TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Zmena (kapely) je život #7

METALLICA. Čo viac dodať? Názov kapely už asi každému hovorí veľmi veľa za ňu samú. Azda predsa len dodáme, že dnešných štyroch rockerov bude spájať práve táto kapela. Ale to ste už asi pochopili aj sami.

Robert Trujillo

Zmena (kapely) je život #7
Zmena (kapely) je život #7

Štvrtý a zároveň aj súčasný basák kapely Metallica sa zviditeľnil už svojím účinkovaním v thrashmetalovej kapele SUICIDAL TENDENCIES. Do tejto kapely sa dostal Robert v takom čase, že sa hneď a zaraz objavil v promo videách k albumu Controlled By Hatred / Feel Like Shit… Déjá Vu, a to aj napriek tomu, že basu na tento album nenahrával. Kolovala však aj fáma, podľa ktorej bol Robert na albume iba uvedený pod iným menom. V kapele sa zdržal do polovice deväťdesiatych rokov, kedy sa kvôli rôznym dôvodom začala rozpadávať a Robert už nebol súčasťou comebacku, ktorý prišiel onedlho. V tom čase so spevákom Suicidal Tendencies pracoval aj na projekte s názvom INFECTIOUS GROOVES. V tejto kapele hrajúcej experimentálny metal s prímesou funku Robert zotrval aj po odchode zo Suicidal Tendencies.

 

Ale pridal sa aj k ďalšej kapele. Od roku 1996 do roku 2003 bol členom sólovej kapely OZZYHO OSBOURNEA, s ktorou nahral album Down To Earth, a tiež sa zúčastnil prerábania nahrávok Blizzard Of OzzDiary Of Madman. To, že Robert nanovo nahrával basové linky pôvodne nahrané Bobom Daisleym, sa v tom čase stalo predmetom mnohých kontroverzných debát. Kamarát od Ozzyho Zakk Wylde Roberta zapriahol do práce aj vo svojej kapele BLACK LABEL SOCIETY, s ktorou nahral ich tretí štúdiový album 1919 Eternal. V tomto istom čase sa sformovala aj ďalšia kapela, v ktorej vzniku mal Robert prsty. Boli, respektíve sú to MASS MENTAL?, ďalšia experimentálna kapela, ktorá skombinovala metal s funkom, ragga a hip-hopom. Kapela vydala len jediný štúdiový album How To Write Love Song a postupne sa rozpadla. V roku 2013 ale prišiel nečakaný comeback, keď kapela zahrala koncert s kapelou TENACIOUS D a odvtedy každý rok niekoľko koncertov odohrajú.

 

Prišiel rok 2003 a Robert sa stal členom kapely Metallica po troch mesiacoch urputného hľadania. Ale ako sa hovorí, trpezlivosť ruže prináša, Robert je členom kapely dodnes a má s ňou na konte dve štúdiovky vrátane najnovšej Hardwired… To Self-Destruct. Okrem množstva hudobných skúseností Robert zapára sem-tam aj do herectva a producentstva, ale s gitarou a basou mu to ide určite najlepšie. 

https://youtube.com/watch?v=y3PS17WLx0M

Jason Newsted

Zmena (kapely) je život #7
Zmena (kapely) je život #7

Narodil sa v hudobníckej rodine a v tom najlepšom slova zmysle ho to poznačilo. Od deviatich hral na gitaru, neskôr na basovú gitaru a prvou „veľkou“ kapelou, v ktorej hral Jason práve na basu, bola kapela FLOTSAM AND JETSAM, s ktorou nahral iba ich prvý štúdiový album Doomsday For The Deceiver. Napísal na tento album aj väčšinu textov. Z kapely rýchlo odišiel hlavne kvôli tomu, že potom sa stal súčasťou kapely Metallica, kde nastúpil na miesto zosnulého Cliffa Burtona. Nie že by sa Jasonovi v Metallice nedarilo, ale chcel sa viac povenovať svojmu projektu s názvom ECHOBRAIN. Ostatní členovia ale odmietli ročnú prestávku, ktorú Jason navrhol. Preto sa rozhodol z kapely odísť. Echobrain fungovali zhruba päť rokov a vydali tri albumy.

 

Jasona v Metallice nahradil spomínaný Robert a Roberta bolo treba nahradiť zasa u Ozzyho. Tak prečo si neprehodiť garde? Jason sa na krátku dobu stal členom Ozzyho kapely a odohral s ňou Ozzfest, na ktorom vtedy vystupoval aj so svojou ďalšou kapelou VOIVOD. Tak sa stal Jason členom druhej veľkej thrashovej štvorky, lebo kým sú Metallica, Slayer, Anthrax a Megadeth uznávaní ako veľká svetová thrashová štvorka, Voivod sú spolu s kapelami Sacrifice, Annihilator a Razor označovaní za veľkú thrashovú štvorku Kanady. Jason nahral s kapelou tri albumy.

 

Okrem toho si zahral so superkapelami ROCK STAR SUPERNOVA a WHOCARES a počas doby, keď si liečil vážne zranenie ruky (snažil sa zachytiť padajúcu hlavu – čo by hudobník neurobil pre svoj aparát) sa pustil do maľovania obrazov. Neskôr si založil sólovú kapelu NEWSTED, v ktorej okrem basy a textov zobral na seba aj spev, a vlani sa pustil do akustického projektu JASON NEWSTED AND THE CHOPHOUSE BAND. 

Kirk Hammett

Zmena (kapely) je život #7
Zmena (kapely) je život #7

Človek radený medzi top gitaristov na celom svete s tvárou, ktorá sa asi všetkým spája s kapelou Metallica. Kirk je v kapele od roku 1983, čo znamená, že s ňou má na konte nespočetné množstvo vystúpení a všetky nahrávky, ktoré kapela vydala počnúc debutom Kill ‘Em All.

 

A predsa bolo niečo predtým, ako sa Kirk pridal k Metallice. Tým sa nemyslia lokálne kapely z jeho mladosti. Ako šestnásťročný založil a niekoľko rokov bol členom thrashovej kapely EXODUS. Kapelu vraj pomenoval podľa rovnomenného bestselleru Leona Urisa, ktorý sa preslávil hlavne písaním historickej fikcie. S kapelou Exodus Kirk nahral iba demá 1982 DemoDie By His Hand, ale môžeme pokojne povedať, že kapele naštartoval hviezdnu kariéru. Fungujú s menšími prestávkami dodnes a nahrali desať štúdiových albumov. Na tom poslednom z roku 2014 s názvom Blood In, Blood Out si Kirk zahral sólo v skladbe Salt The Wound.

 

Okrem niekoľkých ďalších hosťovaní, produkovaní a podobných hudobných záležitostí, sa Kirk pustil aj inou cestou. Napísal knihu. Tá vyšla v roku 2012 a volá sa Too Much Horror Business. Je to v podstate zdokumentovanie Hammettovej zbierky hororových memorabílií. Kirk je totiž obrovským fanúšikom tohto žánru. „Toto je môj darček všetkým ostatným hororovým nadšencom, ktorí sú presne ako ja. Bola vytvorená s láskou ku všetkým hororovým postavám a filmom, ktoré ma previedli detstvom až do dospelosti a stále ma bavia.“ Kirk má aj vlastný festival pre fanúšikov hororu s názvom Kirk Von Hammett’s Fear FestEvil, kde si okrem zaujímavých hostí a besied môžete vypočuť aj skvelú živú hudbu. Na prvom ročníku v roku 2014 vystúpili napríklad Exodus a Death Angel (ktorým Hammett produkoval demo). S týmito kapelami si Kirk rovno aj zahral. V roku 2015 pozíciu headlinera obsadil Meshuggah.

Dave Mustaine

Zmena (kapely) je život #7
Zmena (kapely) je život #7

Mohli by sme vôbec túto časť uzavrieť lepšie? Americký muzikant, spevák, skladateľ, textár, príležitostne herec, spoluzakladateľ kapiel Metallica a MEGADETH a sem-tam aj „politický glosátor“ a „konšpirátor“. Dúfajme, že to nikto nevzal nejak osobne a poďme k Daveovi pekne poporiadku.

 

Pre nás Slovákov to možno vyznie ako vtipná zhoda náhod, ale Musaineová prvá bola PANIC. Samozrejme, myslíme kapelu. Kapela nefungovala dlho a sprevádzala ju aj tragická udalosť, keď sa hneď po druhom koncerte pri autonehode zabili bubeník a zvukár. Kapelu opustil, aby sa stal členom kapely Metallica v roku 1981 a zotrval len dva roky, kým ho nahradil Kirk. Dave musel kapelu opustiť hlavne kvôli vtedajším problémom s drogami a alkoholom a z nich vyplývajúcemu agresívnemu správaniu.

 

Metallica bola už síce minulosťou, ale Dave nelenil a šiel ďalej svojou cestou. Založil kapelu FALLEN ANGELS, ktorá fungovala naozaj len veľmi krátko. Potom už prišla kapela Megadeth a tá žne úspechy na svetových pódiách dodnes. Na konte už majú o päť štúdioviek viac ako Metallica a poslednú rovnako z minulého roku s názvom Dystopia.

 

Dave v roku 2005 založil svoj vlastný putovný rockový festival s názvom Gigantour, ktorý pomenoval podľa obľúbenej rozprávky z detstva. Festival mal zatiaľ päť ročníkov, posledný v roku 2013. Na festivale vystupovali napríklad Dream Theater, Fear Factory, Arch Enemy, Lacuna Coil, Opeth, Children Of Bodom, In Flames a ďalší. K jeho politickým debatám sa vyjadrovať nebudeme, ale ešte môžeme spomenúť, že Dave, ktorý vyrastal ako jehovista, sa počas stretnutí anonymných alkoholikov stal silno veriacim kresťanom. Od tej doby kapela Megadeth nevystupuje na žiadnych koncertoch a festivaloch, kde by sa dala vidieť po boku kapiel, ktoré sú označované za blackmetalové alebo satanistické. Dave taktiež odmieta ďalej hrávať niektoré skladby z druhého albumu Peace Sells… But Who’s Buying?, pri ktorých skladaní bol vraj inšpirovaný čiernou mágiou a okultizmom, ktorým sa venoval ako tínedžer. Jednou z takých skladieb je napríklad The Conjuring, ktorú ste od roku 2001 určite nepočuli na žiadnom živom vystúpení kapely Megadeth. 

Ak vás dnešná prevažne thrashová časť nezaujala, budúci týždeň sa zameriame na rockerov, ktorých nebude spájať konkrétna kapela, ale fantastické texty, závratné rýchlosti a ukrutné spevácke výšky power metalu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *