James “Tappy” Wright predložil zaujímavejší scenár. Bývalý Hendrixov manažér Michael Jeffrey údajne slávneho gitaristu zabil tým, že mu úmyselne podával tabletky, ktoré zapíjal vínom. „Musel som to urobiť. Jimi bol pre mňa oveľa cennejší mŕtvy, než živý,“ povedal vraj Jefffrey Wrightovi. Podľa inej teórie môže za Hendrixovu smrť mafia.

 

Tá najzaujímavejšia (alebo najbláznivejšia?) z nich však hovorí niečo iné. Všimli ste si niekedy, ako sa Hendrix podobá na herca Morgana Freemana? A vedeli ste, že tento herec prišiel k sláve v roku 1970? Tušíte správne, konšpirátori veria aj tomu, že Jimi Hendrix žije medzi nami ďalej ako Morgan Freeman. Čo myslíte?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *