TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Metal nie je to isté ako satanizmus alebo ako sa koncerty nakoniec nezrušili

Určite ste sa aj vy stretli s tým, že mnoho ľudí, medzi nimi aj veľa známych či priateľov, sa zatvári zhrozene, keď sa dozvedia, že počúvate metalovú hudbu. Veľa z nich si totiž pod pojmom metal predstaví spoteného zarasteného chlapa v čiernom, ktorý miesto spevu nepríčetne vrieska do mikrofónu a kohosi ďalšieho, kto práve rozmlátil gitaru, ktorá vydávala neznesiteľné kvílenie. Tí s bujnejšou fantáziou si dokonca vedia predstaviť človeka s pomaľovanou tvárou, ktorý asi upálil mačku alebo pobehuje s odrezanou kozou hlavou v ruke a s najväčšou pravdepodobnosťou uctieva satana.

 

Áno, aj metalisti sa stretávajú veľmi často s takzvaným škatuľkovaním a vo väčšine prípadoch to nerobí dobrotu. Len preto, že chodíme v čiernom a počúvame tvrdšiu hudbu, ešte nemusíme byť zlí ľudia a doslova satanisti. Ale ako to vysvetliť tým ostatným? O tom, že slovo metalista sa veľkej časti nášho národa akosi priveľmi zlialo s označením satanista, svedčia aj mnohopočetné problémy s organizáciou koncertov na Slovensku a označovanie kapiel, ktoré nemajú so satanizmom nič spoločné, za satanistické. Väčšinou sa to deje naozaj zbytočne a neprávom a je asi len otázkou času, či kapely, na ktoré sa doslova slovne útočí, neprestanú práve kvôli takýmto incidentom našu krajinu navštevovať. 

Metal nie je to isté ako satanizmus alebo ako sa koncerty nakoniec nezrušili
Metal nie je to isté ako satanizmus alebo ako sa koncerty nakoniec nezrušili

Na sv. Valentína prebiehala v Snine o čosi menej ,,ľúbivá” debata. Poslanci totiž riešili rozpočet a dotácie. Keď sa jedná o peniaze, vždy sa sú nejaké nezhody. Všade. Ale prečo to zaujíma nás rockerov? Pretože pánovi poslancovi Jánovi Čopovi sa nepáčilo, že mesto podporuje rockový festival Rock pod Kameňom takou veľkou čiastkou (36 000 €). A ako tomu už u nás na Slovensku býva, tento poslanec za KDH nezabudol spomenúť, že dve z kapiel, ktoré na festivale majú vystúpiť, propagujú satanizmus.

 

Jednou z týchto kapiel je AMORPHIS. Táto kapela síce začínala ako deathmetalová, čo si niektorí automaticky vysvetlia ako synonymum slova satanizmus, no postupne priberala do svojej tvorby iné žánre ako heavy metal, progressive a aj folk metal, pričom textovo čerpali hlavne z epickej básnickej zbierky Kalevala, ktorá mapuje fínsky folklór a mytológiu. Nanajvýš by sa teda dalo povedať, že táto kapela propaguje pohanský folklór svojho národa, čo sa deje predsa aj u nás. Napríklad pri pálení Moreny.

 

Druhou kapelou je, samozrejme, zoskupenie ARCH ENEMY, ktoré má vo svojom logu (niekedy) vyobrazený aj obrátený pentagram a vraj ani texty nemajú neškodné. „Keď má niekto v znaku satanistické veci, to nie je požehnanie pre Sninu,“ vyjadril sa pán Čop a odvolával sa na názory odborníkov na extrémizmus z radov katolíckej cirkvi. V tomto ho podporil aj kolega, tiež poslanec za KDH, Peter Vološín: „Nejde to dobrým smerom. Nie som odborník, využívam právo poslanca povedať vlastný názor. Nie je to pre dobro veci. S niektorými kapelami nesúhlasím. Môžete mať iný názor. Hovorím o svojom pocite.“ Ktovie, či páni poslanci vedia, že pôvabná speváčka tejto kapely je jednou z najväčších bojovníčok za práva zvierat a životné prostredie, je členkou organizácie PETA2 a je dosť možné, že pre túto planétu už stihla urobiť viac ako oni.

 

Našťastie sa našiel niekto, kto sa pre zmenu hudby a kapiel zastal. A bolo ich hneď niekoľko, a to aj z radov KDH. Opäť sa potvrdilo, že ani v tejto oblasti neradno hádzať všetkých do jedného vreca. Zdravý úsudok je predsa vecou jednotlivca, nie strany ako takej. Pán viceprimátor Anton Vass, ktorý je dokonca predsedom poslaneckého klubu KDH, povedal: „Obrátený pentagram sám o sebe ešte nie je znakom satanizmu. Organizátori festu oslovili manažérov oboch kapiel, ktorí vysvetlili, že texty pojednávajú o sociálnych a politických témach, zastávajú individuálne presvedčenie a ľudské práva. Žiadne odkazy na satanizmus sa v textoch nenachádzajú.“ Pán viceprimátor taktiež prisľúbil, že si dá tú námahu a preloží texty všetkých piesní týchto kapiel. Festival podporili aj poslanci Jaroslav Koco a Marián Kníž, ktorí tvrdia, že to, ako veci vyzerajú navonok, ešte nič neznamená a že tento festival už má svoju históriu a doposiaľ žiadne záporné hodnotenie. Pani viceprimátorka Reháková dodáva, že tieto kapely vystupujú aj v silnejšie katolíckom Poľsku a nikto s tým nemá problém. Samotný primátor, pán Milovčík, si tiež nemyslí, že mesto bude dotáciou „platiť zábavu satanistom“ a dodáva, že robia všetko pre to, aby malo mesto pozitívne meno a tento festival už takéto meno má. A to nie len na Slovensku, ale aj v európskom regióne.

 

Do diskusie prispela aj pani Iveta Bžánová, bývalá spoluorganizátorka a zakladateľka tohto festivalu, ktorá hovorila o tom, že festival je od začiatku rockový, kapely, ktoré tam vystupujú, už fungujú desaťročia a tiež, že: „Festival nie je namierený proti kresťanom, kapely nie sú protikresťanské. Keď niekto považuje za extrémizmus snahu a podporu boja za čisté životné prostredie, boj proti svetovým globálnym hráčom, keď niekto považuje spievanie o chudobe, o korupcii, o potrebe zmeniť svet za extrémizmus, potom aj ja som extrémistka. S textami kapiel sa stotožňujem.“ Potom vyzdvihla aj prínos festivalu pre mesto: „Ide o biznis. Pre taxikárov, pre obchody, pre reštaurácie. Vtedy sa celé mesto a okolie vracia domov. V meste je plno ľudí, ktorí pri festivale vyrástli.“

 

Festival, ktorý sa už pôvodne nemal konať ani v roku 2013 pre organizačnú a finančnú náročnosť, teda našťastie získal aj tento krát podporu väčšiny a konať sa bude od 2. do 4. augusta 2017 v krásnom prostredí Sninských rybníkov. Celá vec skončila tým, že páni poslanci Čop a Vološin vystúpili z poslaneckého klubu KDH. Veď aj to je vyjadrenie nesúhlasu.

Metal nie je to isté ako satanizmus alebo ako sa koncerty nakoniec nezrušili
Metal nie je to isté ako satanizmus alebo ako sa koncerty nakoniec nezrušili

Takéto kampane za zrušenie metalových koncertov a vystúpení na rockových festivaloch u nás nie sú žiadnou novinkou. V blízkej aj vzdialenejšej minulosti Slovenskej republiky môžeme nájsť ďalšie, v niektorých prípadoch až kauzy. Začnime tým, že sa vrátime do roku 1995. Na Slovensko zavítala 16. septembra kapela BLACK SABBATH. To sa v tom období nepáčilo vtedajšiemu arcibiskupovi bratislavsko-trnavskej arcidiecézy Jánovi Sokolovi. Ten Tlačovej agentúre Slovenskej republiky poskytol svoje stanovisko, v ktorom uviedol, že minulé obdobie (teda komunizmus) v nás zanechalo stopy po morálnej devastácii a poskytnutie priestoru na koncert tejto kapele je iba prilievaním oleja do ohňa. Prehlásil, že programom kapely Black Sabbath je satanizmus a vzývanie diabla a k jej symbolom patrí obrátený kríž a číslo 666. Môžete pátrať ako chcete, ale keď už mali Black Sabbath v logu kríž, nikdy nebol obrátený. Vo svojich začiatkoch dokonca texty kapely odkazovali na kresťanstvo a hudobný kritik Lester Bangs dokonca napísal, že Black Sabbath „…sú pravdepodobne prvou skutočnou katolíckou rockovou kapelou.“ Napriek tomu sa koncert takmer naozaj nekonal. Nebolo to však kvôli iniciatíve pána arcibiskupa, ale kvôli nepriaznivému počasiu. Kvôli búrke chcela kapela odmietala hrať. Celý koncert vtedy zachránil pán Jozef Oklamčák, ktorý kapele poskytol bezplatne koncertné prestrešenie. „V tom čase na Slovensku bolo iba jedno koncertne prestrešenie a majiteľom som bol ja,“ spomína. Takže Black Sabbath nakoniec v roku 1995 v Bratislave vystúpili.
 
Pokračovať budeme rokom 2009. V tomto roku, konkrétne 9. júna v Bratislave, vystupoval MARILYN MANSON a nejaký čas predtým sa objavil na internete protest proti tomuto koncertu, ktorý mala na svedomí jedna horlivá pani. Celú kapelu označila za veľmi nebezpečnú, pretože jej spevák sa v každej piesni rúha a útočí na cirkev. Aj tí, čo Marilyna až tak nepočúvajú asi vedia, že toto tvrdenie je viac než nadnesené aj napriek tomu, že Manson je naozaj jednou z najkontroverznejších postavičiek šoubiznisu a spočiatku sa tvrdilo, že na mládež nemá dobrý vplyv. Ale asi nie každý vie, že tento umelec okrem spevu napríklad komponuje, maľuje, je herec a bol aj redaktorom hudobného magazínu. Pravdepodobne ani pani, ktorá protest spísala, si nedala tú námahu o ňom niečo nezisťovať. Môžeme tak súdiť už aj podľa toho, že v celom texte ho označuje menom Marylin namiesto Marilyn. Navyše tento človek podporil počas svojej kariéry toľko charitatívnych akcií, že by spomínanej iniciátorke protestu asi padla sánka. Medzi prvé takéto projekty patril deň strávený so 16-ročným chlapcom, ktorému diagnostikovali ťažkú chorobu. Tento chlapec dokonca nahrával vokály do Mansonovej skladby. Marilyn ďalej prispieval do projektov, ktoré vyzbierané peniaze venovali obetiam domáceho násilia, na podporu detí, ktoré sa stali obeťami psychického týrania a sexuálneho zneužívania, ale prispel aj k projektu, ktorý za vyzbierané peniaze nakúpil hudobné nástroje pre deti z finančne znevýhodnených rodín.

 

Pani, ktorá bola za zrušenie koncertu, napísala protestný článok, v ktorom píše napríklad: „Skupina M. Mansona nielen šliape po kresťanských hodnotách, ale aj po všetkom dobrom ľudskom, čo je v človeku. Je poľutovaniahodné, že toto podujatie bolo v SR, v krajine kresťanskej, povolené.“ Celý článok poslala do redakcie Katolíckych novín, ktorá jej ho ale odmietla uverejniť. Svoj protest teda odoslala do Slovenského rozhlasu, do živého vysielania, v ktorom prebiehal rozhovor s vtedajším arcibiskupom Robertom Bezákom, Jej odkaz nakoniec odznel v nočnom vysielaní 3. júna. Koncert sa napriek tomu, samozrejme, konal.

Metal nie je to isté ako satanizmus alebo ako sa koncerty nakoniec nezrušili
Metal nie je to isté ako satanizmus alebo ako sa koncerty nakoniec nezrušili

Preskočme teraz až do roku 2014. Vtedy sa piaty ročník Gothoom Open Air festivalu v Novej Bani dočkal nevídanej reklamy. Bohužiaľ, negatívnej. Rôzne skupiny ľudí a niektorí obyvatelia Novej Bane označili festival za príliš hlučný a doslova za rasistický, nevhodný, propagujúci násilie a nenávisť. Kapely vraj vo svojich textoch vyzývajú k zabíjaniu kresťanov, kňazov a násiliu na židoch. Ako bonus pridali tvrdenie, že fanúšikovia, ktorí festival navštevujú, obyvateľom kradnú jedlo zo záhrad a dokonca aj sliepky.

 

Petíciu za zrušenie festivalu podpísalo cez 600 obyvateľov mesta, nehovoriac o tom, že sa dostala aj do kostolov po celom Slovensku. Gothoomu boli zrazu plné kázne, televízne noviny, články na internete a festivalom sa zaoberala dokonca okresná prokuratúra. Ľudia, ktorí proti festivalu protestovali, si dali tú námahu, že si nechali vypracovať právnu analýzu. ,,Tá zreteľne hovorí, že mesto je oprávnené v takomto prípade zakázať konanie festivalu a, s ohľadom na verejný záujem, dokonca mestu zo zákona vyplýva povinnosť festival zakázať. Nakoľko pán primátor napriek všetkému doteraz nekonal a domnievame sa, že sa vecou dôsledne nezaoberal, podali sme podnet na okresnú prokuratúru, aby preverila postup mesta,“ podotkol pán poslanec Palaj. Naproti tomu pán primátor Ján Havran nerobil žiadne unáhlené závery. „Mesto Nová Baňa v spolupráci s organizátormi, usporiadateľskou službou a zložkami polície sa aj tento rok postará o to, aby sa festival uskutočnil v súlade so zákonmi Slovenskej republiky a Ústavou SR, tak ako to bolo aj po minulé roky,“ ubezpečil médiá. Organizátor Peter Beťko, podľa ktorého za uplynulé štyri roky mesto celkom pozitívne zviditeľnil, videl za antikampaňou politiku. Vraj to celé ovplyvnili komunálne voľby. ,,Ľudia, ktorým na tom záleží, spravili z toho hystériu, dali to do politickej roviny a miešajú tam také veci, ktoré by tam ani nemali byť. Politiku, kresťanstvo, útoky na Cirkev.“ Taktiež si dal tú námahu a sporné kapely, pravdepodobne hlavne BELPHEGOR, požiadal o vyjadrenie. ,,Písal som zástupcom skupín, že takéto pesničky sa tam nachádzajú a odpísali mi, že ide o piesne z rokov 1992 až 1995 a už sa v playliste hudobnej skupiny nenachádzajú.“ Za zrušenie festivalu lobovala aj vtedajšia europoslankyňa KDH. „Každý človek má rád iný druh hudby a čo sa páči jednému, nemusí sa páčiť druhému. No spoločnosť, ktorá rešpektuje ľudské práva a garantuje slobodu viery a náboženského presvedčenia nemôže tolerovať verejné výzvy k zabíjaniu kresťanov, židov alebo aj ateistov pre ich náboženské presvedčenie. A je úplne jedno, či sú takéto výzvy recitované alebo spievané, sprevádzané zvukmi orchestra, dychovky alebo elektrickej gitary,“ vyhlásila Anna Záborská. Festival sa nakoniec, ako vieme, nezrušil. Organizátor ale vyšiel odporcom v ústrety aspoň tým, že festival presunul na opačnú stranu jazera a skrátil nočné vystúpenia. Teda obmedzil hluk, na ktorý sa obyvatelia Novej Bane sťažovali.

 

Celý piaty ročník tohto festivalu sa, našťastie, niesol v pokojnom duchu a dokonca aj s vtipným podtónom a nadhľadom nad predošlými udalosťami. O tom svedčili hlavne tričká, na ktorých bol vyobrazený muž v plynovej maske naháňajúci sliepku, a to celé doplnené o nápis TAKE ME TO GOTHOOM WHILE NOBODY’S WATCHING (Vezmi ma na Gothoom, kým sa nikto nepozerá.). Zaujímavá informácia je aj to, že práve na tomto ročníku festivalu Gothoom, ktorý sa medzi Slovákmi skloňoval hlavne v negatívnom slova zmysle, sa vyzbieralo jedenásť vriec plastových vrchnákov pre pána, ktorý ostal po zásahu elektrickým prúdom v bdelej kóme a vyzbierané vrchnáky mu mali zaistiť liečbu. Pre porovnanie, na festivale Pohoda sa vyzbieralo toho roku jedno vrece, napriek tomu, že tam bolo niekoľkonásobne viac ľudí. Tak či tak, bol to posledný ročník Gothoomu v Novej Bani. Fanúšikovia z rôznych kútov sveta, ktorý tento slovenský festival navštevujú, sa na šiesty a siedmy ročník prišli pozrieť do nového prostredia Chaty Kollárová na Ostrom Grúni pri Žarnovici. Ale ani tu sa to nezaobišlo bez problémov. Po dvoch ročníkoch fungovania festivalu v tomto areáli organizátor oznámil, že sa festival pravdepodobne opäť presťahuje. Dôvodom boli vraj nezhody s majiteľom pozemkov v blízkosti areálu, kvôli ktorým by mohla byť zablokovaná prístupová cesta k miestu konania. Začiatkom tohto roka organizátori zverejnili nové miesto konania festivalu, opäť v srdci Slovenska. Festival sa bude konať 20. až 22. júla v Revištskom Podzámčí, v areáli Drevenice Revište pri Hrone, len 4 kilometre od Žarnovice, pod hradom Revište. Skvelá hudba, krásne prostredie. Hor sa na Gothoom 2017!

A ešte stále nekončíme. Legenda IRON MAIDEN to tiež nemá s niektorými zoskupeniami Slovákov jednoduché. Títo heavymetaloví veteráni vystupovali v rámci turné k ich poslednému albumu 6. júla 2016 na žilinskom letisku. Ale už mesiac pred akciou sa začali ozývať hlasy za zrušenie koncertu. Iniciátormi boli rehoľníci zo Spoločenstva sv. Bazila Veľkého. Podľa nich kapela kazí spoločnosť, propaguje satanizmus a šíri nemravnosť. „Vzhľadom na to, že tento bohorúhačský koncert je proti našim kultúrnym a kresťanským koreňom, Vás žiadame: Postavte sa proti tomuto koncertu, ktorý demoralizuje mládež a ničí všetky morálne a kresťanské hodnoty!“ Takúto výzvu rehoľníci poslali žilinskému županovi Jurajovi Blanárovi, primátorovi Žiliny Igorovi Chomovi, Ministerstvu kultúry, Žilinskej diecéze či žilinskému letisku. Aj v televíznych novinách sa objavila reportáž, kde sa rozoberala skladba kapely Iron Maiden s názvom Number Of The Beast (Číslo beštie), ktorá ako-tak jediná mohla navonok evokovať nejaké znaky satanizmu, keďže v refrénoch sa spomína číslo 666. V zapätí ale v tej istej reportáži nasledovalo vyjadrenie autora skladby Stevea Harrisa, ktorý vysvetľoval, že táto skladba bola inšpirovaná nočnou morou, ktorú mal po tom, ako videl horor Damien: Omen II. Navyše, v sídle spomínanej rehole sa k týmto listom nikto nechcel verejne vyjadriť. Neskôr hovorca Konferencie biskupov Slovenska upozornil, že títo rehoľníci sú vlastne kňazi, ktorí boli z rímskokatolíckej cirkvi exkomunikovaní. Môžeme teda pokojne povedať, že sami tvoria sektu. Hovorca Žiliny Pavol Čorba informoval média, že: „Mesto nevidí dôvod, prečo by táto kapela nemala koncert odohrať.“ Koncert sa teda konal podľa plánu.

 

To ale nebolo po prvý raz, čo mal na Slovensku ktosi problém s vystúpením kapely Iron Maiden. V roku 2013, keď bola táto kapela headlinerom festivalu Topfest na letisku v Piešťanoch, to bolo Spoločenstvo Sv. Jozefa, ktoré podľa všetkého, čo sa nám podarilo o nich zistiť, rovnako nie je oficiálne rímskokatolíckym spoločenstvom. Rehoľníci z neho ale tak isto označili Iron Maiden za kapelu šíriacu satanizmus a okultizmus a dokonca vyhotovili petíciu, ktorú podpísalo 1333 ľudí. Členovia tohto spoločenstva sa vtedy vyjadrili, že im nejde o zrušenie koncertu, ale o to, aby sa ľudia postavili proti kapele šíriacej satanizmus. Členovia kapely uctievanie okultných symbolov a satana ale opakovane dementovali. ,,Podľa filmového dokumentu, ktorý som videl z ich turné po Južnej Amerike, Mexiku, Ekvádore, Kolumbii – v čisto katolíckych štátoch boli na koncertoch Iron Maiden prítomní aj kňazi, ani v Európe sa nad tým nik nepozastavuje, napríklad v katolíckom Poľsku budú až dva koncerty,” povedal Dušan Drobný za agentúru Duna v roku 2013. Rehoľníci majú ale doteraz na svojej internetovej stránke záložky s názvami Slovensko bez Iron Maiden 2013 a Slovensko bez Iron Maiden 2016 (snažili sa rozšíriť novú petíciu aj pred žilinským koncertom), ktoré sú doplnené o vyobrazenia Sv. Michala Archanjela, šliapajúceho po hlave maskotovi kapely Eddiemu, respektíve Sv. Michala Archanejla držiaceho Eddieho zviazaného ružencom. Ťažko povedať, či toto nie je extrémizmus, ktorým sa oháňajú a či to nie je dehonestovanie nielen kapely, ale aj náboženských symbolov. 

Aj s takýmito problémami sa stretli metalové koncerty na Slovensku. Našťastie to vždy pre nás rockerov dopadlo dobre a všetky spomínané akcie sa nakoniec konali. Veríme, že to tak bude aj naďalej a tých nešťastných a zbytočných protestov, petícií a nenávisti bude iba ubúdať. A čo vy? Viete o ďalších akciách, s ktorými boli podobné problémy? Aký je váš názor na takéto a podobné aféry? Zaujíma nás každý váš postreh, samozrejme, bez urážok, vulgarizmov a nenávisti. Tých už bolo asi počas riešenia týchto udalostí dosť a sme si istí, že rocková a metalová hudba má inteligentných poslucháčov.


Použité zdroje:
ziar.dnes24.sk, hornyzemplin.korzar.sme.sk, teraz.sk, pluska.sk, hudba.zoznam.sk, gothoom.com
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *