TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Čo všetko ste (ne)vedeli o skupine Garbage

Americká alternatívna skupina GARBAGE vznikla vo Wisconsine v roku 1993. Škótska speváčka Shirley Mason sa spojila s americkými hudobníkmi Dukom Eriksonom (basgitara, gitara, klávesy, perkusie), Steveom Markerom (gitara, klávesy) a Butchom Vigom (bicie, perkusie) a sformovali skupinu, ktorá má na konte celosvetovo predaných viac ako 17 miliónov nahrávok. 26. júna prídu do Serede a zahrajú svoj prvý koncert na Slovensku. Tak sa pozrime na niekoľko zaujímavých faktov o nich. 

 

Názov skupiny vznikol vďaka ich kamarátovi, ktorý im často hovoril, že ich hudba znie ako “garbage” (odpad). Sám Steve Marker povedal, že chceli robiť popovú hudbu a chceli ju robiť tak, aby znela čo najhoršie, ako sa dá.

 

Bubeník Butch Vig produkoval album Nevermind od Nirvany.

 

Na začiatku sa spojila mužská časť skupiny a rozhodli sa hľadať speváčku. Shirley si všimli vďaka skupine Angelfish, v ktorej spievala. Urobili konkurz, na ktorom síce Shirley nespievala najlepšie, no aj tak sa stala členkou Garbage.

 

Ich prvý album Garbage vyšiel v roku 1995 a predalo sa z neho viac ako 4 milióny kópií. Po vydaní albumu začali svoje ročné turné, väčšinou ako headlineri, niekedy však robili predskokanov skupine Smashing Pumpkins. 

 

V roku 2001 zložili pieseň The World Is Not Enough pre film James Bond. V roku 2006 bola táto pieseň zaradená do rebríčka Top 10 piesní vo filmoch James Bond.

https://youtube.com/watch?v=8C5NLfYdZaE

Počas ich hudobnej pauzy sa v roku 2005 Shirley objavila vo filme Terminator: The Sarah Connor Chronicles a má tak za sebou aj svoj herecký debut. Počas natáčania si Shirley dokonca vykĺbila lakeť pri bojovej scéne. 

 

V januári 2007 ukončili svoju 18-mesačnú hudobnú pauzu dobročinným vystúpením v Californii, vďaka ktorému boli vyzbierané finančné prostriedky na liečbu rakoviny pre miestne lekárske centrum.

 

Poznávacím znamením Shirley je výrazný červený rúž. V rozhovore pre Billboard povedala, že ju k tomu inšpirovala Marilyn Monroe.


Použité zdroje:
wikipedia.org, songfacts.com, kewthemusic.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *