TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Slipknot – masky a ich vývoj (2. časť)

V prvej časti sme si povedali i ukázali históriu masiek piatich členov SLIPKNOT od #0 po #4, teda od Sida Wilsona po Jima Roota. Teraz dokončíme zvyšok, preto začneme číslom #5 Craigom Jonesom a skončíme pri najčerstvejších členoch, ktorí nemajú čísla, ale keby ich mali, boli by #9 a #10.

#5 Craig Jones

Pôvodne náhradný gitarista za Donnieho Steelea, nakoniec klávesák. Takto postupoval v Slipknot Craig. Úplný opak veľkohubého Coreyho Taylora, tichý a záhadný Craig, sa nikdy, čo sa masiek týka, nedal prehliadnuť. Jeho prvou maskou, ak sa to tak vôbec dá nazvať, boli nohavičky, ktoré si jednoducho natiahol na hlavu. Potom si ale zohnal ochrannú prilbu, do ktorej nabil množstvo dlhých klincov a navrch primontoval baterku.

 

Helma sa neskôr zmenila na bondage masku, z ktorej stále trčali klince pripomínajúce ježka alebo dikobraza a na ústach mal zips. V Jonesovom prípade bol zips na ústach znamením jeho tichej povahy. Ak počas rozhovorov náhodou dostal nejakú otázku, jednoducho zatvoril zips, čím dal jasne najavo, že odpovedať nebude.

 

Ako v niektorých predchádzajúcich prípadoch ani v Craigovom sa maska výrazne nemenila. Počas Vol. 3: (The Subliminal Verses) sa akurát tak zmenila veľkosť klincov, ktoré v nej mal nabité. Inak to stále bola iba bondage maska so zipsom na ústach. Pri All Hope Is Gone sa klince znova o niečo zväčšili a maska dostala viac metalický vzhľad, no princíp sa zachoval. Stále dikobraz, len viac pichľavý. A Craig nezmenil vzhľad masky ani pri poslednom albume. Stále zostal verný jej tradičnému vzhľadu, ktorý sa mu osvedčil.

#6 Shawn Crahan

Vekovo najstarší člen Slipknot, jeden z troch bubeníkov a ten, čo prišiel s nápadom nosiť masky. To je Shawn alebo ako ho každý pozná lepšie – Clown. Prvú masku klauna, ktorú použil, si kedysi dávno kúpil v obchode s halloweenskymi kostýmami. Mal vtedy pri sebe päťdesiat dolárov. Za ne mal kúpiť priateľke, čo bola s ním, obed, no on si zvolil namiesto toho si kúpiť masku klauna. Tá ho vyšla štyridsaťdeväť dolárov. Samozrejme, už viac nemal priateľku, no maska mu zostala. A urobila z neho legendu.

 

Zo Slipknot k Iowe sa Shawnova maska zmenila radikálne. Pokiaľ ste mali dojem, že Clown bol desivý už vtedy, omyl. Skutočná hrôza prišla v druhej fáze, kedy sa klasický klaun zmenil na nepoznanie. Pribudol pentagram vyrezaný cez celú jeho tvár, rohy a navrchu mu chýbal kus lebky, kde pretŕčal krvavý mozog. Jednoznačne jedna z najdesivejších, ak nie aj úplne najdesivejšia maska, ktorá sa kedy objavila v Slipknote.

 

Ďalším levelom hrôzy v Crahanovom podaní bola maska, ktorú používal počas Vol. 3: (The Subliminal Verses). Podstata klauna sa zachovala, no tentokrát vyzeral ako po operácii. Shawn si obmotal hlavu krvavými obväzmi a na nose mával červený klaunský nos. Po čase vrch obväzov zmizol, keďže Shawn si nechal narásť dlhé vlasy. A potom už vyzeral ako neľútostný masový vrah.

 

Tretia Shawnova maska bola vyrobená z ocele a ani náznakom nepripomínala tie predchádzajúce. Vôbec nepripomínala ľudskú tvár, čo bol Crahanov zámer. Tvorili ju kusy čiernej kože pozošívané hrubými švíkmi červenej a bielej nite. Podobne ako kolegovia i on použil zips na ústa, ale omnoho dlhší než tie ich. Pripomienkou toho, že stále ide o Clowna, bol kovoý klaunský nos. K tretej maske mal Shawn ešte jednu alternatívu, ktorou bola viac ľudsky vyzerajúca maska, no rovnako, ak nie aj viac desivá, keďže pripomínala plastikovú tvár bábiky, aká býva snáď len v najhorších nočných morách.

 

Pri .5: The Gray Chapter sa Crahan vrátil pri maske k tradičnejšiemu klaunovskému vzhľadu, ale desivosť sa nevytratila vzhľadom k tomu, že v jeho podaní klaun vyzeral skôr akoby ho prešiel kamión a každú chvíľu mal zomrieť. Takou perličkou je, že jedenkrát predsalen Crahan upustil od klaunovskej masky. V klipke ku skladbe Vermillion, kde v jednom momente všetci členovia kapely mali na tvári vlastné posmrtné masky.

#7 Mick Thomson

Ku Slipknotu sa dostal cez zakladajúcich členov Andersa Colsefniho, Donnieho Steeleho a Paula Graya vďaka tomu, že mali spoločnú záľubu v deathmetalovej kapele Body Pit. Za gitarou nahradil Craiga Jonesa. No a vzhľadom k tomu, že so Slipknot už nie je Jordison, Thomson je tak tretím najdlhšie zostávajúcim členom, čo zastáva post v Slipknot.

 

Mickovou prvou maskou bola hokejová maska, ktorú si kúpil v obchode. Nevzdal sa jej ani v druhej etape a zostala prakticky nezmenená iba s trochu viac metalickou farbou. A masku výrazne nezmenil ani pri Vol. 3: (The Subliminal Verses). Akurát že dostala o niečo nahnevanejší výraz v očiach. To, že masku nemenil, si odôvodnil tým, že ak človek vie, kým je, nepotrebuje sa meniť.

 

Verzia z All Hope Is Gone dostala ešte viac agresivity a desivosti, ale opäť princíp zostal rovnaký ako pri predchádzajúcich dvoch érach. Maska, ktorú Mick začal používať pri .5: The Gray Chapter, znova nie je oveľa iná než predchádzajúce. Pribudlo však na nej viac detailov, hlavne na čele a okolo očí, na ešte intenzívnejšie zdôraznenie agresivity.

#8 Corey Taylor

Nie pôvodný hlas kapely Slipknot, ale napriek tomu ten, pre ktorého ich všetci dobre poznáme a rozoznáme aj tam, kde je to takmer nemožné. Corey jednoznačne patrí medzi výrazné osobnosti metalového priemyslu, ale nielen pre svoj skvelý hlas. Rátať sa do toho dá i jeho poriadne podrezaný jazyk, pre ktorý si vyslúžil prezývku veľká huba.

 

Coreyho zhodnotenie, prečo nosia masky, vždy bolo a je, že to robia preto, aby sa ľudia sústredili na hudbu a nie na ich tváre. Jeho prvá maska mala textúru pripomínajúcu vrece a nevyjadrovala žiadnu emóciu. Z vrchu mu z nej trčalo množstvo dredov. Dredy mu zostali aj pri Iowe, akurát, že maska bola o niečo tmavšia než predchádzajúca. Bolo to obdobie, kedy Corey veľa pil a maska mala reprezentovať melancholický a temný podtón kapely.

 

Corey nezačal piť menej ani počas Vol. 3: (The Subliminal Verses). A vzhľad jeho masky sa úplne zmenil. Tmavá zdeformovaná tvár bez pokožky s mnohými sponkami, aby vôbec držala pohromade a k tomu dlhé farebné vlasy. Toto všetko malo byť reprezentáciou Coreyho vnútorného boja s démonmi, ktorý ňou zakrýval. V ére All Hope Is Gone síce už nebola na Coreyho maske žiadna deformácia, no stále ani žiadne emócie. Žiadne vlasy, iba hladký kus plastu, ktorý akoby mal prirastený k tvári. A nezobrazovala v podstate vôbec nič okrem strašidelnej prázdnoty. Preto bola desivejšia v porovnaní s ostatnými, ktoré síce mohli naháňať strach, ale aspoň zo zjavného dôvodu. Pri Coreym sa vám mohla poriadne pokrútiť psychika.

 

.5 The Gray Chapter v Coreyho pípade priniesol oveľa viac ľudskejšiu, takmer realisticky vyzerajúcu masku. A skoro by ani nebola nechutná či desivá, nebyť toho, že je z dvoch kusov, pričom hlavne na lícach sú rany a fľaky spolu so šrámami akoby od choroby.

Jay Weinberg

Najmladší člen zostavy, iba dvadsaťpäť – čoskoro dvadsaťšesť – ročný Weinberg, nahradil za bicími Joeyho Jordisona. Jay je synom Maxa Weinberga, dlhoročného bubeníka Brucea Springsteena, preto niet pochýb o jeho talente.

 

Jaya môžete v kapele výdať v dvoch rôznych maskách. Prvou z nich je husto textúrovaná maska pripomínajúca vrece ešte viac než prvá Coreyho a na jej čele je pentagram. Ako inak, na ústach má zips. Druhú masku má Jay na podobnom princípe. Je však čiernobiela a hustú textúru vidno iba na čele a lícach.

Alessandro Venturella

Alessandro v radoch Slipknot nahradil zosnulého basáka Paula Graya. Prišiel do kapely v rovnakom roku ako Wineberg, čiže 2014. Pôvodne ich ani jedného Corey neoznačoval za právoplatných členov kapely, len ako ľudí, ktorí s nimi hrajú. Ani len nezverejnili ich identitu, ale Venturella bol odhalený Metal Chapel News podľa jeho jedinečného tetovania na ľavej ruke, ktoré bolo vidieť vo videu k The Devil In I.

 

Neskôr, keď už Alessandro i Jay boli uznaní právoplatnými členmi kapely, bolo jasné, že budú mať masky, ale s ohľadom na ostatných bývalých členov dostali obaja rovnaké.

Teraz, keď už viete celú základnú – mali ich aj viac, ale vždy to boli iba variácie od spomenutých – históriu masiek Slipknot, ktorá sa vám páči najviac? Ktorá je pre vás osobne najlepšia, ktorá najhoršia a ktorá najnechutnejšia?


Použité zdroje:
Foto: teamrock.com, themetalresistance.cl, tumblr.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *