TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Týždeň v minulosti – 23. február – 1. marec

Ak ste niekedy rozmýšľali, čo sa stalo v tento týždeň, ale o pár rokov či desaťročí dozadu, máme pre vás niekoľko historických medzníkov na hudobnej scéne.

23. február

1965 – The Beatles začali na Bahamách natáčať film A Hard Day’s Night pod pracovným názvom Eight Arms To Hold You.

1978 – Sid Vicious a Nancy boli v New Yorku zatknutí za držanie drog.

1998 – Všetci členovia kapely Oasis dostali doživotný zákaz lietania so spoločnosťou Cathay Pacific Airlines kvôli hrubému a nechutnému správaniu počas letu z Hong Kongu do Perthu.

24. február

1969 – The Jimi Hendrix Experience odohrali svoj posledný britský koncert v živote. Konal sa v Royal Albert Hall.

1976 – Greatest Hits od The Eagles bol prvý album, ktorý získal od R.I.A.A. ocenenie platinový. Nová cena znamenala predaj jedného milióna kópií albumu a dvoch miliónov kópií singla.

1992 – Na Havaji mali svadbu Kurt Cobain a Courtney Love, ktorá bola v tom čase už tehotná. Kurt sa ženil v pyžame, pretože bol vraj príliš lenivý obliecť si smoking. Na svadbe sa zúčastnil aj Dave Grohl.

25. február

1956 – Elvis Presley mal svoj prvý národný hit I Forgot To Remember To Forget.

1972 – Led Zeppelin prvýkrát hrali na Novom Zélande. Do Aucklandu sa na nich prišlo pozrieť 25 tisíc fanúšikov, čo je najväčší počet fanúšikov na koncerte v celej histórii ostrova. Z Wellingtonu sa mohli na koncert priviezť špeciálnym vlakom. Počas koncertu bolo vraj kapelu počuť až do vzdialenosti piatich míľ.

2004 – The Rolling Stones sa stali najvýnosnejším hudobným interpretom, keď v roku 2003 zarobili na turné Forty Licks 212 miliónov dolárov. V zozname za nimi na druhom mieste skončil Bruce Springsteen a na treťom The Eagles.

26. február

1965 – Gitarista Jimmy Page vydal sólo singel She Just Satisfies, na ktorom spieva aj hrá na všetky nástroje okrem bicích.

2005 – Manželka gitaristu Status Quo Ricka Parfitta bola prevezená do nemocnice po pokuse o samovraždu. Keď si v nedeľných novinách prečítala, že ju údajne Rick podvádza, podrezala si zápästie. 

27. február

1972 – Jimmy Page sa na koncerte Led Zeppelin v Sydney ukázal bez brady, ktorá mu rástla od leta 1970.

1977 – Keitha Richardsa zatkli v Toronte za držanie drog s úmyslom predaja po tom, čo u neho našli takmer 30 gramov heroínu. Hrozilo mu sedem rokov väzenia a kaucia bola stanovená na 25 tisíc dolárov.

2007 – Pete Doherty bol žalovaný veterinármi po tom, čo sa v britských novinách objavila fotka, ako na výlete s priateľkou Kate Moss v ZOO v Burford Oxfordshire hodil tučniakom jointa.   

28. február

1966 – Sto fanúšikov sa zabarikádovalo v Cavern Clube v Liverpoole ako protest proti jeho zatvoreniu. Klub mal dlh viac ako 10 tisíc libier.

1976 – Paul Simon vyhral Grammy v kategórii Album roka za Still Crazy After All These Years. V ďakovnej reči povedal: „Chcel by som poďakovať Steviemu Wonderovi, že tento rok nevydal album.“

1985 – Vo veku 38 rokov umrel David Byron, spevák kapely Uriah Heep. Dôvodom bola epilepsia a ochorenie pečene.  

1. marec

1969 – Jim Morrison bol obvinený z oplzlého a lascívneho správania, keď na koncerte v Miami údajne publiku ukázal svoj penis. Bol odsúdený na osem mesiacov verejných prác. Počas odvolacieho konania voči rozsudku umrel v Paríži.

1994 – Nirvana odohrala svoj úplne posledný koncert. V hale v Mníchove počas koncertu vypadol prúd, a tak kapela zahrala improvizovaný akustický set vrátane coveru od The Cars My Best Friend’s Girl.

1997 – Fanúšik Mötley Crüe prehral súd s kapelou. Tvrdil, že počas ich koncertu v New Jersey bol nenapraviteľne poškodený jeho sluch. Sudca mu povedal, že keď sedel pred pódiom, vedel, aké riziko podstupuje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *