TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Zo zákulisia najväčších hitov Bryana Adamsa

Už len mesiac aj kúsok nám ostáva do štvrtého koncertu BRYANA ADAMSA na Slovensku. V Košiciach 8. októbra určite nevynechá zo setlistu svoje najznámejšie hity. My máme pre vás pár zaujímavostí, ktoré sa s týmito skladbami spájajú.

(Everything I Do) I Do It For You (1991)

Skladba, ktorú všetci poznáme najmä z filmu O Robinovi Hoodovi. Bola napísaná špeciálne pre tento film asi za hodinu. Aj keď vo filme hrala len počas záverečných tituliek, ide o jeden z najúspešnejších singlov v histórii. Dostal sa na prvé miesta rebríčkov v tridsiatich krajinách. V britskom singlovom rebríčku sa na prvom mieste udržal šestnásť týždňov, čo je historický rekord. Nomináciu na Oscara skladba nepremenila na ocenenie, ukradla jej ho pieseň z rozprávky Kráska a zviera.  

Have You Ever Really Loved A Woman (1995)

Tretí z obrovských hitov, ktoré Bryan Adams napísal pre filmy. Druhý bol All For Love pre Troch mušketierov (naspievaný s Rodom Stewartom a Stingom), Have You Ever Really Loved A Woman sa objavil vo filme Don Juan DeMarco s Johnnym Deppom. Za flamenco gitaru je tu zodpovedný  Španiel Paco De Lucia. Vo filme možno skladbu počuť celkovo trikrát.  Aj táto pieseň bola nominovaná na Oscara, no cenu jej vyfúkla Colors Of The Wind z rozprávky Pocahontas. 

Heaven (1984)

Aj táto skladba sa objavila vo filme. Snímka A Night In Heaven však nebola ani zďaleka vysoko hodnotená. Zato Heaven bola hitom nielen v Bryanovom podaní v 80. rokoch, ale aj vo verzii DJa Sammyho z roku 2002. Bryan bol nadšený z jej tanečnej verzie a že ju všetci milujú, podľa neho je vždy zaujímavé počuť, ako iní ľudia interpretujú niečiu hudbu. K piesni natočili dva videoklipy – jeden (s televízormi v budove namiesto ľudí) v novembri 1984 a druhý v marci 1985. Ten druhý, už so živými ľuďmi a príbehom, bol nominovaný na cenu MTV Music Video Award.  

Run To You (1984)

Táto skladba bola pôvodne napísaná pre kapelu Blue Oyster Cult, tá ju však odmietla a po nej aj .38 Special. Najskôr ju nechcel ani Bryan, no keď jej demo zahral producentovi Bobovi Clearmountainovi, použili ju na album Reckless a bola prvým singlom z tejto dosky. Klip k Run To You režíroval Steve Barron, ktorý robil aj video k Billie Jean pre Michaela Jacksona. Na MTV Music Video Award bol nominovaný v piatich kategóriách.

Summer Of ‘69 (1984)

V roku 1969 mal Bryan 9 rokov. Číslo v názve nie je odkazom na rok, ale metafora pre sex. Veľa ľudí neznalých textu si myslí, že v prvej vete spieva I had my first real sex dream (Mal som svoj prvý skutočný erotický sen) namiesto I got my first real six-string (Dostal som svoju prvú „šesťstrunku“-gitaru). Pri písaní textu sa inšpirovali niektorými veršami zo skladieb Juke Box Hero od Foreigner, Thunder Road od Brucea Springsteena a I Want To Hold Your Hand  od The Beatles. Pôvodný názov piesne bol Best Days Of My Life. Práve táto skladba a celý album Reckless z Bryana Adamsa urobili hviezdu. A prieskum z roku 2009 zistil, že Summer Of ’69 je v Británii najobľúbenejšou letnou piesňou všetkých čias.


Použité zdroje:
Foto: ew.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *