TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Dcéry rockovej hudby – Tarja a Amy

Mali sme tu punkerky či rockerky od časov hippies až po dnešný punk rock, tak prečo si nedať aj opernú metalistku a gothičku? Sľúbili sme bonusovú časť, v ktorej predstavíme naraz dve dámy. Nech sa páči.

Tarja Turunen

Ľadová kráľovná severu s ľubozvučným fínskym menom Tarja Soile Susanna Turunen Cabuli sa narodila 17. augusta 1977 v meste Kitee. Už v šiestich rokoch sa začala venovať zborovému spevu a učiť hrať na klavír. Klasický spev študovala na hudobnej akadémii a keď mala osemnásť, kamarát Tuomase jej ponúkol spoluprácu na jednom akustickom projekte. A keď sa k nim pridal gitarista Emppu, vznikla v roku 1996 skupina Nightwish. V nej sa spojili dve Tarjine lásky – klasická hudba a metal. 

Už o rok vydali debutový album Angels Fall First, no väčší úspech mal ďalší – Oceanborn. Album sa stal platinový, kapelu vyniesol až na vrchol a speváčka sa začala objavovať nielen na titulkách rôznych časopisov, ale aj na vysokých priečkach rebríčkov menujúcich speváčky roku. Po ňom si Tarja dala prestávku, aby si dokončila školu a zaspievala vo Fínskej štátnej opere pred vždy vypredaným hľadiskom. 

Dcéry rockovej hudby - Tarja a Amy

Dlho neoddychovala. Na začiatku nového tisícročia vydala s Nightwish album Wishmaster, potom Over The Hills And Far Away, Century Child a po albume Once nasledovalo najväčšie turné, aké zažili. Popri tom Tarja stihla koncertovať aj s fínskymi opernými umelcami po Južnej Amerike či Európe a začať nahrávať sólový vianočný album. 

Prišiel rok 2005 a s ním aj jej koniec v kapele. Chalani ju vyhodili, údajne kvôli komerčnému prístupu a neúcte k fanúšikom. Šepká sa však, že k tomu viedli dlhodobé spory medzi členmi skupiny a Tarjinym manažérom. Ten je zároveň jej manžel, s ktorým má dcéru Naomi. Na poste speváčky ju nahradila Švédka Anette Olzon. Tak sa Tarja vybrala sólovou dráhou a po vianočnej doske Henkäys Ikuisuudesta (Dych večnosti) vydala album My Winter Storm. V ňom sa v spojení s klasickými prvkami nachádza skôr symfonický rock ako metal. Na treťom albume What Lies Beneath, pri ktorom sa postavila aj do úlohy producenta, pritvrdila a na niektorých koncertoch turné ju sprevádzal živý orchester. Zatiaľ posledný album Colours In The Dark jej vyšiel len v tomto roku. 

Speváčka sa snaží neustále svoj (už aj tak neskutočný) hlas zdokonaľovať, hodiny jej dáva argentínska speváčka Marta Blanco. Tarja si všetky hodiny nahráva, aby mohla chyby a nedostatky spätne konzultovať. A že sa jej snaha vypláca, dokazuje aj umiestnenie medzi 50 najpredávanejšími ženskými sólistkami.

Amy Lee

Amy Lynn Lee, dnes rozpoznateľná hlavne vďaka typickým šatám z viktoriánskeho obdobia, prišla na svet 13. decembra 1981. Okrem brata a dvoch sestier mala aj mladšiu sestru, ktorá vo veku troch rokov zomrela na neidentifikovateľnú chorobu a Amy pre ňu neskôr zložila piesne Hello a Like You. V deviatich rokoch začala hrať na klavír, v jedenástich už napísala prvú pieseň a keď sa po častom sťahovaní jej rodina usadila v Arkansase, mohla začať vznikať skupina Evanescence.

V mládežníckom tábore sa zoznámila s gitaristom Benom Moodym, ktorý ju počul hrať pesničku od Meat Loaf, v roku 1995 založili skupinu a už o mesiac hrávali v kníhkupectvách a kaviarňach. Vydali tri EP, po nich prišiel debutový album Fallen s obrovským hitom My Immortal a vyhrali cenu Grammy v kategórii Najlepší nový umelec. Keď Ben kapelu opustil kvôli rozdielom v tvorbe a nahradil ho gitarista kapely Cold Terry, Amy povedala: „Konečne sme kapela. Nie len ja, Ben a zopár ďalších hodených dokopy.“

Dcéry rockovej hudby - Tarja a Amy

Po albume The Open Door sa Amy dostala do bodu, kedy nevedela, čo ďalej. Turné s kapelou na ňu pôsobilo monotónne a uvažovala nad sólovou kariérou. Nakoniec ostala s kapelou a vydali tretí album Evanescence. Počas živého vysielania v roku 2007 Amy oznámila, že ju jej dlhoročný priateľ, terapeut Josh Hartzler, požiadal o ruku. V máji toho roku sa vzali a Amy uviedla, že už je oficiálne pani Amy Hartzler. 

Speváčka pracovala aj na hudbe k filmu Narnia, no štúdio ju odmietlo, vraj je príliš temná a epická. Producenti sa neskôr vyjadrili, že Amy o zloženie hudby nikdy nežiadali a neplánovali použiť žiadnu nahrávku od Evanescence. Tiež sa stala americkou predsedníčkou kampane s účelom poskytovať osvetu o epilepsii, pretože touto chorobou trpel aj jej mladší brat. A aj keď patrí k špičke najsexi rockeriek, sama tvrdí, že by sa nikdy neodhalila na koncerte alebo neurobila niečo podobné, len aby zaujala. Podľa nej, celebrity, ktoré používajú sex na to, aby zaujali, len predávajú lži.

Máte obľúbenú rockerku, ktorú sme v našom seriáli nespomenuli? Napíšte nám a možno niečo vymyslíme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *