TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

10 najšpinavších rozchodov v rockovej hudbe – Stone Temple Pilots

Rockovú skupinu možno prirovnať k romantickému vzťahu. Hudobníci sa stretnú, vzplanú vášne, povestná chémia zabezpečí porozumenie a prvotná iskra sa premení v žiarivý plameň, ktorý poháňa skupinu vpred.
Niektoré vzťahy, podobne ako tie hudobné, vydržia desaťročia, iné sa rozpadnú, keď čaro opadne. Sú však aj také, ktoré končia bolestivým rozchodom plným súdnych žalôb, urážlivých odkazov prostredníctvom médií a niekedy dokonca lietajú päste.
Pozrite si 10 najbolestivejších rozchodov vo sférach rockovej hudby. Jednotlivé časti seriálu budeme uverejňovať každý týždeň, na ďalší rozchod sa teda tešte už na budúci piatok.

9. Stone Temple Pilots

10 najšpinavších rozchodov v rockovej hudbe - Stone Temple Pilots
10 najšpinavších rozchodov v rockovej hudbe – Stone Temple Pilots

V skupine snáď nie je nič horšie ako problematický člen. Američania Stone Temple Pilots, pôsobiaci na scéne od roku 1986, by o tom určite vedeli veľa rozprávať.

Skupina pôvodne vznikla pod menom „Swing“ s členmi Scott Weiland za mikrofónom, bratmi Deanom (gitara) a Robertom (basa) DeLeo a bubeníkom Erikom Kretzom. Po krátkom čase však Dean odmietol hrať v kapele s názvom Swing a formácia sa premenovala na „Mighty Joe Young“ (čo tiež nie je práve najlepší názov).

Inšpirovaní nálepkami americkej značky motorových olejov STP sa štvorica muzikantov rozhodla používať názov Stone Temple Pilots.

Hneď prvý album ‘Core’ z roku 1992 dosiahol úspech medzi fanúšikmi, najmä skladbami ‘Sex Type Thing’, ‘Creep’, ‘Plush’ či ‘Wicked Garden’. Naopak, hudobní kritici neboli z tvorby STP nijak zvlášť nadšení a vyhlasovali o nich, že sú len dobrými „imitátormi grunge“. Čím viac kritiky zo strany médií prichádzalo, tým viac fanúšikov si kapela získavala.

Počas krátkeho turné predskakovali Rage Against the Machine alebo Megadeth. V januári 1994 boli STP čitateľmi magazínu Rolling Stone označení za najlepšieho nováčika, naproti tomu im hudobní publicisti dali ocenenie najhoršia novovzniknutá kapela. Negatívne hodnotenia zo strany kritikov prestali až v marci, keď STP získali Grammy za skladbu ‘Plush’.

Nasledovalo natáčanie albumu ‘Purple’, z ktorého vzišla fanúšikmi milovaná ‘Interstate Love Song’, veľké úspechy zaznamenali aj ‘Big Empty’ a ‘Vasoline’.

Vydanie tretieho albumu ‘Tiny Music… Songs from the Vatican Gift Shop’ prinieslo zásadnú zmenu v hudobnom štýle kapely. Glam rock a psychedelické prvky – to museli prekusnúť tí fanúšikovia, ktorí poznali „Pilotov“ ako rockerov a grungerov. Celkovo nebol ich nový počin prijatý dobre a dokonca ani turné na podporu albumu nemalo očakávaný úspech. Do toho všetkého sa pridali aj osobné problémy Weilanda, ako inak s drogami a zákonom.

Dôsledkom týchto neúspechov bola pauza, na ktorej sa členovia v roku 1997 dohodli. Scott a Dave Coutts následne sformovali skupinu ‘Talk Show’, ktorá vydala jeden album a ukončila činnosť. Počas tohto obdobia stihol ešte Weiland natočiť sólový album ’12 Bar Blues’.

V roku 1998 sa pauza pre Stone Temple Pilots skončila a muzikanti sa vrátili do štúdia, kde vznikol štvrtý album ‘No. 4’ – často označovaný ako návrat ku koreňom STP. Obzvlášť veľkému úspechu sa tešil singel ‘Sour Girl’.

O svojom údajnom vyhodení z STP som sa dozvedel dnes ráno z novín.

‘Shangri-La Dee Da’, piaty album z roku 2001, ktorý však nenadviazal na úspechy predošlého ‘No 4.’ Aj napriek tomu, že promo k albumu bolo silné najmä vďaka turné s Linkin Park a Godsmack, komerčný úspech sa nedostavil.

V roku 2002 sa šepkalo, že STP sú opäť v štúdiu a pracujú na novom albume, nebola to pravda. Namiesto toho prišla oficiálna správa, že skupina Stone Temple Pilots ukončuje činnosť s odvolaním sa na neustále konflikty medzi Weilandom a Deanom DeLeo.

Scott si zrejme potreboval zalepiť zlomené srdce a krátko po rozpade STP sa pridal k bývalým „gunsňákom“ Slashovi, Duffovi McKaganovi a Mattovi Sorumovi. Zostavu dotvoril gitarista Wasted Youth Dave Kushner. Velvet Revolver, ako si pätica začala hovoriť, vydala dva pomerne úspešné albumy, no nevydržalo im to dlho. V roku 2008 zasiahla fanúšikov správa, že Scott kapelu opustil – opäť pre nezhody s ostatnými členmi. Len na doplnenie, Velvet Revolver tvrdia, že sa nikdy nerozpadli a majú len pauzu, pričom hľadanie nového speváka pokračuje.

Iba mesiac po odchode z Velvet Revolver sa Stone Temple Pilots dali znovu dohromady a vyrazili na turné. V roku 2010 vyšiel šiesty album nazvaný veľmi jednoducho – ‘Stone Temple Pilots’.

Od tej doby sa na kapelu začal hrnúť jeden problém za druhým – nezhody medzi členmi, Scottova nezodpovednosť dostaviť sa na koncerty včas, problémy s drogami, hlasová neschopnosť zaspievať niektoré najväčšie hity v dôsledku čoho bolo niekoľko vystúpení zrušených.

27. februára tohto roku prišlo vyvrcholenie v podobe oficiálneho vyhodenia Scotta Weilanda z kapely. Hádky medzi členmi sa však neskončili, práve naopak, až vtedy vlastne poriadne začali. Obe strany sa dokonca hádali o to, či bol Scott vyhodený alebo sa vyhodil sám.

„O svojom údajnom vyhodení z STP som sa dozvedel dnes ráno z novín. Nie som si celkom istý, ako môžem byť vyhodený zo skupiny, ktorú som založil, viedol a pre ktorú som vytvoril najväčšie hity. Ale to je už téma pre právnikov, aby sa tým zaoberali,“ vyhlásil Weiland krátko po svojom vyhodení.

Následne na to povedal pre americké médiá, že z STP vyhodený nebol, stále je frontmanom a kapela sa podľa jeho slov „nikdy nerozpadla“ a celá táto aféra o rozpade bol iba marketingový ťah na podporu predaja vstupeniek na turné. Nič z toho, samozrejme, nebola pravda, Scott sa zrejme len snažil zmierniť svoje utrpenie.

„Piloti“ v máji oznámili, že novým spevákom sa stal Chester Bennington z Linkin Park, čo bola pre Scotta definitívna rana pod pás. Nasledovali súdne žaloby – STP žalujú Weilanda za to, že sa označuje za frontmana kapely a naďalej na svojich sólo vystúpeniach spieva ich songy (čo znie pomerne absurdne, pretože práve Scott je autorom väčšiny z nich), Weiland zasa žaluje STP za používanie mena na čele s Benningtonom.

Momentálne sú koncertne aktívni aj STP aj Weiland, pričom ak sa pôjdete pozrieť na obe vystúpenia, budete počuť rovnaké skladby, raz z úst Chestera, potom v podaní Scotta. V prvom prípade čakajte narvanú halu, v tom druhom len pár návštevníkov…

Žaloby oboch strán majú právnici stále na stole, súdne spory medzi Stone Temple Pilots a ich pôvodným spevákom Scottom Weilandom teda ešte neboli uzavreté.

Ďalšie časti seriálu

Guns N’ Roses, The Everly Brothers, The Police, The Clash, Oasis, Deep Purple, Rage Against The Machine, Pantera, Pink Floyd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *