TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Samovraždy, vraždy alebo len hlúpe náhody? #10: Elvis Presley

Mohli by sme v tomto našom seriáli pokračovať donekonečna, keďže je veľa nejasností v prípadoch z tejto sféry. Ale skončíme pri okrúhlej desiatke, kde sme si pripravili niekoho špeciálneho. Samotného kráľa rock and rollu, ktorý podľa mnohých ešte stále niekde žije. Jedna z najväčších ikon dvadsiateho storočia, kráľ a článok vo vývoji nášho obľúbeného rocku. Taký bol Elvis Presley. Alebo stále je? Napokon, jeho smrť je opradená rôznymi ,,legendami“, a to aj štyridsať rokov od nej.

 

Elvis sa stal populárnym v roku 1956 so skladbou Heartbreak Hotel. Odvtedy jeho hviezda stúpala, až kým ho 16. augusta 1977 jeho vtedajšia priateľka Ginger Alden nenašla mŕtveho v kúpeľni jeho domu v Gracelande v Memphise v Tennessee. Presley ležal na podlahe tvárou dolu pri toalete. Bolo viac než očividné, že skolaboval v pozícii, kedy sedel a neboli nájdené žiadne známky toho, že by sa pokúšal bojovať o život alebo si zavolať pomoc. Ako príčinu jeho úmrtia určili infarkt.

 

Aj napriek tomu, že už pri nájdení nejavil žiadne známky života, ba dokonca bol modrý a studený, čo svedčilo o minimálne hodinu starom úmrti, záchranári ho odviezli do Baptist Memorial Hospital, ako to nariadil Presleyho osobný lekár doktor George Nichopoulos (čo je zaujímavé, pretože táto konkrétna nemocnica bola vzdialená od spevákovho bydliska až 21 minút, pričom Methodist South Hospital bola odtiaľ vzdialená iba 5 minút – išlo však o otázku diskrétnosti), kde sa pokúšali oživiť ho. Pravda, bolo to zbytočné, ale svoju snahu odôvodnili jednoducho. Vraj to urobili preto, lebo to bol Elvis, hoci bezprostredne po príchode na diktované miesto dvaja záchranári, ktorých Elvisova ochranka vpustila do domu, sotva spoznali mŕtvého muža v pyžame ležiaceho na podlahe kúpeľne. Napovedali im to až šedivejúce bokombrady.

 

V čase úmrtia Elvis trpel hneď niekoľkými rôznymi chorobami, ako sú vysoký krvný tlak, glaukóm, zväčšené hrubé črevo, poškodená pečeň, dýchavičnosť a veľkosť jeho srdca bola viac než dvojnásobná. Potom by veru nebolo žiadnym prekvapením, že dostal infarkt. Po toxikológii však došlo k inému záveru, a to, že sa predávkoval liekmi. Mal ich v tele hneď niekoľko rôznych. Patológovia však nenašli žiadne známky infarktu alebo mŕtvice. Nakoniec vyplávalo na povrch, že Elvis bol závislý na liekoch proti bolesti, ktoré mu doktor Nichopoulos predpisoval vo vyšších dávkach, než bolo povolené. Nichopoulos na súde priznal, že to tak bolo, ale zároveň sa vyjadril, že takýmto spôsobom udržiaval Presleyho ďalej od ilegálnych drog, ktoré sa predávali na uliciach a jeho závislosť bola ako tak kontrolovaná.

 

Napriek očividným faktom si mnohí ľudia vytvárajú rôzne konšpiračné teórie o tom, ako to vlastne v skutočnosti mohlo byť a veria, že Elvis by mohol ešte stále niekde žiť. Už by to bol poriadne starý pán a zrejme by ho bolo dosť ťažké spoznať, keby bolo niečo na tom pravdy, ale napriek tomu mnohí hlásia videnia tohto populárneho speváka.

 

Základom všetkých takýchto teórií je, že Elvis mal svoju smrť predstierať, aby mohol ďalej žiť anonymne a v pokoji bez slávy, ale hlavne pozornosti. Dôkazom na to má byť čierna helikoptéra, ktorá mala pristáť v Gracelande len niekoľko hodín pred tým, ako ukázali Elvisovo telo. Tá ho mala odviesť na Bermudy, kde sa mal usadiť po tom, čo ho unavila sláva.

 

Na základe veľmi podobnej teórie bol v roku 2002 natočený aj film Bubba Ho-Tep. V ňom Elvis nie je mŕtvy a jeho príbeh sa odohráva v starobinci vo východnom Texase, kde Elvis všetkých ostatných obyvateľov starobinca zachráni pred pomstychtivou múmiou. Samozrejme, to je totálna hlúposť, ale aj tu je vidno, že stavali práve na teórii stále žijúceho kráľa rock and rollu.

 

Dôkazom, že mnohí ľudia by boli najradšej, keby sa naozaj potvrdilo, že Elvisova smrť bola len fingovaná a on stále niekde žije, je aj fakt vzniku The Elvis Sighting Society, teda spoločnosti, čo videla Elvisa. Tú v roku 1989 vytvorili traja fanatikovia posadnutí touto hviezdou. Spoločnosť má za úlohu monitorovať a zaznamenávať videnia kráľa rock and rollu. Na rovnakom princípe existuje aj facebooková stránka.

 

Aby toho nebolo málo, podľa niektorých sa Presley mal dokonca objaviť vo filme z roku 1990 Home Alone, čo je vlastne aj u nás veľmi populárny Sám doma. Jeden bradatý muž v pozadí sa mal na neho nápadne ponášať. Okrem filmu jeho videnia boli hlásené napríklad v blízkosti jeho domu v januári tohto roka. Dnes by mal spevák 82 rokov a aj preto ho niektorí mali za bradatého chlapíka, ktorý sa vmiesil do davu zhromaždeného pri kráľovom bývalom dome.

Samovraždy, vraždy alebo len hlúpe náhody? #10: Elvis Presley

Je pán s bielou bradou vzadu 82-ročný Elvis alebo by fanúšikovia len chceli, aby ním bol?

V Škótsku zase mal istý Murray McHardy odfotiť Elvisovho ducha, ktorý sedel pri komíne domu, na ktorý mal McHardy výhľad z okna svojej spálne.

 

Samovraždy, vraždy alebo len hlúpe náhody? #10: Elvis Presley

Duch Elvisa v Škótsku alebo len fotomontáž?

Ale Elvisova smrť, to nie sú len údajné videnia starého kráľa rock and rollu v uliaciach ešte aj dnes. Existujú aj iné konšpiračné teórie. Predstieranie smrti sa u Elvisa spája napríklad i s mafiou. Presley mal nafingovať svoje úmrtie preto, lebo musel utiecť pred mafiou. Tvrdenie je uvedené v knihe Is Elvis Alive od Gail Brewerovej-Gorgiovej, ktorá pri písaní prešla tisícky dokumentov FBI. Na základe nich prišla k záveru, že Elvis bol americký hrdina, ktorý musel ísť do programu na ochranu svedkov.

 

Brewerová-Gorgiová síce tvrdí, že nevie, či je Elvis nažive ešte aj dnes, ale je si istá, že nezomrel 16. augusta 1977. Podľa jej zistení FBI Presleyho uvádzala ako agenta v utajení v roku 1976, kedy mal pomáhať organizácii infiltrovať sa do tajnej kriminálnej organizácie s názvom The Fraternity, teda bratstvo. V nej sa mali združovať vydierači. Elvis sa mal prihlásiť ako dobrovoľník, lebo miloval Ameriku a mal rešpekt voči FBI. FBI mali osloviť na túto úlohu Presleyho, lebo jeden z členov bratstva s ním zjavne mal vyjednávanie okolo predaju lietadla, ktoré Elvis vlastnil. Keď však organizácia zistila, že Presley bol krtko, FBI ho šupla do programu na ochranu svedkov.

 

Autorka knihy si skalopevne stojí za názorom, že Presley sa stiahol, lebo by ho boli zabili. Svoje odhodlanie podporuje aj faktom, že nevlastní ani jediný Elvisov album, ani žiadnu jeho biografiu a na základe toho tvrdí, že nebola pri zisťovaní faktov ovplyvnená citmi ako väčšina jeho fanúšikov. FBI sa však k celej veci odmieta vyjadriť a vo viac ako 760 zložkách, ktoré uverejnili a týkali sa speváka, sa nenchádzalo nič o tom, že by niekedy medzi rokmi 1956 a 1980 pomáhal FBI. Pravda, zložky na neho neexistujú preto, že by ho FBI niekedy vyšetrovala, ale pretože niekoľkokrát vyšetrovali prípady, kedy sa ho niekto pokúšal vydierať.

 

Odtajnené zložky hovoria iba o prípadoch vydierania speváka a zároveň ukazujú jeho obdiv na adresu FBI, o ktorých sa vždy vyjadroval iba v dobrom. Počas turné v roku 1971 mal dokonca navštíviť veliteľstvo FBI, kde vyjadril iba samé chvály a ponúkol im svoje služby, pokiaľ by ich bolo potreba. A hoci sa v zložkách spomína aj Presleyho lietadlo v súvislosti s dohodou so vzdušnými silami, podľa expertov v zložkách chýba dôkaz o tom, že by Elvis mohol byť nažive.

 

Inou zaujímavou verziou toho, že Elvis je nažive, je tvrdenie o jeho náhrobnom kameni. Elvisovo pravé meno znelo Elvis Aron Presley, pričom na náhrobnom kameni má zle napísané stredné meno ako Aaron. Niektorí špekulanti veria, že jeho stredné meno je zámerne vytesané zle, pretože bolo určitou formou tabu napísať mu ho správne, pokiaľ by mal byť stále nažive. Niektorí však tvrdia niečo iné. Vraj sám Elvis si počas života začal stredné meno písať radšej ako Aaron než Aron.

 

Každopádne, nech je ako chce, už v roku 1997 až 93% Američanov neverilo, že kráľ rock and rollu je živý. Napriek tomu dodnes existujú nadšenci, ktorí sú opačného názoru a stále sa snažia poháňať vpred rôznymi teóriami a ohláseniami, že ho niekde videli. Čo myslíte? Bol Elvis agent? Umrel či nie? Mohol by ešte niekde žiť? Alebo ste ho nebodaj sami niekde videli? Akákoľvek je pravda, navždy zostane legendou minimálne pre svoju revolučnú tvorbu v hudobnom priemysle.


Použité zdroje:
Foto: popsugar-assets.com, thesun.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *