TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Zmena (kapely) je život #4

Keďže dnes máme ten Štedrý deň, aj náš seriál sa hudobne obtrie o vianočné obdobie. Muzikantov prepojíme ich účinkovaním v azda jednom z najväčších a možno aj jednom z najoriginálnejších projektov vo svete rocku.

 

„V osemdesiatych rokoch sa mi podarilo navštíviť Rusko. Ak niekto z vás niekedy videl Sibír, tak vie, že je neuveriteľne krásna, ale aj rovnako neuveriteľne krutá a nemilosrdná. Jediná vec, ktorú majú jej obyvatelia spoločnú a ktorá ňou prechádza v relatívnom bezpečí, je Transsibírska magistrála. Život tiež môže byť neuveriteľne krásny, ale aj neuveriteľne krutý a nemilosrdný, a vec, ktorú máme spoločnú a prechádza ním v relatívnom bezpečí, je hudba. Aj tieto slová producenta Paula O’Neilla (pracoval s kapelami ako Aerosmith, AC/DC či Scorpions) boli možno inšpiráciou pre vytvorenie tak trochu vianočnej superkapely TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA (TSO) v roku 1996. Jeho pôvodným zámerom bolo vydať šesť progrockových opier, trilógiu s vianočnou tematikou a možno jeden či dva bežné albumy. Ale človek mieni… V tejto kapele sa doteraz vystriedala viac než stovka rôznych rozprávačov, rockových i klasických hudobníkov, rockových aj popových spevákov, televíznych hercov, ale aj muzikálových spevákov a hercov z Broadwayu, medzi ktorými zažiarila aj niekdajšia superstáristka Gabriela Gunčíková.

 

TSO má na konte šesť štúdiových albumov, jeden soundtrackový album, jednu kompiláciu, jeden živák a dve EP. Albumy obsahujú ich vlastné skladby, ale aj prearanžované koledy a diela autorov klasickej hudby. Tiež majú za sebou dve európske turné a z vlaňajšku aj titul headlinera festivalu Wacken Open Air. Od roku 2008 každoročne usporadúvajú zimné turné naprieč Amerikou, ktoré prebieha aj tento rok od polovice novembra a bude trvať do konca decembra. Pútavá koncepcia týchto fenomenálnych predstavení je plná nápaditých kulís, efektov a projekcií, úžasných výkonov muzikantov, spevákov, hercov i rozprávačov. Pravé rockové Vianoce ožívajú na pódiách s kapelou Trans-Siberian Orchestra.

 

Z toho obrovského množstva ľudí, ktorí stoja za spomínaným projektom, sa dnes pozrieme na päť pánov, ktorí zapadajú do témy nášho seriálu. 

Jon Oliva

Zmena (kapely) je život #4
Zmena (kapely) je život #4

Jon Oliva, spevák, skladateľ a multiinštrumentalista, ktorý stál spolu s Paulom pri vzniku TSO. Spoznali sa ešte počas Jonovho účinkovania na poste speváka a klávesáka, neskôr vokalistu v kapele SAVATAGE. Túto americkú heavymetalovú kapelu založil Jon spolu s bratom Crissom. Kapela si prešla ťažkým obdobím, keď Crissa zabil opitý šofér, ale Jon sa rozhodol, že na počesť svojho brata kapelu udrží pri živote. Jon kapelu ale nakoniec aj tak opustil. Oficiálnym dôvodom bolo, že sa chce viac venovať svojej rodine a iným projektom. Kapela vyhlásila „prestávku“, ktorá trvala až do roku 2014, kedy ohlásili koncert na festivale Wackern Open Air 2015 spolu s kapelou TSO. Odvtedy Savatage naživo nezahrali, ale oficiálne sú stále aktívni.

 

Ďalšou kapelou, kde Jon účinkoval, bola kapela DOCTOR BUTCHER, ktorú vraj založili Jon s Chrisom Cafferym po desiatich fľašiach Jacka Danielsa. Kapela vydala iba jeden album. Nebol to dôsledok toho, ako kapela vznikla, ale Jonovho zlého zdravotného stavu a vtedajších problémov s alkoholom a drogami. Po zotavení Jon založil kapelu, ktorá prerobila a znova nahrala staré skladby Jona a jeho nebohého brata s príznačným názvom JON OLIVA’S PAIN. Spočiatku to bol vlastne projekt obsahujúci čisto Jonove sólové nahrávky. Po čase sa ale k nemu pridali bývalí členovia kapely Circle II Circle, kapela sa stala plnohodnotnou a svoju prvú šou odohrala na spomienkovom koncerte za Jonovho brata. Kapela vydala štyri štúdiové albumy a oficiálne je stále aktívna. Jon vydal aj jeden sólový album Raise The Curtain a hosťoval vo viacerých kapelách ako napríklad Avantasia, Kamelot alebo Elvenking. 

Jeff Plate

Zmena (kapely) je život #4
Zmena (kapely) je život #4

Bubeník kapely Savatage, ktorý putoval s Jonom aj do kapiel Doctor Butcher a TSO. V roku 2006 Jeff nahradil v kapele METAL CHURCH predošlého bubeníka, ktorý svoju kariéru ukončil kvôli cukrovke. Odvtedy prešlo desať rokov a Jeff má s kapelou Metal Church na konte štyri štúdiové albumy, posledný ešte čerstvý z marca tohto roku s názvom XI. Jeff v roku 2009 založil kapelu MACHINES OF GRACE, ktorá vydala iba jeden rovnomenný album a odvtedy sa sporadicky ukáže na nejakom tom festivale alebo koncerte. 

Al Pitrelli

Zmena (kapely) je život #4
Zmena (kapely) je život #4

Gitarista z Berklee, ktorý sa ukázal v množstve skvelých kapiel. Z nich určite musíme spomenúť jeho účinkovanie s ALICEOM COOPEROM, z ktorého vzišlo aj live DVD Alice Cooper Trashes The World a aj to, že bol členom legendárnej kapely ASIA, s ktorou nahral dva albumy AquaAria. Počas turné k druhému z týchto albumov Al kapelu opustil. S TSO neprerušil spoluprácu počas celého pôsobenia kapely a v rovnakom čase, ako s touto kapelou začal spolupracovať, bol aj gitaristom kapely Savatage. Z tej ešte pred vyhlásením pauzy stihol odísť, aby sa stal gitaristom po boku Davea Mustainea v kapele MEGADETH. S touto kapelou vydal jeden štúdiový album The World Needs A Hero a aj ich prvý živý album Rude Awakening. 

Paul Morris

Zmena (kapely) je život #4
Zmena (kapely) je život #4

Klávesákovi, ktorý študoval klavír, poväčšine jazzový, zmenil život jeden telefonát. Bobby Rondinelli Paulovi zavolal, aby sa zúčastnil ako hráč na klávesové nástroje prvého sólového turné speváčky DORO. Paul sa uchytil, a tak bol požiadaný, aby nahral klávesy aj na album Rare Diamonds, ktorý spája to najlepšie z tvorby kapely Warlock a prvých dvoch sólových albumov Doro. Onedlho zas hľadal klávesáka Ritchie Blackmore, a tak mu Paul poslal svoju nahrávku a pošťastilo sa. Stal sa klávesákom kapely RAINBOW. Nahral s nimi album Stranger In Us All a je spolutvorcom hitu Black Masquerade. S Rainbow Paul prežil niekoľko turné a to bolo všetko. Opäť sa na rockových pódiách objavil až v tribute kapele OVER THE RAINBOW s Ritchieho synom. Hrať tribute sa Paulovi asi zapáčilo, pretože dodnes je aktívnym členom vraj jednej z najlepších tribute kapiel Bon Joviho s názvom SLIPPERY WHEN WET.

Mats Levén

Zmena (kapely) je život #4
Zmena (kapely) je život #4

Švédsky spevák, ktorý rovnako zahviezdil v množstve kapiel a projektov. Mats začal svoju kariéru, ako to už býva, v kapele so svojimi priateľmi. Capricorn ale nežal žiadne úspechy. Mats pokračoval v kapelách Swedish Erotica, Treat či tribute kapele AB/CD (asi netreba hovoriť, že to bola tribute kapela legendárnych AC/DC). Už vyspievaný Mats konečne dostal veľmi zaujímavú príležitosť. Spoluprácu nadviazal s gitaristom YNGWIEM MALMSTEENOM. Nahral s ním album Facing The Animal a vyrazili spolu na turné. Neskôr bol Mats požiadaný, aby sa stal spevákom kapely AT VANCE. S nimi nahral dva veľmi úspešné albumy.

 

Potom sa opäť presunul do ďalšej úspešnej kapely. Mats sa stal súčasťou zoskupenia THERION. Nahral s nimi dva albumy a odspieval turné, ktoré trvalo rok a pol a malo veľký úspech. To malo za následok, že Mats sa objavil ešte aj na albume Gothic Kabbalah a na ďalšom turné kapely. Okrem toho spolupracoval napríklad s kapelami Kurx, Candlemass, Crucified Barbara, Wisdom či Apocalyptica. Zaujímavosťou je, že Mats spolupracoval minulý rok so slovenskou kapelou TRISTANA. S touto kvalitnou metalovou kapelou Mats odspieval koncerty na letných festivaloch v štyroch slovenských mestách. 

Toľko k dnešným rockerom, ktorých spája zaujímavý projekt Trans-Siberian Orchestra. Možno ďalší tip na skvelú hudbu, ktorá sa dá počúvať aj cez vianočné obdobie, pokiaľ chcete počúvať vianočné skladby a svoj obľúbený rock zároveň. Piata časť nášho seriálu príde na Silvestra, dovtedy v pokoji sviatkujte. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *