TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Humanity Is Cancer. Deathmetal z USA

Ako dlho dokážeš počúvať EP? Záleží od toho, akú kvalitu ponúka. Pokiaľ je to úroveň hodná nepretržitého kontaktu, tak je to u mňa veľmi dlho. Na prelome 80/90´s by som doslova zodral kazetu. Presne toto je prípad kapely HUMANITY IS CANCER. 4 hymnické skladby, ktoré sa nesú v tom najlepšom svetle, aké vie súčasná US scéna ponúknuť, by sa mali stať reprezentatívne pre žáner DEATH METAL! Vychádzajú z prvkov starých dobrých Morbid Angel, Suffocation, Deicide či Cannibal Corpse, avšak medzi svoje riffy zakomponovali aj pár moderných prvkov, ktorých celkové znenie EP katapultovali na totálny vrchol. Meniace sa tempá, ťahavé melodické linky, zdrvujúce gitarové sóla, nehumánny growling a hlavne fantastický death metalový sound, to všetko sú veci, pre ktoré EP Humanity Is Cancer takmer vôbec nevypínam a ďalšie nahrávky jednoducho musia čakať… dokedy? Neviem, možno veľmi dlho!

Recenzia

Keď sa človek denno-denne hrabe v nekonečných záplavách riffov, niekedy si uvedomí, že aj pre metalovú scénu je to na škodu. Na druhej strane, šancu si predsa zaslúži každý a čo sa zapáči mne, nemusí sa iným, respektíve naopak. Pod značkou Redefining Darkness Records vychádza EP kapely HUMANITY IS CANCER s totožným názvom, ktoré sa pre mňa stalo veľkým death metalovým prekvapením. To prekvapenie má dve roviny. Jednou je, že pozdvihuje, a to nie málo, status US labelu Redefining Darkness Records, ktoré sa podľa mňa stáva na US scéne TOP /spolu so sublabelom Seeing Red Records/. Niektorí poznáte spoluprácu RDR s EU labelmi ako Testimony Records či Raw Skull Records, po novom ale aj ISP spolu so Seeing Red u titulu Intoxicated. Je to pre kapelu rozhodne fajn, pretože jej napredovaniu to určite pomôže. Druhou rovinou môjho prekvapenia je fakt, že kapelu má na svedomí samotný šéfino Redefining Darkness Records a Seeing Red Records Thomas Haywood spolu s niekoľkými známymi excelentnými hudobníkmi. Hoci materiál nejaký čas schovávali v šuflíku, dnes je vyvrhnutý na scénu a ja som si istý, že v nej poriadne zamieša kartami. Kto ma poznáte, dobre viete, že sa snažím EP-čkám vyhýbať, pokiaľ to teda ide. No u HUMANITY IS CANCER som presvedčený, že je veľmi správne, že sa vyvlieklo z death metalovej maternice a hoc v ukrutnej bolesti, prišlo na svet a dotyky zakrvavených prstov lekárov ihneď pocítili jeho elektrizujúcu silu a pompézny charakter. DEATH METAL! Žáner, ktorý ovplyvnil život mnohých… a mnohých ešte bude. Žáner, ktorý obvykle znamená celoživotnú púť, pokiaľ si človek dokáže správne vybrať a neobklopí sa priemerom či dokonca podpriemerom.

V kontexte tejto myšlienky sú diela ako je toto EP doslova vybuchujúcou sopkou a riffy, ktoré zvierajú môj mozog, sú tak silné a húževnaté, že sa z toho zovretia vlastne ani nechcem vymaniť. EP znie typicky americky, čo mi veľmi vyhovuje, pretože to najlepšie z Cannibal Corpse, Morbid Angel, Monstrosity či Deicide sa počúva naozaj dobre, pokiaľ je to prispôsobené chuti ďalších tvorcov death metalových riffov. Striedanie rýchlych úsekov, nekonečná energia prelievajúca sa z growlu do apokalyptických hovorených verzií, neskutočné skreče na bicích, rytmické slučky… kokos, nejdem sa tejto brutality nabažiť. Samotný pekelný zvuk skladieb povýšili toto dielo na úroveň prekvapení roka 2020 a aj po produkčnej stránke si to zaslúži absolutórium. Humanity Is Cancer má všetko, čo od death metalu očakávam a čo na ňom milujem. Záhrobnú melódiu, brutálny riff, rýchlosť s dobrou technikou, poriadne hrubý hlas a veľa doplnkov vytvárajúcich záhrobnú atmosféru… Bola by obrovská chyba toto EP nemať a ja odmietam takú chybu urobiť. Toto je totiž pre mňa jedno z TOP death metalových diel v tomto roku, ktoré vyšlo priamo z vnútra človeka!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *