TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Tribute Fest sa podaril. V Rači zneli svetové kapely

Začiatkom augusta sa v račianskom amfiteátri uskutočnil festival, ktorý v našich končinách nemá v podobe open-air akcie obdobu. Debutový ročník Tribute Festu, ktorý sa zameral výhradne na prezentáciu prevzatej tvorby veľkých svetových hudobných legiend zaznamenal úspech a pozitívne prijatie z radov fanúšikov tvrdších rockových a metalových žánrov. Na jednodňovom festivale pod holým nebom vystúpilo na jednom pódiu päť dobre zohraných revivalových kapiel. Organizátori, okrem hudobného programu, pre návštevníkov v areáli amfiteátra pripravili bohatú ponuku stánkov s občerstvením, takže žiadne dlhé rady sa napriek početnej účasti návštevníkov nekonali. Z ponuky za zmienku stojí grilovaný býk a skvelé lokálne craftové pivo.

Areál sa pomaly plnil už od tretej hodiny poobede a presne o štvrtej hodine popoludní prerušilo ticho pred búrkou hromové burácanie. Našťastie pohľad na polojasnú oblohu dážď nenaznačoval, jednalo sa o hudobné intro prvého účinkujúceho programu. Reč je o AC/DC revival Bratislava, skrátene uvádzanej ako BAC/DC, na čele s „dánskym Brianom Johnsonom“ Clausom Dreboldtom, ktorý si počas svojej energiou sršiacej šou odbehol s mikrofónom aj do hľadiska medzi rozpohybovaných návštevníkov. Hudba kapely AC/DC na úvod festivalu v podaní chalanov z BAC/DC nasadila latku kvalitného hudobného zážitku na vysokú úroveň.

Tribute Fest
BAC/DC, Tribute Fest

Po BAC/DC ovládlo slnkom zaliaty amfiteáter burácajúce trio Mötherhööd, ktorého hlasom je jeden z organizátorov festivalu Michal Beňák. Nadšencov tvrdšej rock ‘n’ roll-ovej muziky potešili ikonickými skladbami žánru. „Overkill“ v podaní Lojza Horníka za bícimi, barmana legendárneho Randal Clubu a držiteľa titulu Master Bartender, znel skutočne nadupane, takže pocta hudobnej legende Lemmy-mu Kilmister-ovi sa určite vydarila. Fanúšikovia si užívali koncert výdatne, aj priamo pred pódiom. Prídavok „Emergency“, ktorý kapela rada hráva prišiel bez zbytočných špekulácií. Po koncerte Mötherhööd si organizátori pripili na úspech festivalu so šampanským.

Tribute Fest
Mötherhööd, Tribute Fest

Po prvých dvoch kapelách sa žéner akcie posunul bližšie k čistokrvnému metalu. Introdukcia „The Ecstasy of Gold“ od zosnulého skladateľa Ennia Morriconeho uviedla, rok a pol nehrajúcu, štvoricu Intrepid, ktorej idolmi sú zase americkí thrash metaloví velikáni a súčasť „Veľkej štvorky“ Metallica. Spevák Igor Petráš síce zapustenou bradou nebol podobný originálnemu spevákovi Jamesovi Hetfieldovi, opakom bol ale jeho hlas. Avšak bicman Gabriel „Gabo“ Szelle bol bubeníkom Larsom Ulrichom priam dokonalým. Trikrát počas vystúpenia dal frontman divákom na výber, či chcú „pomalšiu alebo rýchlejšiu“ skladbu. Odpoveď bola vždy rovnaká, rýchlejšiu. Pri hlasovaní bol za pomalšiu skladbu vždy jediný človek – bubeník Gabo. Kapela zvolila playlist zameraný skôr na skladby s populárnejším dosahom. Prídavkom bol symbolicky cover song – Die die my Darling pôvodne od amerického zoskupenia Misfits.

Tribute Fest
Intrepid, Tribute Fest

Skladba Doctor, doctor od kultovej britskej kapely UFO tradične predznamenáva radosť z blížiacej sa heavymetalovej udalosti. Scéna, pomaly sa ponárajúca do temna, patrila hlavnému bodu večera – návšteve z Maďarska, ostrieľanej kapele Iron Maidnem. Táto partička brázdi európske pódiá už štvrť-storočie a rozhodne to bol od organizátorov správny ťah s výberom hlavnej hviezdy celej akcie. Pódium mala kapela ozdobené britskými vlajkami a dvomi bannermi na stojanoch s maskotom Iron Maiden, Eddiem, v „Aces High“ a „The Trooper“ prevedení. Spevák Zoltán Kiss sa pri skladbách „The Trooper“ a „Fear of the Dark“ aj tematicky obliekal. Pri „The Trooper“ bol v červenej vojenskej uniforme a mával ďalšou britskou vlajkou. Neskôr, pri „Fear of the Dark“, sa obliekol do čierneho kabáta s klobúkom a zobákovitou maskou držiac svietiaci lampáš. Spevák si svojou charizmou a hlasom rýchlo získal publikum, s ktorým počas vystúpenia šikovne interagoval. Ku koncu koncertu zaznela tiež skladba „Iron Maiden“, pri ktorej na pódium prišiel aj obrovský maskot Eddie v kazajke a reťaziach s odkazom na album „Piece of Mind“. Kapela svojím miestami až dychberúcim vystúpením dokonale uhasila smäd publika po skutočne plnohodnotne audio-vizuálnej šou. Koncert Iron Maidnem ostane v pamäti cca 600 návštevníkov, ktorí si našli cestu do račianskeho amfiteátra určite nadlho.

Tribute Fest
Iron Maidnem, Tribute Fest

Na záver Tribute Festu organizátori zvolili kapelu, ktorej hudba má síce záberom menší dosah na masy fanúšikov ako je tomu u gigantov Metallica, či Iron Maiden, no o to viac je cenená jej unikátnosť a zložité kompozície, ktoré boli vo svojej dobe prevratné. Pozmenená zostava bratislavskej štvorice s novým názvom Together as One, oživila na open-air pódiu americkú death metalovú legendu Death. Kvalitné muzikantské prevedenie náročných skladieb spolu s perfektne nasvietenou scénou doplnilo atmosféru jedinečného hudobného zážitku. V polovici koncertu bolo pred areálom amfiteátra vodičom motorky poškodené odparkované BMW, čo si vyžiadalo krátke prerušenie vystúpenia organizátorským oznamom, na čo kapela vzápätí nadviazala songom „Suicide Machine“. Nezabudli ani na slávnu pieseň „Lack of Comprehension“ z albumu Human (1991). Po poslednej skladbe spevák Rado Gardian poďakoval organizátorom Michalovi Beňákovi a Eve Uhrovičovej za zrealizovanie festivalu, ktorý aj s odstupom dní určite hodnotíme ako vydarený. Kapely začínali svoje vystúpenia na minútu presne, čo len podčiarkuje profesionalitu zvolených interpretov. Pre pártychtivých účastníkov festivalu pokračovala zábava ďalej na oficiálnej afterpárty s DJ-om v Randal Clube.

Tribute Fest
Tribute Fest

Zdroj: Tribute Fest, Foto: Denis Kollár

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *