TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Dcéry rockovej hudby – Suzi Quatro

Ako na šachovnici nesmie chýbať dáma, tak by sa rocková scéna nezaobišla bez rockeriek. Prvá rocková speváčka, krstná mama punku, štvornásobná držiteľka Grammy, prvá basgitaristka, ktorá sa stala hlavnou rockovou hviezdou, prvá čisto dievčenská rocková kapela, najkontroverznejšia žena v rockovej histórii a druhá najsexi speváčka rocku. To sú naše rockové kráľovné.

4. Suzi Quatro

Dcéry rockovej hudby - Suzi Quatro
Dcéry rockovej hudby – Suzi Quatro

Nájde sa niekto, kto by nepoznal hity ako Stumblin’ In či If You Can’t Give Me Love? Za nimi nestojí nik iný ako basgitaristka, speváčka, rozhlasová moderátorka a herečka s taliansko-maďarskými koreňmi Susan Kay Quatrocchio so svetoznámym umeleckým menom Suzi Quatro. 

Narodila sa 3. júna 1950 v Detroite do katolíckej, silne hudobne založenej rodiny. Otec Art bol istý čas džezovým hudobníkom, brat Michael od hudby tiež nemal ďaleko a Suzi už ako 14-ročná založila so svojimi sestrami Patti, Arlene a Nancy dievčenskú kapelu Pleasure Seekers. Odmalička sa učila hrať na piano a bicie, ovplyvňoval ju Elvis Presley, no sama sa naučila hrať na gitare a basgitare, na ktorú hrala aj v Pleasure Seekers a vystupovala pod menom Suzi Soul. Vydali dva single, zmenili názov kapely na Cradle a chvíľu potom na Suzi natrafil producent Mickie Most, ktorý mal vlastné vydavateľstvo RAK Records.

Podľa prezidenta Elektra Records som sa mohla stať druhou Janis Joplin. Mickie Most mi ponúkol cestu do Anglicka a urobil zo mňa prvú Suzi Quatro

Mickie prišiel na koncert Cradle na naliehanie Suzinho brata Michaela, ktorý bol manažérom kapely a Mickie, tak ako všetci v hudobnom priemysle, hľadal rockerku, ktorá by nahradila prázdne miesto po smrti Janis Joplin. O Suzi mali záujem aj ľudia z Elektra Records. Neskôr povedala: „Podľa prezidenta Elektra Records som sa mohla stať druhou Janis Joplin. Mickie Most mi ponúkol cestu do Anglicka a urobil zo mňa prvú Suzi Quatro.“

Jej prvý singel Rolling Stone sa stal populárnejším len v Portugalsku. Väčší úspech jej priniesli ďalšie single Can The Can alebo Devil Gate Drive, pretože na nich už spolupracovala so skladateľskou dvojicou Nicky Chinn a Mike Chapman. O jej prvom albume Suzi Quatro, ktorý kritici neprijali dobre, napísali v Rolling Stone ako o „nutnom začiatku“. Celkovo mala väčší úspech v Európe a Austrálii, kde bol jej album Rock Hard platinový, ako v domácej Amerike. Aj napriek tomu, že jej turné po USA podporil Alice Cooper.   

Dcéry rockovej hudby - Suzi Quatro

Spolu jej od roku 1973 do roku 2011 vyšlo 15 albumov, z ktorých je Suzi… And Other Four Letter Words jej najobľúbenejší, If You Knew Suzi s najväčším komerčným úspechom, pretože obsahoval Stumblin’ In či If You Can’t Give Me Love, Quatro najúspešnejší v rebríčkoch a In The Spotlight zatiaľ posledný. 

Popri hudobnej kariére nezanedbávala osobný život. V roku 1976 sa vydala za gitaristu Lena Tuckeya, s ktorým vychovala dcéru Lauru a syna Richarda Leonarda a kúpila zámoček obkolesený vodnou priekopou. V ňom Suzi žila s deťmi a vnúčatami až do roku 2008. Medzitým sa v roku 1992 s Lenom rozviedla a o rok na to si zobrala koncertného promotéra Rainera Haasa. 

Okrem rockovej hviezdy sa preslávila aj ako herečka v úlohe basgitaristky Leather Tuscadero v televíznej šou Happy Days. Túto rolu jej režisér seriálu ponúkol iba preto, že videl jej plagát v izbe svojej dcéry. Neskôr dostávala menšie roly v iných seriáloch a zahrala si v muzikáli Annie Get Your Gun. Svoj hlas prepožičala postavičke v seriáli pre deti, ale aj rádiu BBC v šou Rockin’ With Suzi Q a neskôr Wake Up Little Suzi.

V roku 2005 vyšiel o Suzi biografický dokument Naked Under Leather a o dva roky neskôr autorizovaná biografia Unzipped. V septembri tohto roku vyhlásila prípravu box setu 6 CD v jej nahrávacej spoločnosti CherryRed Records, na ktorom bude aj nový materiál. Nedáva si oddych ani od koncertovania a jednu zastávku si urobí aj 17. októbra v Brne.

Budúci piatok nás čaká darčekové balenie rockeriek – prvá čisto dievčenská rocková kapela The Runaways na čele s Joan Jett

Ďalšie časti seriálu

Janis JoplinPatti Smith, Pat Benatar, Joan JettCourtney LoveHayley Williams

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *