TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Ponorte sa do nórskej mytológie s novinkou od Enslaved

Už len necelé dva mesiace nás delia od vydania nového albumu kapely ENSLAVED. Pomenovaný bude Utgard a vyjde 2. októbra cez vydavateľstvo Nuclear Blast. Progresívny black metal z Nórska sa rozrástol o nový singel Jettegryta a opäť ponúka náhľad do nórskej mytológie a folklóru. Videoklip sa natáčal na Islande, ktorý ponúkol kapele presne to, čo potrebovala na skompletizovanie audiovizuálnej stránky – nedotknutú prírodu, ľadovce a veľké vodopády.

Jettegryta v preklade znamená Kotol Obrov a odkazuje na prírodný fenomén, kde rieky, alebo všeobecne tečúca voda – počas dlhého časového obdobia – vyhĺbia cylindrické diery v pevnom horninovom podklade. V starom nórskom folklóre sú Jette/Jotun (obri) tvorcami týchto kotlov, v ktorých potom varia. Aj keď tieto prírodné úkazy na vulkanickom Islande neexistujú, je na ňom mnoho iných magických miest, ktoré by mohli viesť k tvorbe týchto kotlov obrami.“

O názve albumu: Utgard má pre nás nespočetne veľa významov: obraz, metafora, ezoterická lokalita, vlastné slovo a pod. – jednoducho má mnoho vrstiev a úrovní. Z nórskej mytológie vieme, že ide o zem, po ktorej chodia obri; kde bohovia Asgardu nemajú žiadnu moc; nebezpečná, chaotická a nekontrolovateľná oblasť, kde najviac cítiť šialenstvo, kreativitu, humor aj chaos. Album je cestou do tejto krajiny. Utgard nie je rozprávka, ale súčasť vašej mysle aj okolia tak, ako tomu bolo od počiatku ľudstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *