TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Nový album Znelo lesom od RAMCHAT už dnes

Čas plynie veľmi rýchlo a ani sme sa nenazdali a máme dátum 13/11/2020, kedy vychádza novinka pagan metalistov z Martina RAMCHAT. Hoci sa mal album pôvodne aj krstiť, z objektívnych príčin k tomu nemôže dôjsť. RAMCHAT ale makajú na 120% a album sa čoskoro dostane do vašich rúk.

RAMCHAT majú za sebou nemalé úspechy a ťažia zo svojich bohatých skúseností, ktoré nazbierali členovia kapely počas dlhých rokov aj vo svojich predošlých kapelách. Stovky koncertov, megawatty hodín strávených na pódiách či v štúdiách a skúsenosti, aké nie sú na domácej scéne práve bežné, ukázali, že chalani z kapely vedia, ako sa postaviť k svojim fanúšikom. Po dvoch úvodných minialbumoch Bes a Karpaty a regulérnych CD Atrana a Nepočaria! presne vedia, čo majú ich fanúšikovia radi a nič nenechali na náhodu. Novinka Znelo lesom je preto na scéne očakávaná, podobne ako udalosť, ktorá ho fyzicky prinesie do vašich rúk. Poprosil som Hiraxa o niekoľko jeho myšlienok, ktoré nás všetkých k novinke dostanú bližšie.

Ramchat prichádza s tretím albumom, ktorý sa v metalovej komunite všeobecne označuje ako prelomový. Aký je Tvoj pohľad na Znelo lesom, bude taký?

„To si skutočne netrúfam povedať. Každá kapela s novým albumom vždy verí, že prináša ľuďom pecku, prelomovú vec. No toto môže zhodnotiť len čas. My sme zložili piesne a ja som napísal texty, ktoré sme v danom období cítili. V tom sa nedá podvádzať, tvorba je len zrkadlo samotného tvoriteľa v dané minúty, keď sa otvoria stavidlá kreativity.“

Predchodcovia Atrana aj Nepočaria! sa stretli naozaj s výbornými ohlasmi. Vieš mi povedať, čo z minulého obdobia kapely vás najviac priblížilo k publiku a či z týchto skúseností chce RAMCHAT čerpať aj do budúcnosti?

„Podľa ohlasov fanúšikov asi najviac texty v dobrom spojení správneho mixu tvrdosti a melodiky piesní. Znelo lesom silne neodbočuje od našej predošlej tvorby, ale ani hudobne nestagnuje. Veď uvidíme, čo povedia poslucháči. Ohlasy na už zverejnené songy boli vynikajúce.“

Nový album Znelo lesom od RAMCHAT už dnes
Nový album Znelo lesom od RAMCHAT už dnes

Dá sa predpokladať, že Znelo lesom nevybočí z hudobnej koncepcie, čo vlastne naznačil aj singel Matka Zem. Aký je v kapele proces komponovania skladieb či vývoj lyrických tém? Je to Tvoj – Hiraxov rukopis, alebo Ti dokážu s tvorbou pomôcť aj chalani z kapely?

„Väčšinou riffov prinášam do kapely ja, ale každý si svoj part zdobí po svojom. Goldo je bubeník par excellence, rovnako každý z ostatku zostavy Ramchat je starý ostrieľaný harcovník. Texty píšem a spevové linky vymýšľam Walkimu ja, ale on má svoj originálny prejav, veľa vecí sa nakoniec upravuje na jeho výraz a sám prichádza s dobrými nápadmi, a to nielen v oblasti spevu. Už aj gitarista Viktor pochopil „náladu“ mojich riffov a smerovanie Ramchat, takže čoraz viac nápadov prináša aj on, aj keď tie jeho old school death metalové a grindcorové riffy mu často zamietam. Sú vynikajúce, ale nie pre našu bandu. No a čo sa týka aranžovania skladieb, to zostáva na mne, basákovi Richardusovi a Viktorovi. My traja upratujeme skladby do konečnej podoby a myslím si, že nevíťazí ego nikoho a vždy nachádzame spoločnú reč pre dobro konečného výsledku.“

Je niečo špecifické, na čo sa najviac pri vydaní novinky Znelo lesom tešíš? Niečo v čo veríš, že Vašich fanúšikov zasiahne priamo do sŕdc?

„Už nie som taký napichaný, ako keď som začínal v Editore, písal sa rok 1989 a my sme začali vydávať demáče a neskôr aj s Lunatic Gods cédečka. Teraz proste skladáme, vydávame a koncertujeme, tých očakávaní je čoraz menej. Muzika je droga na celý život.“

RAMCHAT diskografia
Mini CD „Bes“, 2013
Mini CD, „Karpaty“, 2014
Vinyl EP „Mor ho!“, 2014

CD, LP „Bes“ / „Karpaty“, 2015
CD, LP „Atrana“, 2016
CD, LP „Nepočaria!“, 2017
Vinyl EP „Jastrab“, 2018
Vinyl EP „Lož a žlč“, 2020
CD „Znelo lesom“, 2020

RAMCHAT zostava

Maťo Walki – vocals
Pavel Hirax Baričák – guitars, vocals
Viťo Kotrík – guitars
Richard Pokorný – bass
Mišo Golbiško Goldberger – drums

RAMCHAT kontakty

Facebook: https://www.facebook.com/ramchatband
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCaRIUBTexDpGQCvq5mG11Ow

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *