TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Zaujímavé piesne, ktoré boli scoverované. Niektoré dokonca viackrát

Do tohto zoznamu sa dostalo len zopár naozaj vydarených kúskov, ale určite ich tu ešte veľa chýba. Niektoré pesničky tak rezonujú nielen v ušiach poslucháčov, ale i hudobníkov, pretože jedna nesmrteľná skladba sa scoverovala viackrát a dokonca v rôznych hudobných štýloch. My ponúkame rockové a metalové prevedenia niektorých nesmrteľných a notoricky známych pesničiek. Niektoré z nich nešli od pôvodnej verzie až tak ďaleko.

Mother North – Ethereal Blood (originál Satyricon)

Kultová skladba sa pôvodne nachádza na treťom albume Nemesis Divina Satyricon z 90tych rokov. Pred pár rokmi vyšla jeho reedícia, ale ešte skôr stihla kapela Ethereal Blood scoverovať nesmrteľnú „matku sever“ a treba povedať, že veľmi podarene.
Určite sa nájde ešte zopár interpretov, ktorí si túto obľúbenú pieseň zobrali na paškál.
 

Dust in the Wind – Scorpions (originál Kansas)

Nemeckí priekopníci Scorpions v počiatku roku 2001 podstúpili niekoľko akustických šou v portugalskom Lisabone. Medzi ich repertoár sa dostala pesnička od legendárnych Kansas, ktorí najväčšiu slávu dosiahli v 70tych a 80tych rokoch.
Pesnička Dust In The Wind sa dostala aj na album od Scorpions pod názvom Acoustica. 

No Time To Cry – Cradle of Filth (originál Sisters of Mercy)

Tento vydarený a omnoho živelnejší cover vyšiel na albume Bitter Suites To Succubi (2001) od anglických Cradle of Filth. Pôvodná tanečnejšia pesnička pochádza z roku 1985.

One Rode to Asa Bay – Mystic Circle (originál Bathory)

Keď vznikla táto pesnička v 90tych rokoch, skladateľ Quorthon ju venoval spisovateľovi C. Deanovi Anderssonovi. Názov Asa Bay v pesničke pochádza zo pseudonymu Asa Drake, ktorý používal Andersson v niektorých svojich dielach.

Quorthon zložil Asa Bay ako odpoveď na pokresťančovanie v Škandinávii. Objavila sa na albume Hammerheart (1990).

Diamonds & Rust – Judas Priest (originál Joan Baez)

Judáši scoverovali túto pôvodne folkovú akustickú baladu do heavy metalovej smršte. Joan Baez sa vyjadrila, že bola prekvapená z tohto prevedenia, ale páčilo sa jej.

Turn the Page – Metallica (originál Bob Seger)

Je trochu prekvapujúce, že Metallica mohla ešte trošku pritvrdiť rockovú pesničku a viac ju roztočiť. Metallica vo videoklipe Turn The Page poňala prezentáciu príbehu slobodnej matky, ktorá sa s dcérou predáva za peniaze.
Turn the Page vyšla v podaní Metallicy ako prvý singel z ich coverového albumu Garage Inc. (1998). Na rebríčku Billboard sa držala nepretržite 11 týždňov. 

Bela Lugosi´s dead – Opera IX (originál Bauhaus)

Skladba, ktorá sa považuje za prvú gothicko-rockovú nahrávku uzrela svetlo sveta v auguste 1979. Divoké 70te roky v Británii priniesli kapele Bauhaus, ktorá vznikla na punkových základoch, popularitu tejto nesmrteľnej skladby. Neskôr pesničku o Belovi Lugosim, ktorý bol predstaviteľom Draculu vo filme, scoverovalo viacej kapiel nielen tvrdšieho razenia, vrátane Sepultury, Nine Inch Nails alebo Opery IX.

High Hopes – Nightwish (originál Pink Floyd)

Pôvodne táto pieseň s hlbokým posolstvom vyšla v zlatých 90tych rokoch vtedy už dobre známej kapely Pink Floyd na albume The Division Bell (1994).
Do parády na scoverovanie High Hopes vzalo viacej interpretov, medzi nimi aj Nightwish, ktorý sa s ňou prvýkrát prezentovali hneď v live verzii.

Beautiful People – Soulfly (originál Marilyn Manson)

Marilyn Manson vydal „nádherných ľudí“ ako titulnú pesničku na albume Antichrist Superstar (1996). Skladateľsky sa na nej podieľal vrátane Mansona aj Twiggy Ramirez. Názov Beautiful People pochádza z rovnako nazvanej knihy od Marilyna Bendera. V 60tych rokoch tento literárny autor rozobral vo svojom diele kultúru krásy, ktorá sa už vtedy dotýkala módy a politiky. 

Dream On – Ronnie James Dio & Yngwie Malmsteen (originál Aerosmith)

Koncom 90tych rokov si vokalista Dio a gitarista Yngwie zobrali na paškál Dream On, ktorý pôvodne vyšiel v 70tych rokoch. Obaja hudobní mágovia prizvali k sebe ďalších zdatných hudobníkov, aby pesničku o nádeji a snoch prezentovali vo svojom prevedení a určite je to veľmi vydarené.

Dream On bola uvedená medzi 500 najlepších piesní v Rock ´n´rollovej sieni slávy. Časopis Rolling Stones ju zaradili medzi 500 najlepších skladieb všetkých čias. 

Painkiller – Death (originál Judas Priest)

Pesnička vyšla na rovnomennom albume Judas Priest v roku 1990. Do tvrdšieho šatu ju odel Chuck Schuldiner o pár rokov neskôr ako poslednú pesničku na poslednom albume od Death Sound of the Perserverance.
Pesnička hovorí o postave, ktorá je hrdinským kyborgom, ktorý zachraňuje ľudstvo pred záhubou – Painkiller. Slovo by sme mohli preložiť ako „zabijak bolesti.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *