TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

TOP 10 songov, z ktorých kričí NO!

Nie, nie a ešte raz nie. Pre tých jazykovo zdatnejších aj no alebo nein. Čo prinútilo rockové hviezdy vykrikovať také negatívne slovo? Po výbere Top 10 songov, z ktorých kričí YES!, vám prinášame desiatku najlepších z tých záporných.

10. Ringo Starr – No no song

Začíname s country melódiou od bývalého člena The Beatles z roku 1974. Odmieta v nej marihuanu najlepšiu z celej zeme, vraj to už nefajčí. O niekoľko rokov neskôr pre jeden magazín povedal, že on, Hoyt Axton (autor skladby) a Harry Nilsson (spieva vokály) sa nedržali toho, o čom spievajú a No no song robili s najväčším jointom a obrovskou fľašou Jacka Danielsa. 

9. The Guess Who – No sugar tonight (New mother nature)

Legenda vraví, že Randy Bachman, gitarista The Guess Who, kráčal po ulici v Berkeley v Kalifornii, keď stretol pár tvrdo vyzerajúcich bikerov. Zrazu pri nich zastalo auto, vystúpila z neho žena a začala kričať na jedného z nich, že ju nechal samu doma s deťmi celý deň. Pri nasadaní do auta ešte zakričala: „And one more thing, you’re getting no sugar tonight!” Randymu tá veta tak vŕtala v hlave, že na nej postavil pesničku. 

8. Bruce Springsteen – No surrender

Bruce poukazuje na silu rocku, teda že ľudia pri ňom mladnú. „I’m ready to grow young again.” Núti nás bojovať proti rezignácii voči starobe. A že to ide, dokazuje skackaním po pódiu aj po šesťdesiatke. Preto si to opakujte každé ráno pred zrkadlom ako mantru: „No retreat, no surrender!“ – „Žiadny ústup, žiadne vzdávanie sa!“

7. The Stooges – No fun

The Stooges si raz tak jamovali, hrali predpunkové rytmy, do ktorých Iggy Pop improvizoval slová inšpirované skladbou Johnnyho Casha „I Walk The Line“. A tak vznikla táto óda na nudu a frustráciu, ktorá ovplyvnila neskorší punk s Ramones na čele.

6. The Beatles – No reply

Ide údajne o prvý song z pera Johna Lennona, ktorý rozpráva celý príbeh. Je o dievčine, ktorá sa tvári, že nie je doma a neodpovedá na telefonáty, aj keď John ju videl v okne. Inšpiráciu našiel v hite Silhouettes z roku 1957: „I had that image of walking down the street and seeing her silhouetted in the window and not answering the phone.”

5. Brian Wilson – Caroline, no

Balada, ktorá zaistila Brianovi v hudobnom priemysle individuálne miesto. Síce ju nájdeme na albume Beach Boys Pet Sounds, no kredity za ňu pripadajú Wilsonovi, ktorý ju ako singel vydal pred vydaním albumu, pretože bol jediný z kapely, kto sa na nej podieľal. Pôvodný názov bol “Carol, I Know”, no Brian to prepočul ako Caroline, No. Nakoniec sa rozhodli, že nový názov viac sedí k povahe pesničky. 

4. Led Zeppelin – No quarter

Skladba s mysterióznymi zvukmi, ktorá počas ich turné skvelo slúžila na predvádzanie klavírnych zručností Johna Paula Jonesa. „No quarter“ nie je myslené ako „žiadny štvrťák (štvrťdolár)“. Je to vojenská fráza znamenajúca „žiadne zľutovanie“.  

3. The Rolling Stones – No expectations

Slová piesne „You heart is like a diamond, you throw your pearls at swine and as I watch you leaving me, you pack my peace of mind“ sa zdajú ako predpoveď smrti gitaristu The Rolling Stones Briana Jonesa, ktorého našli mŕtveho v bazéne pri jeho dome 10 rokov po nahratí No expectations. Mick Jagger sa vyjadril, že osobité, ťahavé gitarové časti boli jeho posledným významným prínosom pre kapelu.

2. Alice Cooper – No more Mr. Nice Guy

Jedna z najviac hardrockových skladieb od Alice Coopera je odkazom tým, ktorí veria všetkému, čo sa v novinách dočítajú o jeho osobe. Nemenej známy je aj cover tejto pesničky od Megadeth z roku 1989. 

1. The Zombies – Tell her no

Čo iné môže byť na prvom mieste, ak nie klenot šesťdesiatych rokov, v ktorom sa asi šesťdesiatkrát opakuje „no, no, no, no,…“? Klávesák Rod Argent napísal túto skladbu ako prosbu pre priateľa, aby odolal jeho priateľke, ktorej monogamia veľa nehovorí. A všetko bude fungovať, ak neprestane hovoriť „no, no, no, no,…“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *