TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Najbizarnejšie rockové kapely (3. časť)

Dnes nás čaká posledná päťka toho najčudnejšieho, čo svetová rocková hudba kedy nosila na svojich pleciach. Bez dlhých rečí poďme na to.

05. Velvet Cacoon

Túto kapelu môžeme nazvať legendou. Ale nie v takom slova zmysle ako napríklad Queen. Toto ambient-blackmetalové zoskupenie bolo opradené mnohými legendami. Mnohé boli naozaj bizarné a niektoré tvrdili, že celá táto kapela je iba hoax. O Velvet Cacoon sa okrem iného tvrdilo, že sú to skutoční elfovia, prípadne, že sú to eko-teroristi a úplne najkrajšia historka je tá, že gitara vlastní gitaru, ktorá je zapojená do trubíc, ktoré poháňal dieslový motor a tie prenášali zvuk prostredníctvom optických vlákien cez pätnásť galónové akvárium naplnené morskou vodou, vínom a krvou. Ale žiadne z týchto tvrdení sa vraj nedá úplne potvrdiť ani vyvrátiť, pretože kapela neposkytla dostatok informácií.

https://youtube.com/watch?v=NBnCQjxwG1w

04. Bad Luck 13 Riot Extravaganza

Dlhý a zaujímavý názov. Ale to nie je všetko. Táto kapela brala hudbu iba ako bočný produkt svojich vystúpení. Niečo, čo koncerty podfarbovalo. Čo bolo potom hlavným zámerom? Určite by ste sa na takýto koncert nechceli dostať. Bolo to šialenstvo a chaos v tom najdivokejšom a najnebezpečnejšom slova zmysle. Členovia kapely sa mlátili medzi sebou, bili svoje publikum, rozbíjali a ničili všetko naokolo. Kaluže krvi, zlomeniny, monokle, rozbité sklo, polámaný nábytok. A toto sa dialo noc čo noc. Záhadou pre všetkých ostáva iba jedna vec. Ako sa kapele podarilo vyviaznuť z toho, že zranili toľkých ľudí a zničili toľko klubov a pódií bez následkov.

https://youtube.com/watch?v=RQz-PwyJ3zo

03. Abruptum

Gitarista kapely Mayhem Euronymous povedal o tomto počine, že je to doslova „zvuková esencia čistého temného zla.“ Tak čo viac dodať. Ich hudba je opisovaná aj ako mučivý výlet do otrasného atmosférického hluku alebo ako akustické peklo. Producent Peter Tagtgren opísal jeden zážitok z nahrávania s touto kapelou. Vraj to chcel nechať zväčša na nich, a tak si na chvíľu dovolil odísť. Keď sa vrátil, všade na stenách bola krv. Spevák nazývaný IT bol navyše dlho považovaný za trpaslíka, ale oficiálne bol len veľmi nízky.

 

https://youtube.com/watch?v=MO9EDejUeSc

02. Rockbitch

Čo si predstavíte, keď sa povie dievčenská rocková kapela? Vixen? Crucified Barbara? A keď sa povie nahota na pódiu? Niekdajšie vystúpenie Riša Müllera? Wendy O. Williams z Plasmatics? Alebo Heidi a Carlu z Butcher Babies? Tak to je všetko slabý odvar tejto kapely. Tieto slečny hrávali svoje šou úplne nahé. Radi svoje koncerty obohacujú o skutočné sexuálne akty, pohanské rituály a podobné záležitosti. A o tom, že pre svojich fanúšikov chcú naozaj čo najväčší zážitok z ich vystúpení svedčí aj to, že v kapele mali tri členky, ktoré mali pri mene namiesto hudobného nástroja napísané „dancer, sex performer“. A aj to, že na každom koncerte jednému pánovi darovali vstupenku do zákulisia, ktorú nazvali „zlatý kondóm“. Asi si viete domyslieť, čo sa potom v zákulisí dialo.

https://youtube.com/watch?v=n6MfPeaOAwM

01. Stalaggh/Gulaggh

Na prvý pohľad nič extra. I keď názvy sú inšpirované nacistickými koncentračnými tábormi a sovietskymi pracovnými tábormi. Kapela sa skladá z niekoľkých blackmetalových hudobníkov z Holandska a Belgicka. Ale je tu ešte jedno veľké ale. Títo páni muzikanti sa totiž rozhodli, že takú beznádej a temnotu, akú dostanú do hudby oni, tam nedostane nikto iný. A podarilo sa. Na túto kapelu sa nechytá ani Mayhem či Emperor. Ako to dosiahli? Na ich albumoch „hosťujú“ duševne chorí pacienti jednej psychiatrickej liečebne. Jeden z členov kapely bol zamestnanec tejto liečebne a naozaj vybavil na niečo takéto povolenie. Zaobalil to ako prvotnú terapiu uvoľňovania stresu krikom. Medzi týmito „spevákmi“ bol napríklad aj muž, ktorý svoju matku zabil tridsiatimi bodnými ranami. Je to azda tá najpochmúrnejšia hudba, akú kto kedy nahral. V ére s názvom Gulaggh nahrali trilógiu albumov pomenovaných po troch ruských táboroch. To ale nie je všetko. Aj tu nahrali krik. Tentokrát ten krik patril zdevastovaným ženám – bývalým prostitútkam a obetiam sexuálneho, psychického aj fyzického týrania a aj tridsiatim od mala psychiatricky liečeným deťom.

 

Ktorá z dvadsiatich piatich kapiel, ktoré sme vám predstavili, sa vám zdá najbizarnejšia? Poznáte aj vy podobne bláznivé kapely? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *