TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Najbizarnejšie rockové kapely (2. časť)

Poznáte kapelu AUTOPSY REPORT OF DROWNED SHRIMP? Už názov kapely (v preklade: Pitevná správa utopenej krevety) hovorí za veľa. Je to skupina Japoncov, ktorí sú prezlečení za obrie krevety a ich líder má svoju basovú gitaru pripevnenú na statív. Asi tušíte, že toto je len začiatok. Sme tu opäť a bez okolkov môžeme pokračovať v rebríčku tých najpodivnejších kapiel všetkých čias.

15. Sleepytime Gorilla Museum

Ako v mnohých prípadoch aj tu je názov smerodajný. Kapela ním na prvý pohľad prezentuje svoj surrealistický prog metal ako vystrihnutý z nočnej mory. Koncerty navyše obohacovali o bábkové predstavenia, pseudo-vedecké prednášky a do textov zakomponovali dadaistické a matematické odkazy. Navyše sa pýšili originálnymi hudobnými nástrojmi ako Tangularium či Electric Pancreas. Naozaj si asi nevieme predstaviť, čo za nástroje to mohli byť a niektorí asi radšej ani nechceme. Kapela navyše prehlásila, že ich poslaním je zničiť rockovú hudbu silou rockovej hudby. Svoj prvý koncert odohrali publiku zloženému z jedinej banánovej šupky. To museli byť ovácie. 

14. Teddybears

Táto švédska hardcoreová kapela sa ako názvom, tak aj vystupovaním rozhodla začiatkom deväťdesiatych rokov zakročiť proti nespočetným klišé švédskej metalovej scény zaplavenej corpsepaintom a warpaintom. Treba podotknúť, že sa k tomu nepričinili iba tým, že nosili obrovské medvedie hlavy, ale aj spoluprácou s Neneh Cherry, švédskou rapperkou, zlučovaním rôznych žánrov a nielen tých. Na konte majú aj skladbu, kde zmixovali dokopy Bee Gees a reklamy na Intel. Kapela je stále činná, už má na konte sedem albumov a mnoho ich skladieb je súčasťou rôznych počítačových hier.

13. The All Sports Band

Takto to dopadlo, keď sa jeden zvukár rozhodol, že založí kapelu, ktorá bude športovou heterosexuálnou verziou Village People. Táto kapela bola zložená z boxera (bicie), futbalistu (gitara), baseballového hráča (basová gitara), závodného pretekára (klávesy) a bojovníka (spev). Tracy Coats si dal tú námahu a rok a pol počúval rôzne pásky, kým vybral tých správnych „športovcov“ do tímu. Páni boli pop-rockovou kapelou, ktorá v osemdesiatych vydala jednu rovnomennú LP-čku a jeden singel. Dvakrát sa dokonca dostali do rebríčka Billboard Hot 100.

12. Roky Erickson

Roky sa dostal do povedomia fanúšikov už v šesťdesiatych rokoch s kapelou THIRTEENTH FLOOR ELEVATORS. Úplne sa mu ale nepodarilo preraziť. Účinkovanie v tejto kapele, a teda aj našliapnutú kariéru stopli jeho časté návštevy psychiatrického oddelenia. Napriek tomu, že sa hovorí, že už nikdy sa tak úplne nevrátil do bežnej reality, zložil ešte desiatky sólových rock n‘ rollových skladieb, ktorých texty boli inšpirované hrôzostrašnými halucináciami, ktoré mu spôsobovala jeho paranoidná schizofrénia. 

11. Compressorhead

Čo keby vám hity od kapiel Motörhead, AC/DC, Pantera a Ramones zahralo zoskupenie robotov? Takýto projekt robotej kapely vymyslel umelec Frank Barnes. O tom, že sú to praví metalisti, svedčí aj fakt, že sú vyrobení z recyklovaného kovu. Sú štyria. Fingers (gitara), Bones (basová gitara), Stickboy (bicie) a Junior (asistent bubeníka, ktorý obsluhuje hi-hat). Hrajú na reálne hudobné nástroje, pričom sú kontrolovaní cez MIDI sekvencer. Okrem spomínaných cover verzií už roboti nacvičili za pomoci Johna Wrighta (Nomeansno, The Hanson Brothers) aj dve vlastné skladby CompressorheadSpeed Walking Lady.

 

Na portáli Kickstarter sa objavila koncom roka 2015 kampaň, ktorá mala od fanúšikov vyzbierať dostatok peňazí na to, aby sa ku kapele mohol pridať spevák. Nového robota, bohužiaľ, zatiaľ nepostavili, pretože financovanie zďaleka nenaplnilo cieľovú sumu 290 000 dolárov.  

10. Impaled Northern Moonforest

Takýto oxymoron ste ešte asi nepočuli. Akustický black metal. Kapela IMPALED NORTHERN MOONFOREST vraj začala svoje fungovanie ako bočný projekt dvoch členov kapely ANAL CUNT. Všetko vzišlo z čistej nudy okolo tretej hodiny nad ránom. Seth Putnam a Josh Martin sa rozhodli zahrať si spolu poriadny black metal, nech je nejaká zábava. Ale ako to spraviť, aby sa ostatní nezobudili? Akustická gitara namiesto elektrickej a namiesto bicích tupé údery rukami o kolená a matrace. A raz, keď bolo treba narýchlo zohnať nejakú kapelu na festival, tak títo páni vystúpili ako akusticko-blackmetalová kapela Impaled Northern Moonforest. Prerástlo to dokonca do takých rozmerov, že vydali rovnomennú LP.

 

Kapela s obľubou dávala svojím skladbám dlhé názvy, ako napríklad Entranced By The Northern Impaled Necrowizard’s Blasphemous Incantation Amidst The Agonizing Abomination Of The Lusting Necrocorpse a taktiež v textoch satiricky odkazovala na skladby kapiel ako Immortal. Rovnako sa stala inšpiráciou pre ďalšie zoskupenia, ktoré sa rozhodli hrať akustický black metal (napr. Nocturnal Blasphemy, Acoustic Mayem, Saftyricon, Inverted Blasphemous Moongoats Of Norway a podobne).

09. Hatebeak

Frontmanom a spevákom tejto americkej deathmetalovej kapely je Waldo. To by nebolo ani také zvláštne, keby tohto Walda nenašli v Kongu. A hlavne keby to nebol papagáj sivý. Texty teda musia byť určite veľmi duchaplné. Okrem iného je HATEBEAK jedinou kapelou na svete, v ktorej spieva takýto vtáčí okrídlenec. Deathmetalové trio má na konte štyri albumy, ale ešte nikdy nevyrazilo na turné, pretože by to vraj mohlo byť považované za týranie zvierat a aj samotní Blake a Mark sa boja, že by si papagáj Waldo mohol ublížiť. Pri svojej druhej nahrávke asi na Waldove depresie veľmi nemysleli, lebo album Bird Seeds Of Vengeance nahrali spolu s kapelou CANINUS, ku ktorej sa hneď dostaneme.

08. Caninus

CANINUS je ďalšia kapela, ktorá si myslí, že ľudský spev v kapele je asi príliš mainstream. Toto deathgrindové zoskupenie, ktoré vzniklo v roku 2003 ako bokovka gitaristu kapely MOST PRECIOUS BLOOD, si zvolilo za speváčky dve fenky pitbull teriéra. Budgie a Basil majú za sebou zaujímavú kariéru. Vydali už jeden album Now The Animals Have A Voice a dva splity. Jeden so spomínanými HATEBEAK a druhý s kapelou CATTLE DECAPITATION, čo je síce tiež grindové zoskupenie, ale spieva tam človek. Nuda. Caninus už, bohužiaľ, nie sú činnou kapelou. Rozpadli sa po smrti oboch psov.

https://youtube.com/watch?v=niQPgwPOq6Y

07. Zolar X

Táto kapela bavila aj desila Hollywood do začiatku osemdesiatych rokov a na scéne bola viac než jednu dekádu. Boli jednou z tých mnohých kapiel, ktoré tvrdia, že prišli z vesmíru. Určite ste už o takých počuli aj vy. Na rýchlo mi napadajú možno Peppermint Creeps. Ale ZOLAR X sa nikto nevyrovnal. Nejednalo sa iba o to, že chodili oblečení v strieborných oblekoch s anténami na hlavách. Išlo hlavne o to, že táto kapela mala aj vlastný mimozemský jazyk, svoju mimozemskú kultúru a zvyky. Hrali niečo medzi glam rockom a punkom a niekedy sú označovaní ako jedni z prvých priekopníkov glam rocku v L.A. A teraz pozor! V roku 2005 sa Zolar X vrátili na Zem a vydali sa na turné. Dokonca v malých nákladoch 100 až 500 kusov ešte vydali aj pár deluxe edícií a kompilácií.

06. NME

Táto punk-metalová kapela z mesta Seattle bola označovaná za jednu z prvých extrémne metalových kapiel v Spojených štátoch. A to nielen pre štýl hudby a spevu. Líder tejto kapely Kurt Struebing bol odsúdený za vraždu svojej adoptívnej matky, ktorú nasekal na kúsky sekerou. Prehlásil, že si myslel, že je to robot, a preto ju musel otvoriť, aby sa presvedčil, či skutočne robotom je. Po dvanásťročnom väzení sa jednoducho zišiel s ostatnými členmi a pokračovali doslova „tam, kde skončili.“ Akoby sa ani nič nestalo. To im vydržalo do roku 2005, kedy Kurt spáchal samovraždu. Zišiel autom z mosta, ktorý sa dvíhal kvôli lodnej doprave. Nikto nevie, či bol Kurt pod vplyvom, alebo naozaj chcel spáchať samovraždu.

Na dnes toľko, ale už zajtra sa dočkáte poslednej päťky týchto prazvláštnych rockových kapiel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *